Hoppa till innehållet

Bästa råden för reko renovering

Vi svenskar är renoveringstokiga, men vill du hemmafixa giftfritt och ekologiskt ­gäller det att vara noggrann. Följ med hem till Anders Hallström som är inne på sin andra ekologiska totalrenovering.

Publicerad

Anders Hallström håller som bäst på att avsluta renoveringen av sin 60-talsvilla.

Hampa som isolering, väggfärg framställd av jordpigment och på bakgården en stor tank som samlar in regnvatten för återvändning i hushållet. Det låter som att dagens hembesök ska ta oss till en lerhydda med stampade golv, befolkad av hippies i naturfärgade kläder. Men inget kunde vara mer fel.
Pling-plong!

Via ett smart elsystem går strömbrytare
och vägguttag att programmera så att en
knapp kan styra all belysning i huset.

Ytterdörren låser sig automatiskt bakom oss och meddelar detta med en glad signal. Inne i det som tidigare var ett garage tar Anders Hallström emot oss.
– Jag har beställt en dörrklocka med inbyggd videokamera. Hade jag hunnit installera den hade jag kunnat se er på skärmen på kylskåpet och släppa in er via appen, berättar han medan vi hänger av oss ytterkläderna.

60-talsvillan i rött tegel har genomgått en total förändring sedan Anders, Marie och de tre barnen flyttade in. Huset har blivit smartare, men framför allt har det blivit mer hållbart.
– Strömbrytaren innanför dörren släcker all belysning i hela huset. Vi har en smart ­elcentral och det är skönt att slippa jaga runt huset och släcka lampor innan vi går hemifrån. Det är ­bekvämt, men framför allt sparar det energi, säger Anders.

Han arbetar som konsult inom hållbarhet och vi befinner oss i det andra huset han har renoverat med hållbarhet som ledstjärna. Det första projektet var ett radhus, också det från 60-talet, som totalrenoverades. Inför hus nummer två hade Anders koll på många lösningar, men det har ändå tagit mycket tid och efterforskning att hitta rätt material och sätt att bygga på. Nu är hus nummer två, som Anders kallar Eco Now House 2.0, nästan klart och vi får en guidad tur i den nu topp­moderna villan. Här har självdrag bytts ut mot värm­eåtervinnande ventilation och plast har fått ge vika för naturmaterial. Steg ett för den som vill renovera är enligt Anders att fundera igenom det hela noggrant.
– Är det bara av estetiska skäl eller finns det ett faktiskt renoveringsbehov? Är det mest estetiskt kan man göra mycket utan att riva ut allt. Men blir det totalrenovering är det viktigt att börja i rätt ände och titta på vad som måste åtgärdas.

En japansk toalett med inbyggd
bidé sparar toalett­papper. Värmen
i avloppsvattnet från dusch och kök
går att återanvända.

Fundera först på om du behöver göra om stora saker som el, avlopp eller uppvärmning i stället för att göra en massa smååtgärder som kanske måste rivas upp senare.
– Var också tydlig mot hantverkarna att du är noggrann med miljö och hållbarhet, annars får du ofta standardlösningar som tyvärr oftast inte är så miljövändliga, säger han.

Anders och hans familj har renoverat från grunden. Garaget blev entréplan med golvvärme. De nya väggarna är byggda av Svanenmärkta byggskivor av trä och gips. Uppvärmningen sker med bergvärme och ventilationen har en luftvärme­växlare, som återvinner värmen i luften som ventileras ut. Anders rekommenderar också att man gör en energiinspektion, antingen via en firma eller genom att hyra en värmekamera och göra det själv. Då kan du hitta läckor där värme försvinner, som vid fönster eller vindsluckor.

Alla väggar i huset är målade med ekologisk färg – ett knallrosa flickrum, ett harmoniskt grönt sovrum och bruten vit i vardagsrummet. Färgen har samma egenskaper som vanlig vatten­löslig plastfärg, men innehåller varken plast eller gifter. Anders berättar att han målade det andra huset med både äggoljetempera och olika ler- och sandfärger, men att det kräver större skicklighet och att torktiderna är långa, främst för ­äggoljetempera.

Den ekologiska färgen säljs på färre ställen, men kostar ungefär lika mycket som miljömärkt konventionell väggfärg. Väljer du vanlig färg tycker Anders att du ska leta efter miljömärkt färg.
– Välj exempelvis Svanenmärkt, de färgerna innehåller mindre skadliga ämnen. Men tänk på att inte tvätta penslar och utrustning i vasken, plastfärg ska inte hamna i reningsverket, säger han med eftertryck. Tänk också på att ventilera noggrant när du har målat. Plastfärg innehåller biocider, gifter som ska hindra att det växer mögel i färgen. Den avges i luften när färgen torkar.

