Hoppa till innehållet
Lev miljövänligt Mobiler, smarta klockor & surfplattor

Bästa råden när du köper begagnad mobil

Att köpa mobilen begagnad är ett lyft för miljön, men det finns flera fallgropar för den egna plånboken.

Publicerad

Samsung Galaxy s8 var en topptelefon för fyra år sedan. Nu kan den fyndas på begagnatmarknaden. Men det finns fallgropar att se upp med.

Enligt en studie som Naturvårdsverket har finansierat orsakar användningen av din mobil, även om du laddar den varje dag under flera års tid, liten miljö- och klimatpåverkan jämfört med tillverkningen av den. Att köpa en begagnad telefon i stället för en ny, eller att använda din nya mobil så länge det bara går, är därför enklaste sättet att minska miljöpåverkan från den.

I takt med att den smarta mobilen har blivit en mer mogen produkt är skillnaden mellan en ny telefon och en något år gammal modell också mindre än den varit tidigare. Det betyder att de flesta klarar sig bra med en lite äldre modell. Miljöintresset, och kanske chansen att spara några kronor, har skapat en marknad för begagnade mobiler. En rad företag, och några mobiloperatörer, har tagit fasta på intresset och erbjuder begagnade telefoner som kontrollerats och återställts för att kunna användas av en ny kund.

Att telefonen är genomgången och rensad på den tidigare ägarens inställningar och information är en fördel när du köper telefonen av en seriös återförsäljare. En annan fördel är att risken är mindre att telefonen skulle vara stulen, eller att den är låst till en tidigare användares inloggningsuppgifter och därför omöjlig att använda.
Men största vinsten med att köpa begagnat av en butik är kanske att ditt köp omfattas av konsumentköplagen på samma sätt som om du skulle ha köpt en ny mobil. Det betyder att du har tre års reklamationsrätt om det skulle vara fel på telefonen.
– Men det man ska tänka på är att lagen gäller ursprungliga fel. Det går inte att reklamera det som kan anses vara ett normalt slitage. Så man får räkna med att en begagnad telefon kanske har lite fler brister än en ny, säger Johanna Persson, som är vägledare på Hallå konsument.

Johanna Persson är vägledare på Hallå konsument.

De flesta butiker som har specialiserat sig på begagnade telefoner har någon typ av betygssystem för att beskriva telefonens skick och vilka eventuella skavanker den har. Beskrivningen har betydelse för vad du kan reklamera, så det är värt att ta sig lite tid att sätta sig in i vad företagens betyg betyder.
– Du ska få den telefon som företaget har lovat dig. Stämmer skicket inte överens med beskrivningen kan du reklamera, säger Johanna Persson.

Reklamationstiden gäller från den tidpunkt när du köper telefonen från företaget, även om själva telefonen är gammal från början.
– Om företag känner till att mobilen har vissa fel ska de informera om det, men man kan kanske inte förvänta sig att till exempel batteriet ska hålla lika länge på en begagnad telefon som på en ny, säger Johanna Persson.

När man köper en telefon av en privatperson har man inget skydd genom konsumentköplagen.
– Handlar du av en privatperson är det avtalet mellan köparen och säljaren som styr vad som gäller, säger Johanna Persson.

Köper du privat är det därför extra viktigt enligt henne att du kontrollerar telefonen innan köp och att du får skriftlig information om i vilket skick telefonen är.
– Även om du har köpt av en privatperson finns det möjlighet att klaga om det är fel som köparen känt till och inte informerat om eller om telefonen är i mycket sämre skick än du skulle kunnat räkna med tanke på hur gammal den är och vad du betalat för den, säger Johanna Persson.

I praktiken kan det dock vara betydligt svårare att få rätt i en tvist med en privatperson. Om det uppstår problem vid köp från ett företag kan du kostnadsfritt få hjälp att avgöra tvisten i Allmänna reklamationsnämnden, medan ett ärende mellan två privatpersoner får drivas direkt till tingsrätten.
– Många tycker att det är krångligare att ta det till tingsrätten, säger Johanna Persson.

