Hoppa till innehållet

Dags att vårfixa trädgården

När krokus och scilla nästan är överblommade i Skåne har snön just börjat smälta i Norrbotten. Anpassa vårbruket efter din odlingszon.

Publicerad
Uppdaterad

 Beskär dina träd

Våren är en bra tid för att beskära fruktträd och buskar. Redskapen som du använder – sekatör och såg – ska vara vassa, så att du får rena snittytor. Skada inte grenkragen, ansvällningen som sitter där grenen och stammen går ihop. Den innehåller ämnen som försvarar trädet mot bakterier och rötsvampar. Träd ska ha luft och ljus. Avlägsna därför döda grenar, grenar som växer inåt och höga toppskott. Täta buskar, som ölandstok och praktspirea, kan skäras ner helt för att föryngras och inte bli risiga.

 Förodla egna plantor

Odla fram egna plantor av blommor och grönsaker genom att så frön i små krukor eller lådor, fyllda med såjord. Fukta jorden lätt med duschflaska. I alltför blöt jord finns det risk att fröna ruttnar. När plantorna börjar gro ska de stå varmt och ljust, men när de har vuxit till sig lite kan de med fördel stå svalare. Gallra om de står för tätt, och skola om dem i större krukor när de har kommit upp en bit. Härda plantorna genom att låta dem stå ute några timmar om dagen. Plantera ut dem när risken för frostnätter är över.

Odlingszoner

Sverige är uppdelat i åtta ­odlingszoner. Zon 1, i Sydsverige, har det ­mildaste klimatet. Zon 8, i norra ­fjälltrakterna, har det bistraste. Ju högre zontal en växt har, desto härdigare är den.

 Håll koll på objudna gäster

Otyg som ogräs och mördarsniglar kan du i södra Sverige börja hålla koll på redan i mars/april. Ju tidigare du kan dra bort ogräs och ta kål på sniglarna, desto bättre.

Sniglar kan lägga upp till 400 ägg per säsong, vilket innebär att det ständigt kommer nya. Än finns det ingen hundraprocentig metod för att skrämma bort dem. Snigelhatarna brukar använda snigelgift, grovsalt eller öl. Andra varianter är att klippa sniglarna med sekatör eller lägga dem i frysen.

 Lägg på jord och gödsel

Unga träd, buskar, klängväxter och perenner behöver ny jord, eller barkmull, kring rötterna, förstärkt med någon typ av jordförbättring. Om du har egen kompost eller tillgång till brunnen ko- eller hästgödsel är det bäst. Annars får du köpa gödning. Tänk på att vissa växter, till exempel hortensia och rhododendron, inte gillar kalk, utan vill ha kalkfri gödning.

Svensk trädgård

Riksförbundet Svensk Trädgård är landets största organisation för trädgårdsintresserade. Förbundet har 33 000 medlemmar och 160 lokalavdelningar. Läs mer på www.tradgard.org.

 Gallra perenner

Gamla perenner blir gärna risiga om du inte sköter om dem. Om du inte klippte ner dem i höstas är det dags att göra det nu. Gallra också ut skotten i mitten av plantan, där den är som tätast. Skotten i ytterkanten av plantan kan du lämna, när de växer upp blir plantan rund och fin.

 Räfsa gräsmattan

När marken har torkat kan du räfsa gräsmattan ren från dött gräs och gamla löv. Men om du har mycket mossa får du vara försiktig. Kraftig räfsning sprider bara mossan och ogräset ännu mer. Om gräsmattan har fått döda fläckar kan du reparera den med ny jord och gräsfrön. När gräset har börjat växa är det dags att gödsla det med något långtidsverkande gödselmedel. Organiska gödselmedel, naturgödsel, kan du sprida ut när som helst. Konstgödsel ska du helst sprida ut när det regnar. Solen kan göra att det bränner sönder gräsmattan.

Ta hand om dina pelargoner

Mars/april är rätta tiden att klippa ner och plantera om dina pelargoner, som förhoppningsvis har övervintrat i ett svalt rum. Klipp rejält – du ska bara lämna 2–3 ”ögon” kvar på skotten.

Plantera om pelar­gonerna i porös jord och ställ dem ljust, men fortfarande ­ganska pelargonsvalt.

Börja vattna lite försiktigt, men vänta med gödning tills ­pelargonerna har börjat skjuta nya skott.

Om du ska ha dem utomhus bör du vänta tills du är säker på att frostnätterna är över. Pelargonerna kan klara några ­minusgrader om jorden i krukan är torr, men om den är blöt är det lätt att de fryser ihjäl.