Hoppa till innehållet

Hemlagat smakar bäst – även i skogen

Färdig frystorkad mat kostar som ett enklare restaurang­besök visar vårt test. Men egen torr mat till turen förbereder du enkelt med ingredienser direkt från butikshyllan. Råd & Rön har träffat David Kihlberg som är expert på att fixa käk till hajken.

Publicerad

Färskgräddat bröd i naturen är en lyx att unna sig. David Kihlberg tycker att maten är en del av höjdpunkten på vandringsturen.

Solen värmer skönt i den lite kyliga vårkvällen och maten puttrar på stormköket. En duvhök flyger förbi strax ovanför våra huvuden och i fjärran hörs ett stilla brus som från ett vattenfall. I fantasin befinner vi oss på en av nationalparken Muddus långsträckta, tallbevuxna åsar någonstans i vildmarken mellan Jokkmokk och Gällivare.

I verkligheten sitter vi på en bergknalle i Farsta i södra Stockholm, mellan Televerkets tidigare kontorskomplex och ett äldre radhusområde. Även om det stilla bruset snarare kommer från trafiken än från ett vattenfall så är solen, duvhöken och stormköket högst verkliga. För matlagningen står David Kihlberg, som skrivit boken Vegohajk, en kokbok med recept på vegetariska torra rätter för turen.

– Jag har alltid frilufsat mycket och när jag blev vegan för en massa år sedan började jag så klart laga även friluftsmat som är vegansk, säger han.

Tofu tikka masala gjord på torkade ingredienser kan bli en riktig smak­upplevelse på vandringen.

Efter ett tag började David Kihlberg få frågor från folk som skulle ut på fjälltur om vad de skulle ta med sig att äta.

– Jag insåg att här kan ju jag något som folk undrar över. Så jag började samla på mig fler och fler recept, säger han.

Maten ska vara lätt att bära och hålla för en längre vandring eller skidtur. Tanken är att man ska kunna ta med sig mat för en vecka i packningen. För den som tycker att det verkar krångligt att torka mat själv tycker han att det finns mycket bland butikens torrvaror att utgå ifrån.

– Det finns supermycket bra. Jag använder mycket torkad sojafärs och den typen av produkter. Sedan finns det gott om olika typer av gryn och torkade baljväxter, säger David Kihlberg.

Han använder sig bland annat av vanliga pulversoppor som bas att bygga recept från.

Även om dagens vandring bara sträckt sig några hundra meter från hans hem väcker doften av tofu tikka masala och nygräddat plattbröd, som kryddats med rosmarin och soltorkad tomat, hungern.

David Kihlberg skriver under på klyschan att all mat smakar bättre utomhus, men han tycker inte att det är en anledning att inte satsa på bra mat på vandringen. Snarare en sporre att lägga lite extra kärlek på den.

– Matpauserna är ofta det man minns efter en tur. Man väljer ett fint ställe att sitta på och har tid att ta in omgivningarna, säger han.

David Kihlberg fick så många frågor om vegansk friluftsmat att han bestämde sig för att skriva en bok i ämnet.

Tikka masalan är färdiglagad och färdigblandad i en påse innan den hamnar i kastrullen. Där tillsätter David Kihlberg bara vatten och låter den koka upp och svälla en stund. På slutet tillsätter han en slatt olja.

– Jag har alltid med fett i form av lite olja vid sidan av och blandar i precis innan grytan är klar. Om man har i det från början tar tilllagningen längre tid och risken är att alla ingredienser inte blir mjuka.

Brödet har han också med i form av en mjölblandning som han tillsätter vatten till och knådar i påsen innan den gräddas.

– Att få nygräddat bröd ute på fjället är ju vansinnigt lyxigt, säger han.

Han påpekar dock att det gäller att vara försiktig med vattnet.

– Om man tar i för mycket har man ju inte mer mjöl att blanda i, säger han.

En viss försiktighet kan också vara bra när man blandar till recepten hemma, till exempel när det gäller kryddning.

– Det går ju inte att smaka av maten när man blandar ihop den. Det har hänt att jag har gjort mat som visat sig vara för stark och helt oätlig när den skulle ätas ute på turen, säger han.

Som tur är har han haft med sig en extra ranson.

– Det är alltid bra att ha lite extra. Du kan ju till exempel råka välta stormköket eller så kan det hända saker som gör att du måste vara ute längre än vad du planerat. 

Tofu tikka masala

Torkad tofu finns i många asiatiska livsmedelsaffärer ­under lite olika namn (till exempel dried bean thread, bean curd, soy bean sheets). Det är snabblagat och perfekt på hajk.
Här i en riktigt krämig och kryddig indisk rätt.

2 portioner
Torrvikt 270 g, energi ca 1 300 kcal

Ingredienser

Att torka:
2 morötter
1 röd lök

Torrt:
70 g torkad tofu
1 ½ dl cashewnötter
3 msk tomatsoppepulver
2 msk kokosmjölkspulver
2 tsk garam masala
1 tsk gul curry
1 tsk mald ingefära
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk socker
½ tsk kardemumma
½ tsk koriander
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppar
1 krm salt
½ krm askorbinsyra

Ta med:
1 msk olja
6 dl vatten

Så gör du

Hemma:
1. Skiva och förväll morötterna. Hacka löken och torka ihop med morötterna i ugnen på 50–60 grader.
2. Mixa cashewnötter och alla andra torrvaror utom tofun till ett fint pulver. Bryt tofun i bitar och lägg i en påse ihop med de torkade grönsakerna och cashewpulvret.
På turen:
3. Rör ut torrvarorna i vatten och koka upp. Låt dra tills tofun är mjuk och tillsätt olja.

Hoppa över torkning: Morot kan uteslutas eller tas med färsk och lök kan bytas mot två teskedar lökpulver.

Rosmarinbröd

Ett smakrikt bröd med oliver och soltorkade tomater med inspiration från Medelhavet.

2 stora eller 4 små bröd
Torrvikt 280 g, energi ca 1060 kcal

Ingredienser

Att torka:
12 oliver
Ta med:
2 msk olja
1 ½ dl vatten
Torrt:
3 dl vetemjöl
5 soltorkade tomater
2 tsk rosmarin
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Så gör du

Hemma:
1. Skiva och torka oliverna i ugnen. Skär soltorkade tomater i småbitar. Blanda med övriga torra ingredienser i en påse.
På turen:
2. Häll vatten i påsen, lite i taget, och knåda till en spänstig deg. Var försiktig så att du inte tar för mycket vatten. Forma bröd, 1–2 centimeter tjocka. Stek i olja tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Variation: Lägg till färsk eller torkad vitlök för ännu mer smak. Stek i olivolja så blir det extra gott.
Hoppa över torkning: Oliver kan ­uteslutas eller tas med separat.

Recepten kommer från David Kihlbergs bok Vegohajk

LÄS MER: Test av frystorkad mat för turen