Träpanelen är behandlad med
kiselbaseradfärg och på den
ska det monteras sol­celler.
Trallgolvet runt poolen ska läggas med
bambu­komposit i stället för tryckt virke.

Ett viktigt mål i huset var att det skulle ­kännas modernt och enhetligt. Samtidigt har ­familjen velat slänga så lite det bara går av den ursprungliga inredningen. Ett exempel är garderobs­väggen i sovrummet. Den består av gamla Ikeastommar som fått luckor målade i en grönblå nyans, givetvis med ekologisk färg. ­Sådant som skulle bytas ut, som köksstommar och vitvaror, har familjen sålt på Blocket i stället för att köra det till återvinningscentralen.

I köket finns en stor bänkskiva i komposit tillverkad av spillmaterial, bland annat glas och porslin. Den tål fläckar och värme och kräver inget underhåll. Köket sitter ihop med vardagsrummet, där mycket material är återvunnet, bland annat flera fönster och en altandörr från en tidigare enklare tillbyggnad. På golvet ligger klinker som leder golvvärmen bra. Eftersom de bränns under tillverkningen får de en högre miljöpåverkan än ett trägolv. Ett trägolv måste å andra sidan behandlas och underhållas för att hålla sig snyggt och helt.

Anders visar vägen ut i trädgården genom den stora glasdörren på baksidan. Familjen ville verkligen ha en pool och Anders är den första att erkänna att en pool i sig inte är särskilt klimat­smart. Men huset kommer även att vara deras sommarställe och när de bestämt sig försökte de hitta de smartaste lösningarna för att minimera påverkan av bygget. Fyllnadsmassorna kom från berg de bilat bort när garaget byggdes om, ­väggarna inuti poolen är gjorda av stål som är 100 procent återvinningsbart, systemet ­använder inte klor för att göra rent vattnet och en luftvärmepump står för uppvärmningen. Och borta i hörnet av trädgården har en regnvattentank på 4,8 kubikmeter grävts ner. I den samlas allt regnvatten från taket. Det ska sedan användas för att fylla upp poolen till viss del, för att minska förbrukningen av dricksvatten.

Det har varit många val och avvägningar för Anders och familjen i jakten på att minimera klimatavtrycket. Han berättar att de funderar på en bastu i källaren och att den kanske ska värmas med infravärme, en energieffektiv ­lösning.
– Vi har de gamla vanliga villadrömmarna, men vi vill genomföra dem med en modern, miljömedveten twist, säger Anders. 

7 tips för grön renovering

ett Tryckimpregnerat

Tryckimpregnerat virke inne­håller ämnen som är giftiga för djur och natur. Det finns träslag som är mer röttåliga, till exempel lärk, och ­trallprodukter som använder biologisk impregnering eller mineraler för att skydda träet. Det går också att behandla trä utomhus med naturligt skydd.som linolja eller järnvitriol.

två Isolering

Mineralull och cellplast kräver mycket energi vid framställningen. Naturmaterial som hampa och lin är utmärkt att isolera med i väggar och runt fönster och dörrar. Träfiber finns både som lösull och skivor. Gemensamt för naturlig isolering är att den binder koldioxid.

tre Lim och fog

Här återfinns de värsta ämnena. Leta efter miljömärkta produkter och använd så lite som möjligt. Se till att sortera rester och för­packningar som farligt avfall på återvinningscentralen. Det finns även miljövänlig fogmassa som inte innehåller ftalater och isocyanater.

fyra Betong

Cement har stor miljöpåverkan ­eftersom koldioxid frigörs ur rå­varan kalksten vid tillverkningen och vid uppvärmningen av ugnarna där cementen bränns. Det finns så kallad grön betong som minskar miljöpåverkan, bland annat genom att cementhalten är lägre. Det finns även tekniker för att använda mindre mängd betong och ändå få hållfasta konstruktioner.

fem Färg

Vanlig vattenbaserad färg ­inne­håller plast. Vill du slippa det finns ekologisk färg som går att bryta till många NCS-nyanser. Fördelen är att den varken inne­håller plast eller de bio­cider som används i vatten­baserad plastfärg för att hindra ­möge­ltillväxt.

sex Tak och väggar

Många vanliga spånskivor, MDF-skivor och plywoodskivor till­verkas av lim som innehåller formal­dehyd, som är mycket hälsofarligt. Välj Svanenmärkta väggskivor och takskivor för att minimera emissionerna från skivmaterial. Gips avger inga emissioner och går att återvinna till nya gipsskivor.

 Återanvänd

Vi kastar enorma mängder användbar inredning när vi renoverar. Fönster, dörrar och köksstommar har ofta standardiserade mått och passar utmärkt att återanvända eller köpa begagnade. Innerväggar, inner­tak och mer speciella detaljer som smide och galler kan också gå fint att behålla. Passar det inte i din nya stil? Sälj på Blocket.