Snabbt slätt
Den skrynkliga tvätten blir lätt och snabbt slät med en ångstation. Men några av de testade modellerna tar alldeles för lång tid på sig att värma innan du kan börja stryka.
Råd & Rön har testat 20 stycken ångstationer i prisklasser mellan en och fyra tusenlappar. Det är väldigt jämnt i tabelltoppen vilket tyder på att det här är en mogen produktgrupp där de bästa tillverkarna har lärt sig att utveckla pålitliga modeller, som lever länge på butikshyllorna.
Vi har testat ångstationerna på exakt samma sätt som strykjärnen, med ett undantag: ångflödet. Till exempel en sjua i betyg för ångstationens ångflöde är mer värd än en sjua för strykjärnet, eftersom det här ställs högre krav på ångstationerna för att få bra poäng. Alla ångstationer i vårt test ger ifrån sig mycket mer ånga än det bästa strykjärnet. Förutom ångflödet är alltså betygen alltså likvärdiga mellan de två strykapparaterna.
Mycket ånga kräver mycket vatten. Vattenbehållaren rymmer ungefär en till två liter beroende på modell. En ångstation är ungefär lika stor som ett tidskriftuppslag och väger mellan fem och sju kilo när den är fylld med vatten. Det gäller med andra ord att ha plats för förvaring.
De flesta modellerna tar mellan en och två minuter på sig att värma upp ångan. Men jumbon från Electrolux behöver hela fyra minuter – en halv evighet när du på morgonen strax innan jobbet, inser att skjortan behöver pressas.
Det blir rejält blött när du styrker med en ångstation. Braun IS3041 har det högsta ångflödet, 121 gram per minut. Det innebär i vattenmängd räknat drygt en deciliter per minut och eftersom ånga blir till vatten måste det ta vägen någonstans. Strykinrättningar och andra proffs har utsugningsfläktar som tar hand om vattnet. För hemmabruk finns det särskilda strykbrädor med metallgaller, som låter vattnet passera i stället för att lägga sig ovanpå. Men det innebär att det droppar ner på golvet.
För att göra skrynkeltestet för de olika modellerna så rättvist som möjligt sker det under kontrollerade former. Vi testar strykförmågan på tre olika material; syntet, bomull och jeans. Tre tygbitar av varje material får först hänga i en speciell maskin som skrynklar tyget. En ringform spänns fast i tyget och skrynklorna bildas i en stjärnform ut från ringen. Alla tyger hänger sedan lika länge i kontrollerad luftfuktighet.
Tygerna tas ned och får sedan vila ytterligare i minst en timme innan själva strykningen påbörjas. Strykningen sker maskinellt med en robotarm, som tar olika antal tag med ångstationens strykjärn. Det första och det femte stryktaget kontrolleras av en expertpanel på tre personer som värderar graden av skrynklor. Som referens används foton.
Läs mer: Råd & Röns test av strykjärn
Så stryker du bäst en skjorta
1. Stryk kragen – börja med insidan, vik sedan tillbaka den och stryk på utsidan. (tricket för bästa resultat är att först stryka de delar som inte är synliga).
2. Knäpp upp manschetterna. Stryk först insidan och sedan utsidan.
3. Stryk skjortärmarna. Börja med att stryka bakstycket på ärmen. Stryk från axeln och ned till manschetten. Gör sedan om samma sak med framstycket på ärmen.
4. Stryka fram- och bakstycket på skjortan. Börja med framstycket med knappar och fortsätt sedan med det andra framstycket. Ryggen på skjortan stryker man från det översta ryggpartiet och nedåt.