Hoppa till innehållet

Här försöker bedragaren ta kontroll över Råd & Röns dator

Bedragaren påstår sig ringa från Microsofts supportavdelning. Han begär kontroll över vår dator för att ta bort farliga virus. Vi förstår omedelbart att det är en bluff men bestämmer oss för att spela med, och spela in.

Publicerad

Redan när vi ser att någon ringer från ett okänt nummer i Filippinerna blir vi misstänksamma. Och när mannen på bruten engelska presenterar sig som supportansvarig på Microsoft förstår vi direkt att någon försöker bluffa oss. Men vi blir också nyfikna på hur han gör för att lura sina offer.

Bluffaren tar god tid på sig att visa alla de angrepp som vår stackars dator drabbats av, hela samtalet är över 17 minuter långt. Han säger åt oss att genomföra flera kortkommandon och ber oss sedan läsa upp vissa datavärden i Windows Kontrollpanel. När vi läser upp värdena som står på skärmen låtsas bluffaren vara väldigt upprörd å våra vägnar. Han utbrister föga övertygande ”Oh my god!” flera gånger. Till slut kommer kroken som vi väntat på, för att kunna avhjälpa alla våra virusinfektioner ska vi installera programmet Teamviewer. Vi tackar, något sarkastiskt, för samtalet och lägger på.

Teamviewer är ett program som gör att din dator kan fjärrstyras av andra datorer över internet. Hade vi tillåtit bedragaren att fjärrstyra vår dator skulle han tagit full kontroll över datorn. Många har drabbats av liknande bluffar genom åren, men slutfasen, då tjuven väl är inne i offrets dator, varierar.

En variant är att bedragaren låtsas ta bort virus och sedan kräver att offret uppger sina kontokortsuppgifter för att kunna fakturera en mindre summa som betalning för ”tjänsten”. Summan dras sedan många gånger om.

En annan variant är att stänga ute offret från datorn och snabbt försöka överföra pengar till sig själv. Det kan vara möjligt om offret sparat uppgifter från kontokort eller betaltjänsten Paypal i sin webbläsare. Bedragaren försöker även installera trojaner på sina offers datorer. På så sätt kan de få tillgång till alla tangenttryckningar som offren gör och därigenom lista ut inloggningar och lösenord.

4 varningsklockor

+ Okänt nummer från Asien.

+ Person påstår att din dator är i fara.

+ Pratar bara engelska.

+ Vill fjärrstyra din dator.

= Lägg på!

I vårt fall blir samtalet nästan parodiskt. Bluffaren har oturen att ringa Råd & Röns webbredaktör som har över 20 års pc- och Windowserfarenhet. Han pratar dessutom över en raspig linje och ger instruktioner som bara går att följa för den som har engelskspråkigt Windows installerat (vår dator har svenska som Windowsspråk). Vi tvingas därför närmast coacha honom framåt i bluffen. Det är också uppenbart att mannen läser ur ett manus och själv har ganska begränsade datorkunskaper. Av bakgrundsljuden att döma sitter han på ett callcenter omgiven av andra som försöker sig på exakt samma svindel.

Men för den väldigt ovane datoranvändaren kan även ett taffligt svindelförsök låta trovärdigt. Vårt råd om du opåkallat blir uppringd av ett datorsupportföretag är – lägg på!

Lyssna på bedragarens försök: