Hoppa till innehållet

Då behöver du extra reseförsäkring

Ska du resa utomlands i sommar? Se då till att du är rätt försäkrad. Reseskyddet i hemförsäkringen räcker långt, men täcker inte allt.

Publicerad

Det finns tre typer av reseförsäkringar: den som ingår i din hemförsäkring, den du får om du betalar din resa med kort och separata reseförsäkringar.

– Reseskyddet i hemförsäkringen täcker vårdkostnader för en akut sjukdom eller ett olycksfall som du kan råka ut för på resan, förutsatt att du kan styrka dem med läkarintyg, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Kortförsäkringarna träder i kraft när du betalar hela eller större delar av resan med kort och är ett bra komplement till reseskyddet i de flesta hemförsäkringar. De innehåller, liksom mer omfattande hemförsäkringar, ett avbeställningsskydd. Men de täcker inte hela avbeställningskostnaderna för dyra resor, så kontrollera med din bank eller ditt försäkringsbolag vad som gäller. Här kan du behöva köpa till ett utökat reseskydd i din hemförsäkring.

– Ska du avboka en dyrare resa kan du bli ersatt från både kort- och hemförsäkringen om den ena försäkringen inte räcker för att täcka hela resans pris. De kompletterar varandra, säger Gabriella Hallberg.

Reseskyddet i alla vanliga hemförsäkringar räcker minst 45 dagar. Icas försäkringar och Modernas räcker i 60 dagar. Ska du ut på en längre resa behöver du utöka reseskyddet i hemförsäkringen eller köpa en separat reseförsäkring, som gäller minst ett år. Gabriella Hallberg påpekar att det är viktigt att förlänga skyddet innan försäkringen upphör.

Larmcentraler

Vid allvarlig sjukdom eller dödsfall behövs hemtransport. Den sköts av de internationella larmcentralerna, till exempel SOS International eller Falck. Vänd dig till ditt försäkringsbolag för att få kontakt med lämplig central.

Alla reseförsäkringar täcker vårdkostnader vid akut sjukdom och olycksfall plus eventuell hemtransport. Men försäkringsvillkoren skiljer sig åt mellan olika bolag. På Konsumenternas.se kan du jämföra olika reseförsäkringar – både hemförsäkringar och separata reseförsäkringar.

– Det finns två varianter av separata reseförsäkringar, säger Gabriella Hallberg. Många är heltäckande, men vissa, som ofta erbjuds av olika researrangörer, ger inte fullt skydd vid sjukdom eller olycksfall. Var vaksam på villkoren när du tecknar en separat försäkring.

Reseförsäkringarna är avsedda att täcka kostnaderna för akutvård och eventuella förlorade semesterdagar. Men om du får en bestående skada som leder till nedsättning av din funktionsförmåga blir det mer komplicerat.

– För att få ersättning för lyte eller men behövs någon typ av olycksfallsförsäkring, säger Gabriella Hallberg.

Och om du tänker ge dig ut på riskfyllda aktiviteter, till exempel olika extremsporter, skärmflygning, bungyjump eller dykning bör du verkligen se till att ha ett gott försäkringsskydd. I dag är det bara Folksam som via sin hemförsäkring betalar ut ersättning om du skadats i samband med att du frivilligt utsatt dig för risker. Är du en riktig våghals behöver du förmodligen den hittills enda specialförsäkringen som finns på marknaden, ERV:s reseförsäkring Extremsport. 

Viktiga kort

Ta med dig servicekortet/utlandsresekortet från ditt försäkringsbolag på resan. Det får du tillsammans med ditt försäkringsbevis. Du kan också ladda ner det från ditt försäkringsbolags webbplats. Där finns uppgifter om vad din reseförsäkring omfattar och vad du ska göra om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Ett annat kort som är bra att ha med är EU-kortet, som du beställer utan kostnad hos Försäkringskassan på www.fk.se. Det är ett kort som ger dig rätt till akut sjuk- och tandvård i ett EU/EES-land eller Schweiz. Du betalar då lika mycket som landets medborgare gör.