Frystorkad mat – bäst i test
Bra frystorkad mat ska vara lätt att bära, enkel att laga, ge gott om energi och helst också smaka bra. Råd & Röns smakpanel har testat 7 sorter frystorkad bolognese och 7 sorter chicken tikka masala.
Om testet
Vi har testat...
- Smak, doft och konsistens för den frystorkade maten.
- I testet hittar du även fakta om vilken mat som ger dig mest energi för pengarna.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade frystorkade rätter
Fler tester
Utdrag ur artikeln om frystorkad mat
Ska du gå långt är varje extra kilo i ryggsäcken en börda. Sträcker sig vandringen över flera dagar blir maten snabbt också en stor del av den totala packningen som måste bäras med. Frystorkad mat har fördelen av att vara lätt att bära. Dessutom är den enkel att laga till genom att bara hälla på varmt vatten och låta den dra några minuter. Det gör den perfekt som föda att ha med på den lite längre vandringsturen.
I sport- och friluftsbutikerna finns i dag en uppsjö av rätter i frystorkat format att välja på. Det är inget problem att få med sig frukost, lunch och middag med efterrätt i små paket med färdiglagade måltider. Bland påsarna hittar du allt från frystorkad havregrynsgröt till chokladmousse. Vi har valt att låta vår panel provsmaka pasta bolognese och chicken tikka masala, två rätter som passar till lunch eller middag och som finns i de flesta tillverkares utbud.
Totalt har vi testat 14 påsar, sju av varje sort. Alla rätterna tillagas och äts direkt i den påse som de levereras i. Tillagningen är enkel. Efter att påsen öppnats häller man på varmt vatten, ofta upp till en markering på påsens insida. Sedan ska blandningen stå och svälla. Hur länge varierar mellan 8 och 15 minuter beroende på tillverkare och rätt.
För vår smakpanel har vi tillrett rätterna enligt beskrivningen på respektive paket, men för att inte avslöja vilken tillverkare det handlar om har maten serverats på fat. Medlemmarna i smakpanelen har sedan betygsatt de olika produkternas doft, smak, konsistens och utseende.
Resultaten varierar stort. Frystorkad mat för kanske inte tankarna till några högre kulinariska upplevelser, men panelen hittar både chicken tikka masala och bolognese som smakar riktigt bra. Högst betyg av masalarätterna en rätt som enligt panelen är aptitlig, krämig, och med fin gul färg. Den har bra förhållande mellan ris och sås och fin konsistens på riset.
Just att få riset bra verkar vara en utmaning och många av tikka masala-rätterna har enligt panelen ris som är för hårt.
Av bologneserna har den bolognese som smakar bäst en tydlig doft av bolognese och god smak av kött och tomat.
Hur mycket energi du gör av med på en vandring beror på flera olika saker, som hur mycket du bär, hur kuperad terrängen är, hur många timmar du är aktiv och hur kallt eller varmt det är. Men de flesta får räkna med att göra av med mer än en vanlig dag hemma.
Bekvämligheten med färdig frystorkad mat kostar. Portionerna vi har testat ligger på mellan 69 och 145 kronor. Det blir ett kilopris på mellan ungefär 500 och 1 000 kronor i torrvikt. Men mer intressant för den som ska ut på en krävande vandring är hur många kalorier du får per krona.
Finska myndigheten Forststyrelsen, som bland annat arbetar med friluftsliv, har räknat ut att en kvinna som väger 60 kilo och som arbetar på kontor gör av med mellan 1 750 och 1 900 kilokalorier per dygn.
På en lång vandring med ryggsäck kan samma person behöva över 4 000 kilokalorier per dygn. En man som väger 75 kilo och bär en 22 kilos ryggsäck kan räkna med att göra av med 3 600 till 5 500 kilokalorier.
För de allra flesta är det alltså inte realistiskt att leva bara på påsmat. I stället gäller det att komplettera den med annan energirik föda, som till exempel nötter och frön.