Köksfläkt – bäst i test
Råd&Rön har testat 129 köksfläktar av typerna vägghängd, underbyggd, bänkintegrerad och frihängande. 55 av dem har utsug och 45 av dem är återcirkulerande.
En bra köksfläkt ska se till att köket är en behaglig plats att vistas i även när det ångar och osar från grytor och kastruller. Vårt test visar dock att flera köksfläktar inte klarar att ta bort till exempel lukt efter matlagningen.
Om testet

Vi har testat...
- Hur effektivt fläktarna tar upp fett.
- Hur bra kolfilterfläktarna reducerar lukt.
- Hur mycket de bullrar.
- Hur lätta de är att rengöra.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Välj rätt fläkt för ditt kök
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Utdrag ur testet av köksfläktar
Det finns två huvudkategorier att välja mellan när du ska skaffa en ny köksfläkt. Den första varianten är en utblåsfläkt som suger in luft från köket och blåser ut den tillsammans med vattenånga utanför huset. På vägen ska fettet från matlagningen rensas bort i ett filter. Den andra varianten är återcirkulationsfläkten som suger in luft och renar den förutom i fettfiltret också i ett kolfilter för att bli av med lukt innan den skickas tillbaka in i köket igen.
Vissa fläktmodeller kan monteras som både utblås och återcirkulationsfläkt beroende på om de utrustas med ett kolfilter eller inte.
Utblåsfläktar är oftast både tystare och mer effektiva än återcirkulationsfläktar när det gäller fläktens huvuduppgift, att befria köket från matos. Men återcirkulationsfläkten har fördelarna att den kan monteras på fler ställen och att den är betydligt mer energieffektiv, eftersom du slipper skicka ut uppvärmd luft inifrån huset.
Ofta har du liten eller ingen möjlighet att påverka om ditt kök ska ha en utblåsfläkt eller en återcirkulationsfläkt. Det styrs i stället av vilken typ av boende du har och vilket fläktsystem som redan finns i byggnaden. Bygger du nytt är det viktigt att kontrollera vilka regler som gäller för energiklassning av huset och vilken påverkan valet av fläkt har för den. Bor du i flerfamiljshus är det viktigt att kontrollera med värden eller bostadsrättsföreningen vilken typ av fläkt som kan användas hos just er.
Hur fläktarna hanterar fett har testats i labb genom att olja och vatten droppats på en 250-gradig spishäll under fläkten. Sedan har fläktens olika delar vägts för att avgöra var fettet hamnar. Bäst är förstås om vi hittar det i fettfiltret. Kolfilterfläktarna har dessutom gått igenom ett liknande test där ett doftämne droppats på hällen för att kunna mäta filtrets effektivitet när det gäller att fånga upp doftpartiklar. För utblåsfläktarna har vi också mätt hur effektiva de är när det gäller att suga ut vattenånga ur ett rum.
I testet tittade vi också på hur lätt det är att hantera fläktarna och hur bra instruktionsboken är. Det är viktigt att det är enkelt att byta och rengöra fettfiltret eftersom det ska göras varannan månad enligt de flesta tillverkares rekommendationer. Fettfiltret i samtliga testade fläktar kan tvättas i diskmaskin vilket är praktiskt. Även om vissa filter i aluminium missfärgas påverkar det inte funktionen.
För återcirkulationsfläkten är det också bra att undersöka hur enkelt kolfiltret är att byta eftersom även det behöver bytas en till ett par gånger om året i de flesta fläktar. Att filtret byts ut är viktigt för fläktens funktion. En försämring av reningsförmågan i kolfiltret uppstår redan efter fyra till fem användningar.
Just kolfiltren är ett speciellt problem. Till en av testets fläktar gick det inte att beställa filter som passade, så den fläkten fick utgå i den delen av testet som rör återcirkulerande fläktar. Tänk därför på att kontrollera att det är enkelt att köpa nya filter till din fläkt och på vad de kostar. Över tid blir filterkostnaden en stor del av totalkostnaden för en återcirkulationsfläkt.
I testet mätte vi hur bra ljus fläktarna ger på spishällen. När det gäller ljus är det viktigt att titta på både ljusstyrka och hur jämn belysningen är. Det är stor skillnad på den uppmätta ljusstyrkan mellan olika fläktar i testet.
När det kommer till montering och utseende kan köksfläktarna delas upp i fyra huvudgrupper. Först den klassiska underbyggda köksfläkten, som antingen placeras i eller under ett köksskåp ovanför spishällen.
Andra gruppen är vägghängda fläktar som hänger fritt på väggen ovanför spisen. Det är den kanske mest populära fläkttypen just nu.
En tredje variant är frihängande fläktar, som till exempel passar att hänga över en köksö. Vi har testat tio frihängande utblåsfläktar och tio frihängande återcirkulationsfläktar med kolfilter.
En fjärde variant är fläktar som byggs in i bänken. Så kallade bänkintegrerade fläktar. De är ur vägen när de inte används men vårt test visar ett de har en rad nackdelar.
...