Hoppa till innehållet

Sandaler för tuffa tag

Råd & Rön har testat tio sandaler för dig som ska ut i terrängen. Skillnaden mellan modellerna är stor, både när det gäller pris och kvalitet.

närbild på fötter i testade sportsandaler

Sandaler finns i många olika varianter, från helt öppna flipflops till modeller som mer liknar skor med vissa öppna partier. Vi har testat tio sandaler i prisklassen 250 till 1700 kronor. Alla är öppna i både häl och tå, men har minst tre fästpunkter runt foten. Tanken är att de ska ha sulor som ger ett bra grepp och att de ska vara tillräckligt stabila för att kunna användas under en hel dags vandring eller promenad.

De testade sandalerna kan delas in i två grupper. Den första gruppen är friluftssandaler som fungerar i tuffare terräng, där tillverkaren har lagt fokus på sulans stabilitet. Här hittar vi modellerna från Teva, Keen, Columbia, Merrel, Ecco, Geox, CAT och Quechua. Sandalerna i den andra gruppen kommer från Clarks och Skechers. De är lite elegantare och passar bättre för lättare promenader. Alla de testade sandalerna tål dock vatten.

I labbet har vi utfört tekniska tester av bland annat sandalernas hållbarhet och sulornas grepp. Vi har också mätt hur bra sulan återfår sin ursprungliga form efter att ha utsatts för långvarigt tryck. Det blir ett mått på hur sandalen behåller sin komfort. Här får sandalerna från Clarks och Quechua klart sämst resultat. Deras sulor är också de enda som spricker av sig själva när vi testar att böja dem 30000 gånger. Båda modellerna får betyget 1 när det gäller hållbarheten.

Vi har också låtit en panel utvärdera hur sandalerna är att använda utomhus på olika underlag, som asfalt, grus, ängar, sluttningar och i vatten. Panelens test visar att det finns några punkter som är extra viktiga att titta på när du väljer sandal. Det första är naturligtvis passformen, att modellen passar på just din fot. Ecco Offroad och Geox Strada tycker panelen till exempel passar bäst för den som har smalare fötter. Det gäller också att se upp med remmar, sömmar och annat som riskerar att orsaka skavsår, och det är viktigt att remmar kan justeras ordentligt efter foten och att kardborreband eller andra spännen verkligen sitter fast.

Olika tjocklek och robusthet på sulorna betyder också att sandalerna klarar sig olika bra på stenigt och ojämnt underlag.

Hur mycket sandalen väger skiljer sig mycket åt mellan de testade modellerna. Den lättaste sandalen, från Skechers, väger nästan hälften så mycket som de tyngsta sandalerna. Även om alla modellerna är relativt öppna upplever testpanelen att det skiljer sig mycket i hur väl ventilerade de är. Bäst ventilerad är sandalen från Teva, som också är mest minimalistisk när det gäller remmar och spännen. Även innersulans material avgör hur mycket testpersonerna svettas i sandalerna.