Hoppa till innehållet

7 enkla knep som ger dig snabbare wifi

Långsam surf är ett gissel för den moderna människan. Här är tipsen som får fart på ditt tröga hemmanätverk.

Publicerad

ett Kolla operatören

Första steget är att fundera på vilken typ av uppkoppling du har och vilken hastighet du har avtalat med din operatör om. Ett bra verktyg för att kontrollera vilken hastighet du får är www.bredbandskollen.se. Tänk på att om du vill få ett rättvist resultat för själva bredbandstjänsten ska du koppla upp dig med nätverkssladd direkt i din router eller i ditt bredbandsuttag, annars påverkar eventuella brister i ditt eget trådlösa nät resultatet.

två Uppgradera routern

Om du får bra hastighet från din operatör när du mäter direkt i ditt bredbands­uttag, men inte i ditt nätverk, kan det vara problem med din router. Det är den som fördelar trafiken i ditt hemmanät och vill du ha ett snabbt nät bör du ha en snabb router. En modern router bör stödja hastig­heter på en gigabit per sekund när du kopplar upp dig med nätverkssladd och stödja trådlöst nätverk enligt standarderna 802.11n och 802.11ac, eller Wi-fi 4 respektive Wi-fi 5 som de också kallas. Nyare routrar kan också ha stöd för Wifi 6 (802.11ax), som ska ge ett bättre utnyttjande av tillgänglig kapacitet i det trådlösa nätverket. Tänk dock på att för att den nya routern ska ge förbättringar måste också de enheter du ansluter, till exempel din dator, stödja den nya tekniken. 

tre Placera routern rätt

Hur radiovågorna sprids i ditt hem beror bland annat på vilka byggmaterial du har i dina väggar. För att veta var du ska placera routern för att få bäst täckning i hela bostaden kan du be­höva pröva dig fram. Det finns appar både till mobilen och till datorn som kan visa hur stark signal ditt nätverk ger på olika platser, sök på ”Wifi analyzer” i appbutiken. Testa genom att flytta runt routern och mät signalens styrka på de platser där du vill surfa snabbt.

fyra Fly trängseln

De frekvensband som din router sänder på är uppdelade i ett antal kanaler. Om du bor i lägenhet kan det vara värt att ställa in din router så att den väljer andra kanaler än dem som dina grannars routrar använder. Vilka kanaler grannarna använder kan du se i samma app som du använder för att mäta signalstyrkan för din egen router.

fem Använd sladd

Aktiviteter som kan ta stor del av ­nätverkets bandbredd är till exempel strömmande film eller nätverksspel. Om det är möjligt, anslut spel­konsol, smart-tv och ­andra ­manicker du använder för att titta på till exempel SVT Play, Netflix eller HBO direkt till routern via sladd. Det ger mer utrymme för resten av prylarna i det trådlösa nätverket.

sex Delat nät

Många nyare routrar har stöd för kommunikation i två frekvensband, både 2,4 gigahertz och 5 gigahertz. Det betyder att du med en router i praktiken får två  separata nät, som du kan välja att ansluta dina datorer, telefoner ­eller andra prylar till. Nätet med 5 gigahertz har större ­kapacitet, men sämre räckvidd. Eftersom kapaciteten i varje nät delas mellan alla ­anslutna apparater är det klokt att ansluta några till det ena nätverket och några till det andra så att de inte konkurrerar om utrymmet.

 Täck luckorna

Om din bostad är stor kan du behöva vidta andra åtgärder för att få bra trådlös täckning överallt. Ett sätt är att dra en nätverkssladd och koppla in en extra router där det saknas nätverk. Ett annat sätt är att köpa en repeater som förlänger den trådlösa signalen från den första routern. Ett tredje sätt är att bygga ett så kallat meshnätverk. Det har flera noder som skickar data mellan varandra i en kedja till den nod som är närmast den uppkopplade prylen för att hastighets­förlusten ska bli minimal.

Tänk på säkerheten

När du sätter upp ett trådlöst nätverk är det viktigt att det är så säkert som möjligt. Se till att routern är uppdaterad med den senaste mjukvaran och att du väljer ett tillräckligt långt och unikt lösenord.

 

Texten uppdaterades 24 mars 2020, ursprunglig publicering 3 juni 2018.