Bortsett från miljöaspekten är chansen att få en billigare telefon självklart en drivkraft för att köpa begagnat. Om man tittar på de riktigt dyra modellerna som ligger överst i vårt test av mobiltelefoner finns en slant att spara. Samsung Galaxy S10 plus, som är den telefon i vårt test som har högst samlat betyg, kostar ny runt 6990 kronor i det utförande som vi har testat den. Begagnad i gott skick går den att hitta för ungefär en tusenlapp mindre. Apples toppmodell Iphone 11 Pro Max går lös på 14 295 kronor i den version vi har testat den, men går att hitta begagnad för drygt 3 000 kronor mindre. Men det gäller att vara noggrann när du kollar priserna.

Telefoner som går att hitta begagnade är ju av naturliga skäl ofta lite äldre, vilket betyder att de i många fall säljs ut billigare även som nya. När den här artikeln skrivs går det till exempel att hitta en ny Samsung Galaxy s10 för 5 990 kronor samtidigt som priserna för samma modell ligger på mellan 5 649 och 7 695 kronor på de sajter för begagnade mobiler vi tittat på.

Den som tittar efter en begagnad mobil för att pressa priset på sitt inköp ordentligt måste i de flesta fall titta på modeller som inte säljs längre. Iphone 7 och Samsung Galaxy S8 var heta topptelefoner för fyra respektive tre år sedan och här går det att hitta begagnade exemplar i gott skick för mellan ett par och upp till drygt tre tusenlappar.

Även om batteri och all annan hårdvara fortfarande skulle vara i nyskick, vilket de förstås sällan är på en gammal mobil, så sjunger de här modellerna på sista versen. Orsaken är att tillverkarna slutar att ge äldre mobiler nödvändiga uppdateringar av operativsystemet och annan mjukvara. Det gör att alla appar du vill använda kanske inte fungerar och att telefonerna riskerar att utsättas för olika typer av nätattacker när de inte får olika säkerhetshål som upptäcks tilltäppta.

Både Iphone 7 och Samsung Galaxy S8 uppdateras fortfarande, men hör till de äldsta modellerna hos respektive tillverkare som fortfarande får uppdateringar. Det betyder att risken är stor att de om mindre än ett år inte längre kan anses säkra. Grovt kan man räkna med att en telefon får säkerhetsuppdateringar i mellan tre och fem år. Men skillnaderna är stora. Generellt låter Apple sina telefoner få uppdateringar under längre tid än tillverkare av Androidmobiler. Ett tips är att titta på tillverkarens webbsida vilka modeller som fortfarande får uppdateringar. Om den du funderar på att köpa hör till de äldre bland dem kan du räkna med att stödet snart upphör.

Prisexempel för begagnade mobiler hos fyra återförsäljare

Tillverkare Apple Apple Samsung Samsung Apple Samsung
Modell Iphone 11 pro max Iphone 11 (64 GB) Galaxy s10 + (128 GB) Galaxy s10 (128 GB) Iphone 7( 32 GB) Galaxy S8 (64 BG)
Nypris 14 295 kr 9195 kr 6990 kr 5990 kr ej tillgängligt ej tillgängligt
Halebop ej tillgänglig 6995 kr ej tillgänglig 7695 kr 2395 kr 1995 kr (ok skick)
Inrego ej tillgänglig ej tillgänglig ej tillgänglig 6099 kr 2199 kr 3299 kr
Bluecity 10 699 kr 6149 kr (med kosmetiska skador) 5 849 kr 5649 kr 2299 kr 3349 kr
Swappie  10 990 kr 7190 kr ej tillgänglig ej tillgänglig 2290 kr ej tillgänglig

Kontrollera batteriet

En akilleshäl för äldre mobiler är att batteriets kapacitet försämras efter många upp- och urladdningar eller om telefonen har fått ligga utan laddning en längre tid. På Apples telefoner finns en funktion under inställningar som heter batterihälsa. Innan köp kan det vara bra att kontrollera den för att få information om hur bra batteriet är. Till Androidmobiler finns appar att ladda hem för att kontrollera batterihälsan. Problemet med dem är att de behöver att telefonen används och laddas upp och ur några gånger innan de kan säga något om batteriets tillstånd.