Hoppa till innehållet

Fritt fram att frossa på fikon

Torkade fikon

Numer äter vi inte bara fikon till jul. De senaste åren har den torkade frukten blivit alltmer populär året runt.

– Försäljningen av torkade fikon har ökat med cirka tio procent det senaste året. Vi tror att kunderna har insett hälsonyttan, då fikonen är rika på järn och fiber, men det kan också vara så att man har hittat nya användningsområden för dem, säger Ola Fernvall, presschef på Ica. Bland annat har de torkade fikonen börjat synas i matlagningen. Inom rawfoodtrenden används de ofta som sötningsmedel i godis, men i ett receptsök på nätet är även en chiligryta med torkade fikon populär.

Råd & Rön har testat nio sorters torkade fikon, några helt torra och andra med lite vatten tillsatt, för en mjukare konsistens. Fikonens mjukhet splittrar smakpanelen. Några paneldeltagare föredrar de traditionellt torra fikonen med julig fikonsmak, medan andra gillar de lite mjukare fikonen, och upplever dem som lyxiga, naturliga och exotiska.

Högst betyg av smakpanelen får ett mjukt fikon, Icas I love eco, och tre torrare: Coops konventionellt odlade fikon, samt Risentas och Urtekrams fikon. Saltå Kvarns och Biofoods fikon får sämst betyg av smakpanelen, som tycker att de är torra och trista med fadd sötma. Urtekrams fikon doftar bäst, medan Änglamarks får toppbetyg för utseendet.

LÄS ÄVEN: Prisvärt med hemkörd matkasse

 

Av nio testade fikonsorter är sju ekologiska. Vi har tyvärr inte möjlighet att testa de julfikon som säljs i december, eftersom de inte finns i butik innan tidningen trycks, och vi vet därför inte om de är ekologiska i lika stor utsträckning.

Vi hittar inga höga halter av bekämpningsmedel, varken i de konventionellt odlade fikonen eller i de ekologiska. I Coops och Your organic natures fikon hittar vi dock spår av bekämpningsmedel.

– Det är endast spår av ett bekämpningsmedel, och vi har därför inte gjort några stora avdrag i det samlade betyget på grund av det. Så lite som vi hittade är inte farligt, men det är klart att man inte vill ha några bekämpningsmedel alls i en ekologisk produkt, säger Anna Edberg, projektledare för testet.

Majoriteten av alla fikon som säljs i Sverige kommer från Turkiet. Den stora skörden sker på sensommaren eller hösten, och eftersom färska fikon är svårtransporterade och snabbt blir dåliga torkas en stor del av skörden. Torkningsprocessen inleds redan när frukterna hänger på träden. De får hänga kvar där tills de är övermogna och trillar ner. Då är de redan halvtorra, och efter det flyttas de till torkbord, där torkningen fullföljs.

Mögelgifter är vanliga i torkade frukter, eftersom tillgången på näringsämnen som mögelsvampar gillar är hög, och då frukten ofta lagras under lång tid har de möjlighet att växa till sig. Vanligtvis konkurrerar bakterier och mögel om näringen, men i torkad frukt är pH-värdet och vattenaktiviteten för låga för att bakterier ska kunna överleva, och då får mögelsvampar som kan producera gifterna aflatoxin och ochratoxin fritt fram att växa. Aflatoxin är ett av de mest cancerframkallande naturliga gifterna man känner till. Konsumtion av ochratoxin kan bland annat skada njurarna och levern, samt vara fosterskadande. 2012 hittade Livsmedelsverket höga halter av mögelgiftet aflatoxin i fikon, långt över de gränsvärden som finns.

LÄS ÄVEN: Russin till barn innehöll 15 bekämpningsmedel

 

– Fikon är en riskprodukt när det gäller mögelgifter, eftersom de torkar långsamt på träden. Det gäller verkligen att tillverkarna har kontroll över produktionen, att de begränsar svamptillväxt och plockar bort angripna fikon, säger Anna Edberg.

Fikonproducenterna i årets test verkar ha bättre koll, kanske på grund av skärpta kontroller eller bättre produktionssätt. Vi hittar inga mögelgifter i de testade fikonen, varken i de konventionellt odlade eller i de ekologiska, där risken för mögel är större då de inte behandlas mot mögelgifter.

– Det är glädjande att producenterna ser till att fikonen är fria från både naturliga mögelgifter och kemiska bekämpningsmedel. Det gör att man kan låta smaken avgöra, säger Anna Edberg.

Text: Annika Berge

Testledare: Anna Edberg

Slutsats

Vi har testat 9 sorters  kon: 7 ekologiska och 2 konventionellt odlade. Smakpanelen var splittrad, några föredrog de mjukare, vattenrikare  konen, medan andra gillade de traditionellt torra  konen bättre. Vi hittade inga höga halter av bekämpningsmedel i produkterna, bara spår av bekämpningsmedel i Coops konventionellt odlade och Your organic natures  kon. Vi hittade inga mögelgifter.

Bäst i test är Icas I love Eco, medan Urtekram, som också får högt betyg utan att kosta mer, utnämns till Bra Köp.

Fikonen splittrade smakpanelen

Några gillade de lite kladdigare, mjukare fikonen, medan andra tyckte de var svampiga och märkliga. Här är panelens synpunkter:

I love eco: Mörka och saftiga. Fin snittyta. Svag doft och god smak. Något marmeladig. Fint tuggmotstånd. Känns färskt ”torkad”. Väldigt gott fikon. Bra konsistens och aptitligt utseende.

Risenta: Torra och ljusa med sockerkristaller på utsidan. Tydlig fikondoft. Mycket stark och frisk doft. Fräscha och lite syrliga. Bra munkänsla och textur. Goda, men utseendet drar ner.

Urtekram: Blek, med mycket kristalliserat socker på ytan. Tydlig fikondoft. Smakrik. Lite för söt. Hård och lite torr konsistens. Smakar väldigt juligt.

Coop: Tråkig färg – ser torra ut. Mörka. Parfymig doft. Bra balans mellan sötma och en viss syra. Fräsch, tydlig fikonsmak. Lagom mjuka och sega. Ett gott fikon med bra smakbalans.

Kung Markatta: Ovanligt ljusa – ser torra ut. Luktar gott, men lite åt höhållet. Svag fikonsmak. Smakar salt. Vass syra. Mjuka och sega, med bra tuggmotstånd.

Änglamark: Fin brun färg. Ser mjukt, ”nytorkat” och gott ut. Har kvar lite av den naturliga formen. Lågintensiv doft. Låg sötma, känns lite fadd. Inga störande sockerkristaller. Lite besviken. Såg godare ut än vad det var.

Saltå kvarn: Aningen skrumpet och torrt utseende. Svag doft. Bra sötma, mycket smak. Torr och knastrig konsistens. Hyfsat. Skulle vilja ha mer frukt än rökighet.

Your organic nature: Ser ut som skrovligt skal/fuktig sockerkristall. Inte så aptitligt. Tunn doft. Ganska gott, men lite söt eftersmak. Fin konsistens – lagom tuggmotstånd. Ett okej fikon.

Biofood: Gnistrar av sockerkristaller. Mycket svag, mörk doft av sötma. Lite smak, men väldigt söt. Väldigt torrt och tråkigt hårt yttre. För sött, knastrigt och torrt.