Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Mobiler, smarta klockor & surfplattor

Så dåligt klarar din mobil kyla

Mobiltelefoner och kyla är ingen bra kombination. Vi har testat vad som händer med 6 populära modeller när temperaturen sjunker under nollan. Resultatet är nedslående.

Publicerad

Många mobiler har de senaste åren utrustats för att bättre klara av vädrets påfrestningar genom att bli vatten- och dammtäta. Vår nordiska kyla är dock fortfarande ett problem som tillverkarna har svårt att tackla. Världens två största mobiltillverkare, Samsung och Apple, rekommenderar till exempel inte att deras telefoner används om temperaturen sjunker under noll grader.

Främst är det telefonens batteri som påverkas när temperaturen sjunker. Orsaken är att batteri­erna är optimerade för att fungera bra i vanlig rumstemperatur. När det blir kallare ökar den interna resistansen i batteriet och det får svårare att leverera ström till telefonen. Även mobilernas skärmar och annan elektronik riskerar att påverkas när det blir kallt.

För att ta reda på hur stor påverkan blir har vi testat sex populära mobilmodeller från fem olika tillverkare i en klimatkammare. Vi har testat lite dyrare modeller i form av Samsung Galaxy S8+, Apple Iphone 8 och Sony Xperia XZ1 samt budgetvarianterna Huawei P9, Samsung Galaxy J3, och Motorola G5.
Vanligaste klagomålet på mobiler i kyla är att de dör i förtid för att batteriet har tagit slut. För att testa hur stor köldeffekten är gjorde vi ett batteritest där vi jämförde skillnaden mellan telefonens batteritid vid normal rumstemperatur (22 grader) och vid -10 grader.

Trots att alla tillverkare använder samma typ av batterier i sina telefoner var skillnaderna mellan uthålligheten i kyla för olika modeller stora. Bäst, med bred marginal, klarade sig Samsung Galaxy S8+ som behöll 88 procent av sin batteritid vid -10 grader. Största konkurrenten Iphone 8 hamnade på 66 procent av tiden, vilket placerar den strax ovanför mitten i startfältet. Betydligt sämre klarade sig Samsungs budgettelefon Galaxy J3 som bara orkade 34 procent av tiden i -10 grader.

Vi har även testat hur mobilerna presterar i kyla ner till -20 grader. Även här är skillnaderna stora. Båda Samsungmodellerna och Apples ­Iphone 8 klarar testet hela vägen ner till -20 grader. Huawei P9 får problem redan när temperaturen är noll grader. Vid -10 grader dör telefonen så fort vi ska testa funktionen och när det blir kallare startar den inte alls. Sonys mobil har även den problem med kylan redan vid -5 grader. Vid -15 fungerar den inte alls och den vaknar inte heller när den åter värms vid rumstemperatur.

I vårt funktionstest har mobilerna fått ligga en timme i varje testad temperatur. Ska du använda din telefon ute i kyla är det ett bra tips att ha den under jackan så mycket som möjligt för att den inte ska bli nedkyld. Om du behöver prata under en längre tid kan ett headset vara ett bra hjälpmedel för att kunna ha kvar telefonen i värmen.

Mobiler i minus

Mobilerna har fått ligga 1 timme i varje temperatur. Nedan ser du den kallaste temperaturen de klarade.

 

Vi har testat mobilerna i en klimatkammare.