Här växer framtidens färs
Svenskodlad åkerböna och lupin ska ge importerad soja en match som råvara till framtidens klimatsmarta mat. Men ska det fungera måste vi kunder vara beredda att betala lite mer för maten och att lära oss nya smaker.

Blåmögelost, Baileys, mjukglass och yoghurt med syrligt sting direkt från svenska baljväxter. Det drömmer forskare och entreprenörer om att vi ska se på butikshyllan inom en snar framtid.
Lunchdags och distansarbete i hemmet. Jag står och väljer bland färdigrätterna i min lokala livsmedelsbutik. Hyllorna har aldrig haft så många klimatsmarta vegetariska rätter och köttsubstitut i form av färser, biffar, bollar eller korvar att välja på som i dag. Men de flesta av dem har en sak gemensamt. Proteinet som ska ersätta köttet kommer från importerad soja. Sverige importerar varje år stora mängder av den proteinrika bönan. Dels som livsmedel, men framför allt som djurfoder. Den importerade sojan får ofta kritik för att inte odlas på ett miljöansvarigt sätt. Enligt en artikel som nyligen publicerades i tidskriften Science kommer åtminstone runt 20 procent av sojan som importeras till Europa från Brasilien från odlingar på mark där skogen har huggits ner illegalt.