Hoppa till innehållet

7 frågor och svar om ugnar

Ojämn gräddning, pyrolys och störande fläktljud. Vår vitvaruexpert Ronny Karlsson svarar på läsarnas frågor om ugnar. 

Publicerad

Många läsare tycker att fläktarna i deras ugnar låter för mycket.

Behöver man pyrolys?

Fungerar verkligen pyrolys, eller rättare sagt, behöver man det?
Frida Bergström

Svar. Ja, det fungerar – hur bra kan du se i vårt test. Om du behöver det eller inte är en smakfråga.

Vilken kontakt till kombiugnar?

Jag har ett mycket litet kök och funderar på att köpa en kombinationsugn – en ugn som också kan fungera som mikro. Vad ska jag tänka på? Kräver en sådan ugn en annan elkontakt än den vanliga fristående spis som jag har nu?
”Trångbodd”

Svar. Läs vårt test av mikrovågs­ugnar, där finns modeller med både grill och varmluft. Du kan troligen använda samma elkontakt, men kontakta en elektriker så att du får veta vad du behöver.

Ugn som blir varm snabbt

Jag söker en ugn med kort uppvärmningstid, funktion att kunna avläsa temperaturen under hela uppvärmningstiden och som avger akustisk signal vid uppnådd inställd temperatur.
Bengt Grisell

Svar. Uppvärmningstiden kan du se i våra tester, men jag tror inte att någon ugn visar temperaturen under uppvärmningen. De flesta modeller avger en signal när de uppnår rätt temperatur.

Hur gör jag bäst rent?

Kan du ge ett tips för hur man ska göra för ugnen att ska bli ren?
Christer N

Svar. Om du funderar på en ny ugn kan du kolla i vårt test efter en ugn som är lätt att rengöra. Annars finns det en rad husmors­tips på nätet, men hur väl de fungerar kan jag inte säga något om eftersom vi inte har testat dem.

Ger varmluft ojämn gräddning?

När jag använder varmluften i min nya ugn bränns det som ligger längst till höger medan resten inte får färg. En serviceman konstaterade att det inte var något fel och sa att man inte ska använda varmluften om man vill ha en jämn gräddning. Är det verkligen så?
Åke Swahn

Svar. Det borde inte vara så att du måste stänga av varmluften, alla program ska ge jämn gräddning. Samtidigt visar våra tester att många ugnar har problem med ojämn gräddning.

Spisar kräver flera faser

Hur ser man om det går att koppla om en ugn från en till tre faser? Vi har ett gammalt hus och letar ny spis/ugn, men det är svårt att veta vilka som passar.
Emely Haraldsson

Svar. Spisar och hällar kräver två eller tre faser för att fungera fullt ut, ofta med en säkring på
16 ampere per fas. Ugnar behöver normalt en fas, men även här ofta 16 ampere. I tabellen i vårt ugnstest har vi listat vad modellerna behöver, om det framgår tydligt. Vid tveksam­heter, och alltid vid fast installation, ska elektriker anlitas.

Fläktljudet är irriterande

Eftersom vi sitter och äter i köket vill vi ha en ugn som inte låter i upp till 15 minuter efter att vi har stängt av den. Det blir väldigt enerverande med en fläkt som låter under halva måltiden.
Finn Hurtig

Svar. Alla moderna ugnar har fläkt, det går inte att komma undan. Vi testar och betygsätter hur mycket de låter, både under användning och efter.