Hoppa till innehållet

Genväg till perfekta ägg

Har du svårt att få till en härligt krämig gula? Äggkokare är enkla att använda och ger dig jämnt och fint kokta ägg.

Vi svenskar äter mycket ägg och allra mest under påskveckan då vi sätter i oss cirka 50 miljoner stycken. Inga problem att koka i kastrull förstås, men om du är en äggälskare året om kan en äggkokare vara en lönsam investering. Visserligen ytterligare en pryl att trycka in i köksskåpet, men det är en smidig hjälpreda som bara kräver en fjärdedel så mycket energi som att koka äggen på spisen. Du sparar också vatten, äggkokaren behöver bara en liten mängd till skillnad från att koka i kastrull då äggen täcks helt.

Alla äggkokare är uppbyggda enligt samma princip. De har en hållare med plats för sex till åtta ägg, som placeras över en bottenplatta med värmeelement. Det medföljer ett mätglas som du använder för att fylla på rätt mängd vatten, beroende på hur du vill ha dina ägg. Ofta räcker det med en deciliter, eftersom äggen kokas med vattenångan som bildas. Till kokarna hör också en pickare som du använder för att göra ett litet hål i skalet så att ägget inte spricker. Tänk på att picka hålet i äggets trubbiga sida. Där under finns en luftblåsa och det är den luften som ska pysa ut när du pickar. Det minskar risken för att skalet spricker.

Vi har med 13 äggkokare i vårt test. Tre är Bäst i test med 82 i samlat betyg – Champions båda modeller CHEB050 och CHEB100 samt Cloer 6090. Emerio EB07001 och Waves EB07001 är samma kokare som säljs under olika namn, de blir utnämnda till Bra köp.

Nästan alla äggkokarna i testet ger jämnt och fint kokta ägg. Men Stebas kokare har problem med medelkokta ägg. De ser mest ut som äggröra, med lös och rinnig gula. När det gäller medelkokningen testade vi att koka med både ett och fyra ägg. Att få ett ensamt ägg fint kokt visade sig vara svårt, där sjönk betygen för flera modeller.

Det kan vara lite knepigt att picka äggen rätt innan du lägger dem i äggkokaren. Skalen sprack på flera ägg i testet, särskilt när de hårdkokades. Men det blev inte så stora sprickor att vitan rann ut.

Äggkokarna är överlag lätta att hantera, även om det finns några dåliga manualer och Clas Ohlsons kokare saknar helt bruksanvisning. Rengöringen är också lite trixig på några kokare, men ingen är riktigt svårdiskad.

Vi har mätt maxtemperaturen på utsidan av kokarna, där du måste ta för att använda den. Där varnar vi för Menuett Äggkokare 005977, där handtaget på locket blir hela 73,3 grader. Majoriteten av äggkokarna höll sig mellan 30 grader och 34 grader, där kan du ta i handtaget utan att bränna dig. 

Slutsats

Råd & Rön har testat 13 äggkokare. Champions kokare CHEB050 och CHEB100 och Cloer 6090 får alla 82 i samlat betyg och är Bäst i test. Till Bra köp utnämns Emerio EB07001 och Waves EB07001. Dessa två modeller är identiska, men säljs under olika namn. Flera av äggkokarna åstadkommer jämnt kokta ägg på kort tid och är energisnåla.