Hoppa till innehållet

Whitening rena bluffen

De utlovar vitare tänder – vissa redan efter första borstningen. Men vårt test visar att whitening-tandkrämernas påstådda supereffekter är en ren lögn.

Så kallade whitening-tandkrämer har blivit allt vanligare de senaste åren och alla stora märken har numera minst en variant. Vi har testat tio produkter för att se om tänderna blir vitare, om tandkrämerna rengör som de ska och hur mycket de sliter på tänderna.

Colgate Max White Expert White påstår att den ger vitare tänder inom fem dagar och att den är professionellt utformad för att återställa flera år gamla fläckar. Blanx White Shock går ännu längre, och lovar vitare tänder från första användningen.

Det verkar för bra för att vara sant – och det är det också. Vi har testat varje tandkräm på 30 personer mellan 18 och 65 år. Trots att testpersonerna använde whitening-tandkrämerna i en månad gav de i princip ingen vitgörande effekt över huvud taget.

– Man betalar extra för något som inte fungerar, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Tändernas vithet har jämförts med en färgskala före och efter testperioden. Mest effekt har Pepsodent White Now Gold, men resultatet är ändå i det närmaste obefintligt.

– Att 10 procent av testpanelen får ett eller två stegs förbättring på skalan är i princip ingenting, säger Ronny Karlsson.

Vi har även testat hur blanka tänderna blir av tandkrämerna. Den som ger flest i testpanelen blankare tänder är Colgate Sensation White, men det är inte så att den övertygar.

– 60 procent av testpanelen fick aningen blankare tänder efter en månad. Men det är fortfarande väldigt små förändringar, säger Ronny Karlsson. 

Effekten är i praktiken försumbar. Övre bilden är tagen före testet. Undre bilden är tagen efter en månads användning av whiteningtandkräm.

Det allra viktigaste med en tandkräm är alltjämt hur rena tänderna blir. För att testa det har vi doppat provbitar av emalj i en blandning av bland annat kaffe, te, järnklorid och bakterien micrococcus luteus, som finns i munnen. Efter 800 tandborstdrag på varje provbit har vi mätt rengöringen med en fotospektrometer. I testet la vi även in två vanliga tandkrämer för att kunna jämföra, och det är ingen nämnvärd skillnad på hur rena tänderna blir.

– En bra tandkräm ska göra så rent som möjligt och samtidigt slita så lite som möjligt på tänderna, säger Ronny Karlsson.

Vårt test visar att bara Colgate Max White Expert White lyckas med den balansen. Värst är det hos testjumbon Oral-B 3D White Luxe Glamourous Shine, som är bland de bästa på rengöring men även har mest slitage, med ett indexvärde på 176.

– Går slitagevärdet över 200 anses det farligt för emaljen. Med ett litet slitage hinner tänderna bygga upp emaljen igen, men de flesta tandkrämerna slipar alldeles för mycket. EU har inte, till skillnad från USA, krav på att märka ut slipningen på tandkrämen, säger Ronny Karlsson.

Slitaget har mätts på riktiga tänder efter 1 500 drag med tandborsten. Vi har utsatt tänderna för neutroner, vilket skapat en hinna av radioaktivt fosfor. Annars är det mycket svårt att mäta hur mycket material som försvinner från tänderna.

Kemikaliekoll

Vi har testat förekomsten av parabener, som kan vara hormonstörande, och triklosan, som riskerar att skapa resistenta bakterier. Ingen av tandkrämerna innehåller dessa ämnen.

Fluor ger färre hål

En tandkräm ska ha en fluormängd på minst 1 000 ppm (parts per million) för att skydda mot karies. Alla utom en i testet, Blanx White Shock, uppfyller kraven.

– Fluor är vårt främsta medel mot karies, och fluortandkrämerna har lett till att färre får hål i tänderna, säger Katarina Kovács Warnebrant, tandvårdsstrateg på Folktandvården i Stockholm.

Hon tycker att oron över att fluor skulle vara farligt, som debatterats de senaste åren, är obefogad:

– Den mängd fluor vi får i oss via tandkräm är inte farlig, så länge man följer rekommendationerna om tandkrämsmängd.