Hoppa till innehållet

Hushållspapper – bäst i test

Var noga med vilket hushållspapper du använder när du lagar mat. Vårt test visar att rullar med returpapper läcker optiska vitmedel.

Söker du på Icas receptbank hittar du över 500 recept där hushållspapper ingår. Det kan vara "låt baconet rinna av på hushållspapper” eller ”torka fisken med hushållspapper”. Men det många inte vet är att vissa hushållspapper inte är säkra att använda i kontakt med mat. Vårt test visar att papper gjort av returfiber läcker optiska vitmedel och innehåller mer bakterier än nyfiberpapper.

De testade hushållspappren från Serla, Coop X-tra och Lidls Floralys läcker optiska vitmedel i kontakt med vatten, saliv och olja. Ica Basics papper läcker optiska vitmedel i kontakt med vatten.

– Serla hade lite större problem med läckage än de andra, men alla hushållspapper av returfiber läckte lite i testet. Det är riktigt dåligt, hushållspapper ska inte läcka optiska vitmedel. På labbet var de förvånade över resultatet, säger Anna Edberg, projektledare på Råd & Rön.

1 av 3

... svenskar känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten, visar en undersökning som Svenskt Vatten har gjort. Hushållspapper löses inte upp av vatten, som toalettpapper gör. I stället kan det orsaka stopp och översvämningar. Det gäller även våtservetter och näsdukar.

Alla hushållspapper innehåller bakterier, men bakteriehalten är flera gånger högre i pappren av returfiber.

– Vi har mätt mängden bakterier i hushållspappret, vilket är ett vanligt sätt att kontrollera den mikrobiologiska kvaliteten på produkter. Ju mer bakterier pappret innehåller, desto större risk för att det kan finnas bakterier som kan göra dig sjuk. Tillverkarna bör se till att den totala mängden bakterier är så låg som möjligt, säger Anna Edberg.

Bakterierna i papper gjorda på returfiber kommer från fiberråvaran, och returfiberpapper måste renas ordentligt för att det inte ska finnas bakterier och oönskade ämnen kvar i slutprodukten. Bakterierna i papper gjorda av nyfiber kan komma från tillverkningsprocessen.

Livsmedelsverket avråder från att använda returfiber i kontakt med mat.

– Hushållspapper av returfiber ska normalt sett inte användas i direkt kontakt med mat, särskilt inte i vattenhaltig och fet mat vid högre temperaturer. Man bör till exempel inte mikra bacon på hushållspapper, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Att hushållpappren består av returfiber framgår inte alltid tydligt på förpackningarna. Det finns en symbol (glas och gaffel) som visar att en produkt är avsedd att användas till mat.

I vårt test är det endast Lidls båda hushållspapper, Floralys Ultra absorbent och Floralys 100 % Recycled, som är märkta med den symbolen. Vårt test visar att Floralys 100 % Recycled ändå läcker optiska vitmedel och innehåller mycket bakterier jämfört med hushållspapper gjort på nyfiber. Det är alltså ett papper som inte bör användas i kontakt med mat. Eftersom det inte lever upp till sitt påstående på förpackningen har det fått ett rejält avdrag i det samlade betyget. 

Glas och gaffel

Symbolen sätts på produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. De får inte överföra ämnen till maten som:
Utgör en fara för människors hälsa.
Medför en oacceptabel förändring av livsmedlets sammansättning.
Försämrar livsmedlets smak och lukt.

Petra Whitehead, press- och pr-ansvarig på Lidl, skriver i ett mejl att företaget regelbundet genomför kontroller som visar att deras produkter uppfyller gällande lagar och är säkra att använda. "Vi välkomnar granskningen och kommer nu att se över dessa produkter för att utreda om märkningen eventuellt behöver kompletteras med ytterligare information", skriver hon.

Kettil Svensson säger att Livsmedelverket inte kontrollerar om symbolen används som den ska.

– Det är tillverkaren som intygar att det inte är en hälsorisk, säger han.

Många köper returpapper av miljöskäl, men ska du använda hushållspappret vid matlagning bör du alltså välja papper av nyfiber.

– Använd inte returpapper i kontakt med mat, oavsett vad tillverkarna skriver, säger Anna Edberg.

I testet har vi även undersökt hur bra hushållspappren är på att suga upp vätska, hur starkt materialet är och om de luddar av sig.

Bäst uppsugningsförmåga har Ica Mat & Köks och Serlas hushållspapper. Allra sämst är Ica Basics hushållspapper. En fjärdedel av rullen krävs för att torka upp en deciliter vatten, jämfört med bara några få procent av rullen med Icas vanliga hushållspapper. Att uppsugningsförmågan är så dålig gör att Icas billiga papper blir dyrare att använda än de som kostar mer i inköp.

Hushållspapprets materialstyrka har mätts i blött och torrt tillstånd. Särskild vikt har vi lagt vid hur starkt det är när det är blött, eftersom det ofta används för att torka upp vätskor med. Här sticker Serlas papper ut med ett bottenbetyg.

Materialstyrkan ska vara starkare i själva pappret än i perforeringen – det ska gå lätt att riva av ett ark. Det klarade alla hushållspapper bra. Några av hushållspappren har halvark, vilket är smart. Då kan du ta mindre papper de gånger spillet inte är så stort. 

Flera av hushållspappren har problem med att de luddar av sig. Dock inte Floralys 100 % Recycled och Lambi. Lambis hushållspapper får högst samlat betyg och utnämns därför till Bäst i test. 

Slutsats

Vi har testat tio hushållspapper, sex gjorda av nyfiber och fyra gjorda av returfiber. Resultatet visar att returpapper inte ska användas i kontakt med mat. Dessa rullar innehåller mer bakterier än nyfiberpappret och läcker optiska vitmedel. Det gäller även Lidls Floralys 100 % Recycled, som är märkt med symbolen som visar att pappret fungerar bra att använda vid matlagning. Det får stora avdrag för det. Ett hushållspapper som är billigt i inköp, Ica Basic, visade sig bli dyrt i längden eftersom det krävs så stora mängder papper för att torka upp vatten. Bäst i test är Lambi, som har bra uppsugningsförmåga, inte innehåller anmärkningsvärda mängder bakterier och inte läcker optiska vitmedel.  

Svanenpapper läcker vitmedel

Alla hushållspapper i testet är Svanenmärkta. Svanen ställer både miljö- och kvalitetskrav på de produkter de märker. Ändå är hushållspappren som läcker vitmedel Svanenmärkta.

Ulla Sahlberg, pappersexpert på Svanen, säger att när det gäller returfiber kan optiska vitmedel följa med från originalpappret.

– Optiska vitmedel är svåra att tvätta bort, det blir lätt rester kvar. Men Svanenmärkta papper ska inte blöda, som vi säger. Vi får kontakta tillverkaren och fråga hur det här har gått till, säger hon.