Hoppa till innehållet
Läs mer

Billigt prova film som strömmar

Flera nystartade videotjänster på internet slåss om dina pengar och din tid fram tv:n. Gratis provperiod och låga priser gör det lätt att testa för den nyfikne.

Publicerad

Sedan flera år har du kunnat hyra enstaka filmer via nätet. Men priserna har i bästa fall varit marginellt lägre än i dvdbutiken, och filmerna har bara kunnat spelas upp på datorn.

De nya videotjänster som lanserats sedan i höstas tar i stället betalt per månad och låter dig se på hela deras utbud hur mycket du vill. Filmerna och tv-serierna finns alltid att se i datorns webbläsare, och flera tjänster har även appar för såväl surfplattor som smart-tv.

Vi har sammanställt köpinformation från de fem videotjänster som just nu erbjuder abonnemang av film och tv-serier i Sverige. Priserna är förhållandevis låga, mellan 79 och 129 kronor i månaden. Men utbudet skiljer enormt mellan tjänsterna, vad gäller både kvantitet och kvalitet.

Litet utbud

Ingen av tjänsterna är i närheten av att ha tillgång till ens en majoritet av förra årets filmer. Bloggen Kritiker.se har gått igenom utbudet på Filmnet, Netflix och Viaplay och jämfört med det totala antalet filmer som haft biopremiär eller släppts på dvd i Sverige de senaste fem åren.

Viaplay har 13 procent av utbudet, medan Filmnet och Netflix har 12 respektive 10 procent. Efter att ha ögnat igenom HBO Nordic och Voddler Plus filmutbud kan vi konstatera att motsvarande andel hos dem snarare kan mätas i promille.

Det överlappande utbudet för nyare filmer är också i princip obefintligt. En specifik film finns alltså bara tillgänglig hos en av tjänsterna. Vill du ha rimligt stor täckning över nysläppta filmer måste du abonnera på flera av videotjänsterna.

Alla tjänster har också tv-serier i sitt utbud. HBO Nordic ger abonnenter tillgång till hela amerikanska kabel-tv-kanalen HBO:s bibliotek av prisbelönta tv-serier som Sopranos och The Wire. Nya avsnitt av pågående serier som Game of Thrones blir också tillgängliga för svenska abonnenter med bara någon dags fördröjning.

I Viaplay finns ovanligt många svenska tv-program, och de har tidigare visats på moderbolaget Viasats kanaler TV3 och TV6. Men för många serier hos de olika tjänsterna ingår inte avsnitten från de senaste säsongerna.

Netflix erbjuder till exempel bara första säsongens avsnitt av uppmärksammade zombieserien The Walking Dead.

Å andra sidan har just Netflix nyligen lanserat sin första egenproducerade serie, House of Cards, som fått översvallande kritikerrecensioner. House of Cards går bara att se på Netflix, inte på någon amerikansk tvkanal eller på blu-ray.

Bättre förutsättningar med ny tv

Förutom vad du kan se med en viss videotjänst är också hur du kan se det viktigt. Om du föredrar tv-soffan är det smidigast att se tjänsterna via en app i smart-tv:n. I dagsläget erbjuder bara HBO Nordic, Netflix och Viaplay appar för vissa tv-apparater och blu-ray-spelare med smart-tv-funktion.

Ju nyare din smart-tv är, desto större chans att det finns en eller flera videotjänstappar. Titta i din tv:s appbutik. Har du ingen smart-tv kan du i stället koppla ihop tv:n och datorn via en HDMI-kabel, vilket är betydligt mindre smidigt.

Alla tjänster låter dig även se utbudet på surfplattans mindre skärm. Men utbud och funktionalitet i surfplattan lämnar en hel del övrigt att önska hos vissa av tjänsterna. Användarbetyget för HBO Nordic och Voddler Plus appar i Apples appbutik är bottenlåga, medan Filmnet och Viaplay får ett snäpp bättre betyg. Bäst rankas Netflix iPad-app.

Vi har laddat ner och använt tjänsternas iPad-appar under några dagar och stämmer helt in i kritiken. Både stabilitet och laddningstider kan överlag förbättras rejält.

Fyll plattan via appen

Viaplays app har en användbar funktion som låter dig ladda ner vissa filmer och tv-avsnitt till plattan. Du kan alltså fyllan plattan med video genom ditt trådlösa hemmanätverk och titta på bussen till jobbet utan att behöva förlita dig på skakig 3G-uppkoppling.

Om du inte hann se hela filmen på tv:n kvällen före kommer Netflix app ihåg var du slutade, oavsett vilken apparat du använder för att fortsätta tittandet.

Som du märker skiljer sig tjänsterna åt på många olika sätt. Det här är en helt ny marknad där de olika företagen gör allt för ta marknadsandelar. Som intresserad filmkonsument kan du dra nytta av det.

Filmnet, Netflix och Viaplay erbjuder en gratismånad, och alla fem tjänsterna har abonnemang utan bindningstid. Ett grundtips är därför att testa flera olika tjänster innan du bestämmer dig för att börja betala.

Och när du senare börjar tröttna på utbudet hos tjänsten du betalar för – byt till en annan ett tag.

 

 

Fördelar med videotjänst jämfört med hyrbutiken…

  • Tusentals titlar tillgängliga
  • Nästan alltid åtkomligt
  • Kan ses på flera olika typer av apparater
  • Lågt pris

…och nackdelar

  • Ingen tjänst täcker hela filmmarknaden
  • Senare lansering av nya filmer
  • Sämre bild- och ljudkvalitet
  • Större risk för teknikstrul