Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

EU:s domstol förbjuder energimärkning

Domstolens beslut står fast – dammsugarnas energimärkning är ogiltig. Det innebär att märkningen ska tas bort från butik och produkter.

Publicerad

Dammsugare med påse fick oförtjänta fördelar gentemot påslösa dammsugare, tycker EU-tribunalen.

I slutet av förra året slog EU-tribunalen fast att dammsugarnas energi­märkning inte håller måttet. Eftersom mätningarna handlar om hur bra dammsugaren suger med tom påse reflekterar det inte hur damm­sugaren verkligen används. Detta retade upp dammsugar­tillverkaren Dyson, som tillverkar påslösa damm­sugare. Företaget tog ärendet till domstol och vann. EU-kommissionen hade till den 18 januari på sig att överklaga domen, men gjorde inte det och domen har nu vunnit laga kraft.
Det innebär att energi­märkningen är ogiltig.
– Därmed ska den tas bort från butiker och produkter. När det sker, eller i vilken takt, vet vi inte. Det är en unik situation, vi har aldrig varit med om att en energimärkning tagits bort tidigare, säger Johanna Whitlock på Energimyn­digheten.

Energimärkningen på dammsugare kom i september 2014 och visar vilken energi­klass dammsugaren har, hur ren utblåsluften är, hur bra dammsugaren suger på hårt golv och på mattor, hur mycket den låter och hur mycket energi dammsugaren för­brukar per år. Energi­märkningen togs fram i ett samarbete mellan branschen och olika miljö- och konsument­organisationer, och syftet var att märkningen skulle hjälpa konsumenter att välja energismarta alternativ.

Johanna Whitlock säger att EU förhoppningsvis tar fram en ny märkning, men att det kommer att ta ett tag.
– Nu ser vi över situationen och utreder hur vi ska gå vidare, både med utveckling av en eventuell ny energi­märkning och hur vi ska hantera den som just blivit ogiltig. I detta samarbetar vi både med EU-kommissionen och med andra medlemsstater, säger hon.