Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Tvätt & tork

Forskarna tvistar om varm eller kall tvätt

Kläder som används länge är bättre för miljön än slit och släng. Det känns självklart. Men hur ska du tvätta för att få kläderna att hålla så länge som möjligt? Råd & Rön har pennfajtats med två ­forskare som har olika perspektiv på frågan.

Publicerad

Varmt eller kallt i maskinen? Därom tvistar forskarna.

Sandra Roos, textilforskare vid
det statliga forskningsinstitutet Rise.

Kallare och kortare tvättprogram gör att kläderna håller längre och ­bevarar färgerna bättre. Dessutom släpps färre mikroplaster ut i miljön. Det har forskare vid Leeds universitet kommit fram till.
I projektet har forskarna tittat på vilka faktorer som påverkar hur kläderna släpper ifrån sig mikrofibrer, hur de tappar färgen och hur färg överförs till andra plagg i tvätten och får dem att gråna. ”I studien fann vi att kallare och snabbare tvättar var det som var mest effektivt för att minska de här tre ­effekterna”, skriver Lucy Cotton på Leeds universitet, en av forskarna som deltog i studien, i ett mejl.
Hon anser att resultatet av forskningen kan användas för att se till att kläder kan användas längre innan de behöver kastas, samtidigt som det är bra för miljön att färre mikroplaster i form av fibrer från kläderna hamnar i våra vattendrag. När forskarna tvättade i 25-gradigt vatten i 30 minuter släpptes 52 procent mindre mikroplaster ut jämfört med en tvätt i 40 grader som varade i 85 minuter.

Men att tvätta i kallare vatten under kortare tid har en stor nackdel. Kläderna riskerar att inte bli rena. Sandra Roos är forskare på forsknings­institutet Rise och expert på kläders miljö påverkan. Hon uppmanar till att vi ska tvätta kläderna varmt för att slippa tvätta dem så ofta.

”Man kan minska slitaget på kläder genom att tvätta dem varmt så de blir rena och man behöver tvätta dem mer sällan. Det kan ju vara så att en konsument som upplever lukt från ett plagg som tvättats kallt bara använder det en gång och sedan tvättar det igen, och då kanske det blir fler mikroplaster totalt”, skriver hon.


Båda forskarna är överens om att det viktigaste för miljön är att kunna använda kläderna så länge som möjligt eftersom den riktigt stora miljöpåverkan – 70 procent enligt Sandra Roos forskning kommer från tillverkningen av plaggen. Bara tre procent av miljöpåverkan kommer från tvätten.
Sandra Roos tycker att det är synd att så mycket fokus har hamnat på mikroplaster eftersom det inte finns visade skador eller effekter i miljön av dem. Hon tycker att klimatfrågan och kemikalie och vattenanvändningen i textilindustrin är viktigare eftersom man kan se effekter där.
”Jag är lite oroad över att mikroplastfrågan får så stort utrymme i media, det vore bättre om vi pratade om sådant som är viktigt”, skriver hon.

Lucy Cotton, Leeds universitet.

Lucy Cotton hoppas att resultaten av hennes forskning ska leda till att tvättmedelstillverkarna tar fram tvättmedel som gör kläderna rena i låga temperaturer. Hon tror att det finns ett intresse i branschen.
”Vår studie gjordes tillsammans med Procter & Gamble och de undersöker definitivt möjligheterna att göra ett tvättmedel för kalla, snabba tvättar”, skriver hon.

Hon tror att konkurrenterna kommer att vilja utveckla liknande medel eftersom det finns
ett intresse bland konsumenterna för att tvätta mer miljövänligt: ”Jag tror att konsumenterna behöver övertygas om att ändra sina normala tvättcykler till att vara korta och kalla. Ett sätt att göra det kan vara att ta fram specialtvättmedel som utvecklats vetenskapligt för att fungera under de omständigheterna.”