Hoppa till innehållet

Evighetskemikalier hittade i kosmetika

Ansiktskrämer, hårvårdsprodukter och smink kan innehålla de kritiserade evighetskemikalierna PFAS. Det visar en studie som gjorts på uppdrag av Kemikalieinspektionen.

Publicerad

Eftersom det finns kosmetika utan PFAS borde den med kunna fasas ut, tycker Kemikalieinspektionen.

PFAS är en grupp ämnen som brukar kallas evighetskemikalier eftersom de är mycket svårnedbrytbara i miljön. Vissa av ämnena har också visat sig vara skadliga för hälsan och är misstänkt reproduktionstoxiska och cancerframkallande.

I studien har man undersökt innehållet i kosmetika genom att studera uppgifter i tre databaser och göra kemiska analyser. PFAS hittades i 3,7 procent av produkterna, från smink till hygienprodukter. PFAS-innehållet är problematiskt eftersom det bidrar till utsläpp i miljön.

– Även om det används i en liten procentandel av all kosmetika så används det brett, i alla sorters produkter. Inget område är fredat, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

I augusti beslutade EU att förbjuda 200 särskilt farliga PFAS-ämnen. Kemikalieinspektionens mål är att EU ska införa ett generellt förbud av all användning som inte är samhällsnödvändig och den här studien är en del av det arbetet. Den visar också att PFAS inte behövs i kosmetika, eftersom det i varje produktkategori finns alternativ utan dessa ämnen. 

– Kosmetika är ett användningsområde där man helt kan fasa ut PFAS, säger Jenny Ivarsson. 

Enligt Kemikalieinspektionen är de ämnen som upptäcktes inte farliga för enskilda konsumenter. Men vill du ändå undvika dem gäller det att lusläsa innehållsförteckningen. Många ingredienser har långa och krångliga namn, men Jenny Ivarsson tipsar om att du ska undvika ämnet PTFE och ämnen som innehåller orden ”polytef”, ”perfluoro” eller ”polyfluoro”.

Hon tycker också att du ska fråga i butiken.

– Våga vara en jobbig konsument och efterfråga PFAS-fria alternativ, säger hon.