Elvisp – bäst i test
Råd & Rön har testat 33 elvispar i olika prisklassser. Elvispar är enkla apparater utan större finesser. Ändå är det rejäla prisskillnader, från under hundralappen till nära två tusen kronor för en elvisp. Vårt test visar att du långt ifrån alltid får vad du betalar för.
Om testet

Vi har testat...
- Hur det fungerar att vispa grädde, äggvita, pannkakssmet, sockerkakssmet och bröddeg.
- Hur det är att använda och rengöra vispen.
- Hur högt elvispen låter.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter - elvispar
Utdrag ur testet av elvispar
Vi har testat 33 elvispar från 89 kronor till 1 790 kronor. Bäst i test är en elvisp som får 78 poäng för knappt 400 kronor. I testet har finns också en modell för 200 kronor som vi har utsett till Bra köp.
Oavsett pris vispar alla modellerna i testet riktigt bra, grädden blir fluffig, äggvitorna blir till hårt skum och bröden välgräddade. De tar dock olika lång tid på sig. En elvisp i testet behöver sju minuter för att vispa äggvita, mer än dubbelt så lång tid än de andra. Det som synligt skiljer modellerna åt är antalet hastighetslägen, sladdlängd samt utseende.
Satsar på utseendet
Som mycket av all småelapparatur är elvispen en designvara. Det finns en modell för varje smak, retro, hightech eller mer traditionell. Många märken som OBH Nordica, Kenwood och Bosch har dessutom designserier så att du kan matcha brödrosten, och kaffebryggaren med din nya visp.
Men elvispen ska också vara lätt att använda. Provhåll modellen och känn att du får ett bra grepp som inte glider. Den ska också vara bekväm och inte kännas för tung när du har vispat en stund. Men inte för lätt heller, då kan elvispen bli instabil och svår att ställa ifrån sig när du till exempel ska hälla i en extra ingrediens. Testa på ett underlag att den står stadigt.
...
Du som är känslig för högt och otrevligt ljud, även om det bara handlar om några minuter, ska slå ett extra öga på ljudbetyget. Det innehåller både upplevt ljudintryck av en testpanel samt uppmätt ljud och betygen skiljer sig åt med råge, från ettor till toppbetyget nio.
...