Hoppa till innehållet

Kolsyremaskiner – bäst i test

De allra flesta kolsyremaskinerna gör bra bubbelvatten. Men det är stora skillnader på hur mycket gas du får i cylindrarna, även från samma märke.

1 400 000 000 000 miljarder liter vatten finns det på jorden. Den mesta är saltvatten som vi inte kan dricka. Bara tre procent är sötvatten.

Har du en kolsyremaskin hemma är chansen stor att det är en Soda­stream. Företagets dominans är stor, men det är inte den enda tillverkaren på marknaden. Råd & Rön har testat nio kolsyremaskiner från tre olika tillverkare: Sodastream, Aga och Isi. Vi har också testat en modell från Kitchenaid, men även den har Sodastream­tekniken eftersom den är ett samarbete mellan de två företagen.

Alla modeller, förutom jumbon Soda­stream Jet, får mycket bra betyg för sitt kolsyrade vatten. Vattnet har kontrollerats direkt efter kolsyrning, samt efter 24 timmar i sluten flaska.
– Vi har jämfört vattnet mot en referens som fungerar som en standard för hur bra kolsyrat vatten ska vara, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Kolsyremaskinerna skiljer sig kraftigt åt i gas­effektivitet. Det är ett mått på hur mycket kolsyrat vatten maskinerna kan leverera per gram kol­dioxid i gascylindern. Hos de modeller som har fått högsta betyg i gaseffektivitet räcker varje gram koldioxid till över 30 centiliter kolsyrat vatten – bäst är Aga Aqvia Exclusive med 36,5 centiliter. Sämst är Isi Classic Soda­maker med blygsamma 12,9 centiliter.
Som konsument är det svårt att veta hur mycket gas man faktiskt betalar för. Cylindrarna ska innehålla 425 gram gas, vilket ska ge upp till 60 liter kolsyrat vatten. Men mängden skiljer sig stort från cylinder till cylinder, även bland dem från samma märke.

– Mellan 202 och 289 gram gas gick att ut­nyttja. Med så stor variation är det ointressant att ange ett genomsnitt på hur många liter vatten cylindrarna räcker till, säger Ronny Karlsson.
Det ska vara enkelt att sätta fast och lossa på plastflaskan, och flaskans mätstreck ska vara lätt att läsa av. Detta stämmer på de flesta av kolsyremaskinerna i testet. Sodastream Jet har dock fått lågt betyg för att det är krångligt att montera flaskan i maskinen. Flaskan till Isi Classic Sodamaker saknar mätstreck, vilket också har gett lägre betyg.

Vi har dessutom bedömt hur lätt det är att kolsyra vattnet. Här sticker Agas båda modeller, Aqvia Balance och Aqvia Exclusive, ut på grund av sina låga betyg. De beror på att kolsyre­knappen är illa placerad och att den inte är smidig att trycka ner.

Vattentermer i Sverige

Dricksvatten, som även kallas kranvatten, ska uppfylla kraven i Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter. Huvudsyftet är att vattnet, precis som andra livsmedel, ska vara rent och hälsosamt. Samma föreskrifter gäller för vattnet som används till bordsvatten. Bordsvatten är ett samlingsnamn för förpackat vatten som inte är källvatten eller naturligt mineralvatten. Bordsvatten får smaksättas.

Det finns särskilda regler för att få sälja vatten under beteckningarna naturligt mineralvatten och källvatten. Precis som för dricksvatten gäller kraven alltifrån råvattnet, beredningen och slutproduktens kvalitet, men här finns också krav på hur vattnet får märkas. Naturligt mineralvatten måste, till skillnad från källvatten, godkännas av Livsmedelsverket. Grundvatten måste användas både för källvatten och naturligt mineralvatten. Varken källvatten eller naturligt mineralvatten får smaksättas, enligt Livsmedelsverkets föreskrifter.

På de flesta kolsyremaskinerna går det mycket enkelt att byta gascylinder. Undantagen är Aga Aqvia Exclusive, Sodastream Power och Sodastream Play. Särskilt krångligt är det på Sodastream Play, där monteringen av cylindern är omständlig eftersom luckan är svår att komma åt.

Flera av maskinerna har bristfälliga manualer, till exempel Sodastreams modeller Genesis, Spirit, Power och Play. Säkerhetsinformationen står skriven i liten text och snabbstartsguiden innehåller bara piktogram, vilka är svåra att tyda.

Kitchen Aid 5KSS1121 och Sodastream Genesis har fått näst högsta betyg i rengöring och underhåll. Övriga maskiner har löstagbara delar som inte går att köra i diskmaskinen, och några av dem, bland annat de tre i botten av tabellen, är svåra att rengöra utan att lämna fingeravtryck på dem.
Bäst i test är Kitchen Aid, med 83 i samlat betyg. Den har nästan genomgående höga betyg, men får däremot bottenbetyg för flyttning och förvaring. Det beror mycket på vikten, maskinen väger hela 7,5 kilo med full gascylinder. Prismässigt är Kitchen Aid med sina 3 900 kronor överlägset dyrast i testet. Sodastream Genesis får nästan lika högt samlat betyg, 79, men kostar bara 800 kronor. Den blir därför utnämnd till Bra köp.