Hoppa till innehållet

Handla smart från utlandet

Internet gör det enkelt att handla från såväl grannstaden som Hongkong. Men när du lämnar Sveriges gränser med datormusen gäller andra regler.

Publicerad

Handeln via internet ökar stadigt år efter år och står nu för fem procent av alla konsumentköp i Sverige. I takt med att vi blir alltmer vana internetköpare riktar vi också blickarna utanför landet.

Var tredje svensk handlade från utländska e-handlare förra året. Vanligaste landet att handla från var Storbritannien, följt av USA och Tyskland, enligt en undersökning av Posten.

Flera typer av varor har väsentligt lägre priser och/eller finns i åtskilligt fler variationer utanför Sverige. Så visst finns det i många fall anledning att shoppa globalt. Här är fem tips på vägen till utlandsfyndet.  

 

 ettHandla inom EU

euAlla EU-länder har ett gemensamt minimiskydd för konsumenter som handlar på distans. Ångerperioden är numera 14 inom hela EU.

Om e-handelsplatsen tydligt vänder sig till svenskar, med svenskt språk eller priser i kronor, gäller svenska konsumentköplagen oavsett i vilket EU-land företaget finns.

Du betalar momsen i det land där e-handlaren finns om denne säljer varor till Sverige för mindre än 320 000 kronor per år. Annars ska du betala svensk moms. Det är e-handlarens skyldighet att lägga på rätt moms. Du kan inte bli skyldig att betala extra moms i efterhand.

Alla varor är tullfria inom EU. För alkohol och tobak tillkommer svenska punktskatter.

Tips : Vissa europeiska e-handlare låter dig välja valuta – euro, pund eller krona. Aktuell valutakurs kan göra att du sparar några procent av priset om du väljer rätt. 

tvåResten av världen

Allt som köps utanför EU beläggs med svensk moms. Tull tillkommer också på många sorters varor, allt från 2,7 procent för golfklubbor till 14 procent för videokameror.

Du slipper alltid tull om paketets värde inklusive frakt är mindre än 1 500 kronor. Tullen beräknas på varans värde och fraktkostnad. Utifrån den summan beräknas sedan momsen. Dessutom måste du betala en tulladministrationsavgift till fraktbolaget, Posten tar exempelvis 100 kronor.

Köper du från USA tillkommer sales tax, motsvarigheten till vår moms. Den skiljer sig mellan delstaterna, och påslaget syns ofta först när du ska betala din virtuella varukorg.

Tips : Tullverkets hemsida kan du räkna ut avgiften för din importerade vara. 

treAuktionssajter

Varken svensk eller europeisk konsumentköplag gäller när du köper från privatpersoner på auktionssajter. Här gäller i stället ömsesidigt förtroende mellan köpare och säljare, ofta med auktionssajten som medlare och garant.

De flesta auktionssajter har ett rankningssystem som visar hur pålitliga medlemmarna är. Världens största auktionsajt, Ebay, finns i flera länder, som brittiska www.ebay.co.uk och tyska www.ebay.de.

Men säljarna kan ändå komma från hela världen. Kolla alltid varifrån auktionsvaran skickas. Reglerna för moms och tull är desamma oavsett om säljaren är privatperson eller företag.

Tips : Läs tidigare köpares omdömen om säljaren. Har säljaren inga omdömen alls är det ett varningstecken. 

fyraHandla via ombud

Vissa varor skickas inte till Sverige. Ett typexempel är nylanserade elektronikprodukter som enbart säljs i USA. För att komma runt det kan du använda vidarebefordringsföretag, ett av de mer kända heter Borderlinx.

De ger dig en adress i USA som du sedan anger som din hemadress i den amerikanska e-butiken. Varorna skickas först dit för att sedan direkt skickas hem till dig i Sverige. För besväret tar vidarebefordringsföretagen ut en avgift på några procent av köpesumman, dessutom tillkommer som vanligt kostnaden för frakt, moms och tull.

Tips : Lusläs villkoren och ta speciellt reda vem som har ansvaret om paketet försvinner eller skadas i frakten. 

femBetala – hur då ?

Vanligast är att du betalar med kreditkort till utländska e-handlare. Vissa stora e-butiker med många svenska kunder erbjuder även betalning mot faktura och med betalkort där det dras direkt från kontot.

På Ebay och i vissa andra e-butiker kan du också betala med Paypal. Du sätter då in pengar på ditt Paypalkonto och överför därifrån till säljarens Paypalkonto med e-postadressen som identifierare.

Processen är väldigt smidig, och säljare och köpare slipper avslöja varandras bankkonton för varandra. Att betala med Paypal är gratis (men det kostar ett par procent av köpesumman för säljaren).

Tips : Om du betalat med kreditkort och inte får varan kan du kräva kreditgivaren (till exempel Visa) på ersättning. Paypal har en egen avdelning som hanterar tvister mellan köpare och säljare.