Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Trädgård & odling

Går du i robottankar? Här är svaren på 10 vanliga frågor om robotgräsklippare

Nu växer gräset så det knakar och en automatisk gräsklippare lockar kanske mer än någonsin. Vi ger svar på de vanligaste nybörjarfrågorna.

Publicerad

Funderar du på att skaffa robotgräsklippare kan frågorna vara många. Här reder vi ut de vanligaste.

Måste jag köpa till ett bo?

Nej, både laddningsstation och robot är gjorda för att klara regn. Men om laddningsstationen står i soligt läge kan taket från ett bo ge välbehövlig skugga. Varken batterier eller elektronik tycker om för mycket värme.

Hattar alla robotklippare omkring som yra höns?

De flesta har slumpmässig navigering som standard. Men vissa, till exempel modellerna från Bosch, navigerar linjärt. Titta efter egenskapen ”Navigering” i vår stora testtabell.  

Behöver jag gödsla gräsmattan mer eller mindre med robotklippare?

Inte mer, troligen mindre. Roboten finfördelar klippet, vilket gör att det snabbt omvandlas till näring för gräset. Din jordmån avgör om du utöver det behöver tillföra extra näring i form av gödsel.

Måste jag köpa tillverkarens dyra kabel?

Nej, det går bra att använda tredjeparts begränsningskabel från fritidskedjor som Clas Ohlson. 

Hur gör jag med roboten på vintern?

Innan termometern kryper under nollan ska du ta in den och förvara den någonstans där det är plustemperatur. Även laddningsstationen bör tas in. Ladda batteriet fullt innan vinterförvaringen. 

Är robotklipparen farlig för djur?

Precis som en vanlig rotorgräsklippare har roboten roterande sylvassa knivar eller rakblad. Den ska därför hållas borta från husdjur. Vilda djur kan också skadas, till exempel igelkotten vars försvarsmekanism att rulla ihop sig till boll gör att den lätt skadas av robotklipparen. Igelkotten är dock nattaktiv, så om du klipper på dagen är kotten fredad. 

Är det svårt att lägga ut begränsningskabeln?

Nej, det är inte svårt, men ganska tidskrävande. Å andra sidan behöver du bara göra det en gång. Klipp gräset riktigt kort med trimmer där kabeln ska ligga och ha kort avstånd mellan märlorna. Då är risken minimal att kabeln slackar och klipps av av roboten. Överlag är manualerna till robotarna bra och de förklarar tydligt hur nära kabeln ska ligga kanter och rabatter och hur den ska dras i hörn och trånga passager. 

Vi ska åka iväg på långsemester i övermorgon, hinner jag installera roboten innan dess?

Du hinner lägga kabeln men räkna inte med att roboten går felfritt de första klippningarna. Det finns risk att den till exempel fastnar i någon grop i gräsmattan eller i ett knixigt hörn. Allt beror på hur din trädgård ser ut. Efter några klippningar har du hunnit göra de justeringar som behövs och kan lita på att roboten klarar sig själv. 

Blir det inte fult med ett långt plastsnöre i trädgården?

Begränsningskabeln sjunker ner igenom gräset förvånansvärt snabbt, efter ett par månader syns den inte alls. 

Jag har sått nytt gräs, när kan roboten börja klippa?

När gräset är drygt sex centimeter är det dags att klippa för första gången. En robot gör inte mer skada på nytt gräs än om du går med rotorklippare eller handjagare, snarare tvärt om. Undantaget kan vara sluttningar och trånga hörn där robotens hjul kan börja slira och repa upp gräs som inte fått starka rötter.