Hoppa till innehållet

Snyggast är godast

Grådaskiga, blaskiga korn utan smak eller gyllengula, krispiga och söta. Vårt test visar att det är stora skillnader mellan olika majsmärken.

Rummet där smakprovningen äger rum är genomsyrad av söt majsdoft. För att smakpanelen inte ska påverkas av varumärken ligger majsen upplagd i anonyma testskålar. I några av skålarna är majskorna härligt solgula, i andra är de grådaskiga och blaskiga. Smakpanelen luktar och smakar sig igenom de tolv sorterna med stor noggrannhet. Även konsistensen är viktig. Majsen ska ju bidra med en krispighet och lite tuggmotstånd i maten, och inte vara vattnig eller hård. 

När vi sammanställer resultatet från smakprovningen är det tydligt att några är godare och bättre än andra. I topp hamnar Coop Änglamark Ekologisk Majs, som får omdömena ”fin gul färg”, ”god smörig majsdoft”, ”bra sötma” och ”krispig”. Den får höga betyg rakt igenom och 78 i samlat betyg. Även Green Giants och Favorits båda majssorter får höga betyg av smakprovarna, som tycker att de har fin färg och bra sötma. I botten hamnar också en Coopprodukt – Coop Majskorn. Den får bara 42 i samlat betyg, med omdömen som ”grådaskiga korn”, ”burkdoft”, ”plåtig och syrlig”, ”låg sötma och tydlig bismak” samt ”lite blöta i konsistensen.” Även Garant Majskorn och Lidls Freshona Sweetcorn beskrivs som grådaskiga med låg sötma.

Testpanelens skålar är anonyma, så att ­bedömningen inte ska påverkas av varumärket.

Vi har också testat om majsen innehåller några mögelgifter. Det har de senaste åren varit ett problem i majs som används i djurfoder. Men vi hittade inga spår av mögelgifter i de burkar vi testade.
– Vi ser inga tecken på att det är ett problem i burkmajs – det är glädjande, säger Anna Edberg, projektledare för testet.
Majs är en naturligt söt produkt och ingen av burkarna innehåller något tillsatt socker.
– Det finns sockrad majs, till exempel Ica Basic och Coop X-tra. Men de produkterna är inte lika vanliga som dem vi har testat, säger Anna Edberg.

Ingen GMO-majs

Majs tillhör en av de livsmedelsprodukter som genmodifieras mest i världen. Med genmodifiering menas att man har gått in och ändrat i arvsmassan, generna. Majsen tål sedan bland annat vissa ogräsmedel och har inbyggd motståndskraft mot insekter. Det finns även genmodifierad majs som inte möglar. Om en produkt innehåller GMO-modifierad majs ska det märkas ut. Om inblandningen är mindre än 0,9 procent behövs ingen märkning. Ingen av burkarna i testet innehåller någon genmodifierad majs.

Flera av burkarna skryter om att de inte innehåller någon tillsatt socker. Bonduelle skryter även om att majsen inte innehåller konserveringsmedel, vilket är högst onödig information eftersom mat i konservburkar inte innehåller konserveringsmedel.

De flesta burkarna i testet är nyckelhålsmärkta. För att burkmajs ska få märkas får den inte innehålla mer än 0,5 gram tillsatt salt och max 1 gram tillsatt socker per 100 gram. Fem av produkterna i vårt test är inte nyckelhålsmärkta. När vi frågar Axfood varför Garants ekomajs inte är det svarar de att det är en ren miss och att de ska ändra det vid nästa nytryck av burken.

Majsen har fått lite av ett dåligt rykte, men faktum är att den nog är nyttigare än många tror.
– Man känner ju på smaken att majs är en ovanligt söt grönsak och den innehåller lite mer energi än andra grönsaker. I övrigt innehåller majs liknande nyttigheter som andra grönsaker – fibrer, vitaminer och mineraler, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Majs innehåller också mycket av B-vitaminet folat, som är bra för celldelningen och är viktig att äta om man kan tänkas bli gravid eller växer mycket. Majs innehåller även antioxidanterna lutein och zeaxantin, som ger majsen dess vackra färg. Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler, ämnen som kan skada kroppens celler.

Har du barn som vägrar äta andra grönsaker än majs behöver du alltså inte ha dåligt samvete om du ger dem det.
– Barn måste ju börja någonstans och om de gillar att äta majs är det bra. Sedan är det bästa att äta varierat, säger Veronica Öhrvik. 

Slutsats

Vi har testat tolv sorters burkmajs. En testpanel har provsmakat dem och vi har kontrollerat om de innehåller några mögelgifter. Vi hittade inga spår av mögelgifter i någon av burkarna. Däremot var det stor skillnad på majsens smak och utseende. Den bästa majsen var söt, god och riktigt gul, medan den sämre var grå, blaskig och hade låg sötma. Bäst i test blev Coop Änglamark Ekologisk Majs, som fick höga betyg rakt igenom av smakpanelen och 78 i samlat betyg. I botten hamnade Coop Majskorn, som bara fick 42 i samlat betyg.

Viktig gröda genom tiderna

Majs är ett av de mest odlade sädesslagen i världen. Enligt vissa fynd har majs odlats i Syd- och Centralamerika i 10 000 år. Majsen domesticerades i Centralamerika och spreds sedan till stora delar av Nordamerika, där de odlades av flera stammar av Amerikas ursprungsbefolkning. Majsen skördas innan de naturliga sockerarterna omvandlas till stärkelse. Majsen måste därför ätas färsk, fryst eller konserverad, eftersom kärnorna blir hårda när majsen mognar. I stora delar av Latinamerika äts majs tillsammans med bönor. Eftersom bönor och majs innehåller olika essentiella aminosyror kompletterar de varandra.