Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Dålig koll på kemikalier

Publicerad

Vanliga produkter som tand- borstar, duschdraperier och gummistövlar kan innehålla skadliga kemikalier. Som konsument har du rätt att få reda på vilka. Råd & Rön frågade 25 butiker. Det var si och så med svaren.

Enligt EU:s kemikalieförordning Reach har du som konsument rätt att få svar på vilka kemikalier en vara innehåller inom 45 dagar. Råd & Rön och Sveriges Konsumenter ville se om butiker i detaljhandeln har kunskap om vilka kemikalier deras produkter innehåller, men vi var också nyfikna på hur butikerna klarar att svara konsumenten inom den angivna tiden.

För att se hur butikerna bemöter den enskilde konsumenten utgav vi oss för att vara en mamma med en allergisk dotter. Vi mejlade till 25 butiker och frågade hur tre olika varor per butik klarar EU:s kemikaliekrav.

– Om vi hade sagt att vi representerar en konsumentorganisation eller en tidning hade butikerna förmodligen ansträngt sig mycket mer. Då speglar det inte verkligheten, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Vår granskning ingår i en undersökning som den europeiska konsumentorganisationen Beuc gör i nio EU-länder. Vi valde produkter för både barn och vuxna utifrån Beucs lista med vardagliga produkter som antas kunna innehålla farliga kemikalier. Allt från nappflaskor, barnvagnar och barntofflor till kontorsstolar, yogamattor och verktygsset.

Si och så med svaren

Butikerna vi granskade var både stora som Ikea och små som Carpetvista. Det visade sig vara dåligt ställt med både kunskaperna och svarsviljan. Endast tio av de 25 butikerna kunde svara på om deras produkter innehåller några av de kemikalier Reach listar som skadliga. Nio av butikerna lämnade bristfälliga svar eller hänvisade till leverantörer och tillverkare.

Ikea och Jysk svarade att de skulle återkomma men hörde inte av sig igen. Cykelringen, Barnens bokklubb och Springcykel svarade inte alls. Lekoutlet, som enligt sin hemsida sålt leksaker i över 25 år, meddelade i ett kortfattat mejl att de tagit bort de tre sorters luktsuddgummin vi frågat om ur sortimentet.

Ingen av butikerna uppgav att deras produkter hade högre halter skadliga kemikalier än EU:s regelverk tillåter.När vi ringer upp Thomas Dahlstedt, produktansvarig på Lekoutlet, kan han ändå inte förklara varför de plötsligt slutat sälja luktsuddgummin.

Butikerna som gav utförliga svar på om deras produkter innehåller någon av kemikalierna på Reach-listan var: Biltema, BR Leksaker, Clas Ohlson, Hemtex, Heppo, Ica Kvantum Skärholmen, Nicework, Smile, Stadium och Åhléns.

Biltemas svar var mest detaljerat, med specificerade EG-direktiv och en underskriven särskild EG-försäkran för var och en av produkterna, vilka råkade vara tre badpooler.

– Resultaten är av skiftande kvalitet, men jag tror att man kan tyda det som att det finns en växande medvetenhet om behovet av tydlighet och information, säger Jan Bertoft.

På våra 25 förfrågningar fick vi svar från 22 butiker inom 45 dagar. Det är fler än i något av de övriga åtta länderna i Beucs undersökning. Österrike kom på andra plats med 17 svar och på tredje plats kom Tyskland med 16 svar. I Spanien fick man endast 7 svar.

Beuc publicerar undersökningen i oktober. I skrivande stund saknas svar från Grekland och Polen.

 

Text: Adam Fredholm

Här hittar du hela enkäten