Hoppa till innehållet

Strykjärn eller ångstation - så väljer du

Publicerad

Strykjärn eller ångstation?

Om du ska välja ett strykjärn eller ångstation för dina strykbehov beror på din budget och dina behov. Ett riktigt bra strykjärn får du för en bit under tusenlappen, medan ångstationerna i vår testtopp kostar från 2 000 kronor och uppåt. Strykresultatet blir ungefär detsamma, vilket avspeglas i vårt test där vi testat strykförmågan på exakt samma sätt. Skrynklorna försvinner snabbt med en ångstation, men resultatet står sig ofta inte över tid. Efter att våra testplagg fått hänga och torka i minst en timme är den generella skillnaden inte så stor mellan ångstationer och strykjärn.

En ångstation är betydligt större än ett strykjärn. Matchvikten är ofta runt sju kilo. Den består av en basstation med vattenbehållare kopplad till ett strykjärn. Ångan bildas i basstationen och leds till järnet genom en slang. Det gör att du med en ångstation kan stryka en ömtålig blus med ljummet järn och ändå få mycket ånga. Ett vanligt strykjärn behöver vara ordentligt varmt för att producera ånga, eftersom den bildas först när vattnet når den heta sulan. Vattenbehållaren i ett strykjärn är också bara några deciliter stor.

Den myckna ångan i ångstationen (vars vattenbehållare är mellan en och två liter) gör också att du kan stryka vertikalt, det är alltså enkelt att snabbt släta till gardinerna eller kappan som hänger på en galge. Ångstationen tar dock en liten stund på sig för att skapa ångan, det tar ungefär två minuter innan du kan använda de flesta modellerna i vårt test. Ett strykjärn kan börja användas så fort järnet blivit varmt, vilket går på under minuten.