Blender – bäst i test
Mixa, hacka, röra, krossa och till och med göra varm soppa. En bra blender kan snabbt hjälpa dig med det mesta i köket. Men se upp med ljudet, många modeller låter bedrövligt högt. Råd & Rön har testat 17 blenders, fem av dem är kraftfulla så kallade power blenders som även kan hetta upp maten.
Om testet

Vi har testat...
- Att mixa olika smoothies.
- Att göra barnmat.
- Att krossa is.
- Att göra smet.
- Att laga varma soppor.
- Hur lättanvänd blendern är.
- Den exakt decibelnivå.
- Hur lätt det är att diska blendern.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Blenders som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av blenders
En blender är en tuff maskin som ska klara tuffa uppgifter i köket. Den roterande kniven ska klara att finfördela trådig selleri, purea rå morot och krossa is. Vi har testat 17 modeller i labbet genom att göra just det och mycket mer. Blendrarna i toppen finfördelar råvarorna ypperligt. Men i resten av testtabellen är delresultaten tämligen ojämna.
En modell kan till exempel göra riktigt slät och fin grön smoothie med bland annat päron, apelsin och selleri. Samma modell kan dock misslyckas kapitalt med vår frukt- och rotfruktsmoothie eftersom den inte lyckas att finfördela morötterna. Ta därför en rejäl titt i tabellen och kolla om din tilltänkta blender klarar det du tänker använda den mest till.
Även tiderna skiljer rejält i testet. När vi gjorde vår variant av det som kallas nice cream (fryst frukt, eventuellt med naturlig smaksättare) tog det bara 44 sekunder innan den snabbaste blendern hade mixat våra frysta bananbitar och blåbär till en jämn och fin, härligt kall nice cream. Samma ingredienser fick den långsammaste blendern kämpa med i över fyra minuter, ändå blev bananbitarna inte ordentligt mixade.
Även om du inte har bråttom vill du troligen inte ha en långsam blender. Många låter nämligen otroligt högt och får välförtjänta ettor i delbetyg för sin ljudnivå. Allra högst väsnas en blender med en decibelnivå på 98,4. Det motsvarar ungefär att ha en långtradare på tomgång i köket. Överlag är blendrarna lätta att använda men det skiljer en hel del vilka delar som kan diskas i maskin. Med vissa kan du maskindiska såväl bägare, lock och knivhållare. Andra tillåter bara maskindisk av bägaren och några kräver handdisk av alla komponenter.
En ny kategori av blendrar håller på att göra sitt intåg på marknaden. De är större med kraftigare motor och kallas följaktligen powerblenders i reklamen. Deras starka motorer gör att friktionen från knivbladet kan hetta upp råvarorna till varm soppa. Fem modeller i tabellen är powerblenders. De har vi har testat genom att göra en slät soppa av potatis, morot, lök, purjolök, kryddor och vatten. Soppan blev jämn och fin och nådde temperaturer på mellan 71 och 87 grader. Den tog mellan 5 och 8 minuter att bli färdig, vilket kanske låter lite men med tanke på ljudnivån vill det nog till att du tillbringar dessa minuter utanför köket. Märk också att vi använde förkokta grönsaker, rå potatis och lök smakar för skarpt. Den totala tillagningstiden är alltså betydligt längre än 5–8 minuter.