Hoppa till innehållet

”Det viktigaste är ­vinsten för miljön”

Publicerad

garage med solceller

Mårten Eckerdal i Huddinge har solceller på sitt garage. En enkel installation som ­fungerat prickfritt sedan 2013.

– Vårt huvudargument för att skaffa solceller var inte att tjäna pengar på det. Det var en kombination av teknikintresse, ­fascination över att man med små medel kan bli elproducent plus en skön känsla att kunna bidra med förnyelsebar energi.

Familjen Eckerdals hus ligger i fel vinkel för solens strålar, men garagetaket vetter åt söder, så därför sattes anläggningen upp där. Växelriktaren sitter inne i garaget, och en ledning går därifrån in i huset.

– Vi märker ju att elräkningarna blir mindre på sommaren, fortsätter Mårten Eckerdal. ­Årsproduktionen på solcellerna är runt 2 000 kWh, och vi säljer cirka 1 000 kWh. 

Anläggningen på garagetaket är 13 m². I januari, när vi hälsade på i Huddinge, var taket täckt av snö, och då var produktionen noll. Men en solig dag under högsommaren kan solcellerna ge upp till 15 kW. Några problem har Mårten Eckerdal inte haft med anläggningen under de drygt 2,5 år den suttit uppe.

– Enda minuset är att jag tycker det är krångligt att ­redovisa momsen när jag säljer el till elbolaget. Det är en onödig ­administration, som borde gjorts enklare för solcellsägare.

Solpanelerna kostade 55 000 kronor att installera, investe­ringsstödet som familjen Eckerdal fick var 20 000 kronor.

 

LÄS MER: Strålande investering

 

– Jag räknar med att det tar cirka 15 år innan anläggningen har betalat sig. Men, som sagt, det var inte för att tjäna pengar vi investerade i solcellerna.

Mårten Eckerdal har Vattenfall som eldistributör, och har ­tidigare kunnat sälja el för 1,50–1,60 kronor/kWh till dem.

– Det var ett ganska generöst pris, och det är inte kvar längre. I år får vi 80 öre, 60 öre från staten och 20 från elleverantören.