Äggkokare – bäst i test
Äggkokaren är inte direkt en livsnödvändig pryl, men den är smidig och ger dig riktigt fint kokta ägg. Vårt test av 13 äggkokare visar att även billiga modeller ger toppresultat.
Om testet

Vi har testat...
- Hur lång tid det tar att koka löskokta, medelkokta och hårdkokta ägg.
- Hur bra konsistensen blir.
- Jämnheten mellan olika ägg i samma kokning.
- Hur mycket energi äggkokarna drar.
- Hur lätta äggkokarna är att använda.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Äggkokarna som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av äggkokare
Visserligen är äggkokaren ytterligare en pryl att trycka in i köksskåpet, men det är en smidig hjälpreda som bara kräver en fjärdedel så mycket energi som att koka äggen på spisen. Du sparar också vatten, äggkokaren behöver bara en liten mängd till skillnad från att koka i kastrull då äggen täcks helt.
Alla äggkokare är uppbyggda enligt samma princip. De har en hållare med plats för sex till åtta ägg, som placeras över en bottenplatta med värmeelement. Det medföljer ett mätglas som du använder för att fylla på rätt mängd vatten, beroende på hur du vill ha dina ägg. Ofta räcker det med en deciliter, eftersom äggen kokas med vattenångan som bildas. Till kokarna hör också en pickare som du använder för att göra ett litet hål i skalet så att ägget inte spricker. Tänk på att picka hålet i äggets trubbiga sida. Där under finns en luftblåsa och det är den luften som ska pysa ut när du pickar. Det minskar risken för att skalet spricker.
Nästan alla äggkokarna i testet ger jämnt och fint kokta ägg. Men en äggkokare har problem med medelkokta ägg. De ser mest ut som äggröra, med lös och rinnig gula. När det gäller medelkokningen testade vi att koka med både ett och fyra ägg. Att få ett ensamt ägg fint kokt visade sig vara svårt, där sjönk betygen för flera modeller.
Det kan vara lite knepigt att picka äggen rätt innan du lägger dem i äggkokaren. Skalen sprack på flera ägg i testet, särskilt när de hårdkokades. Men det blev inte så stora sprickor att vitan rann ut.
Äggkokarna är överlag lätta att hantera, även om det finns några dåliga manualer och en äggkokare saknar helt bruksanvisning. Rengöringen är också lite trixig på några kokare, men ingen är riktigt svårdiskad.
Vi har mätt maxtemperaturen på utsidan av kokarna, där du måste ta för att använda den. Där varnar vi en äggkokare, där handtaget på locket blir hela 73,3 grader. Majoriteten av äggkokarna höll sig mellan 30 grader och 34 grader, där kan du ta i handtaget utan att bränna dig.