Hoppa till innehållet

Ge dina gamla kläder nytt liv

Vi använder bara sju av tio plagg i garderoben. Men släng inte kläderna i soporna när du rensar – se till att de får leva vidare.

Publicerad

 Sälj på nätet

På Tradera och Blocket finns det en stor marknad för gamla kläder. På Blocket kostar det 10–20 kronor att lägga upp en annons för kläder och Tradera tar 10 procent av försäljningspriset. Det kräver en viss tid och ansträngning, så det här alternativet passar kanske bäst för kläder som är lite dyrare och finare. 

 

Låt någon sälja dina grejer

Om det verkar krångligt att fixa en försäljning finns det företag som gör det åt dig. De flesta större städer har andrahandsbutiker som säljer dina kläder på kommission. Sedan några år tillbaka finns det även företag som sköter detta åt dig på nätet. Sellpy och Varié är två exempel. Hos dem beställer du påsar som du skickar in kläderna i. Sedan sköter företagen försäljningen mot en avgift. Bor du inom upptagningsområdet kommer Sellpy och hämtar kläderna. Det som inte blir sålt av Varié får du tillbaka, mot att du betalar porto, eller så doneras de till Myrorna. Kläder som inte blir sålda av Sellpy skänks till välgörenhet eller går till återvinning. Du lär inte tjäna så mycket pengar, men du slipper krånglet och vet att kläderna hamnar hos någon som vill ha dem.

8 kilo i soptunnan

I Sverige köper vi ungefär 13 kilo textiler per person varje år, och vi slänger ungefär 8 kilo i soptunnan. Av det vi slänger i soptunnan är 60 procent helt och rent och skulle ha kunnat återanvändas.

 

Sälj eller skänk på Facebook

På Facebook finns flera olika köp-, sälj-, bytes- och skänkesgrupper. Antingen nischade, till exempel en grupp för ylle- och sidenkläder eller märkeskläder för ryttare. Fördelen är att du hittar rätt köpare till specifika kläder. Ofta finns också köp- och säljgrupper för lokalområdet. Fördelen med dessa är du kan få grejerna hämtade vid dörren. 

 

Skänk till välgörenhet

Myrorna, Stadsmissionen och andra välgörenhetsorganisationer tar emot kläder som de sedan säljer i sina butiker. Kläderna ska vara hela och rena för att de ska gå att sälja. Vill du vara säker på att överskottet från försäljningen går till välgörenhet bör du kolla att organisationen som du skänker till har ett 90-konto. Många av organisationerna som sätter ut klädinsamlingscontainrar vid återvinningsstationer har inte det. 

 

Lämna in i butik

På H&M, Lindex och Kappahl kan man lämna in kläder och i gengäld få rabatt att handla för i respektive butik. De insamlade kläderna sorteras och sedan går ungefär två tredjedelar till andrahandsbutiker i andra länder, en tredjedel går till materialåtervinning, som till exempel isolering och stoppning, medan 2 procent går till fiberåtervinning, det vill säga blir till nya kläder. Det spelar ingen roll var du har köpt kläderna, men de ska vara rena och torra när du lämnar in dem.  

Avfallstrappa

Avfallshierarkin, eller avfallstrappan, grundar sig på ett EU-direktiv och anger i vilken ordning olika metoder att behandla avfall bör användas. Enligt den ska man så långt som möjligt förebygga att avfall skapas, det vill säga vi ska köpa så lite kläder som möjligt. Därefter ska kläderna återanvändas i så hög utsträckning som möjligt och först när plaggen är utslitna ska man försöka återvinna materialet. Därefter kan kläderna gå till energiåtervinning, det vill säga att de bränns upp.

 

Kort livslängd på plaggen

Enligt en brittisk studie är den genomsnittliga livslängden på ett klädesplagg två år och tre månader. När Naturvårdsverket gjorde en liknande studie på svenska kläder fann de en liknande situation här. Kavajer och kostymer användes längst, fyra år, medan t-shirts, skjortor, blusar, klänningar, kjolar och dräkter bara användes i genomsnitt i två år.