Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Mobiler, smarta klockor & surfplattor

Köpläge för mobiler

Ska du köpa ny mobil? Ett halvår efter lanseringen av förra årets modeller har priserna sjunkit rejält.

Publicerad

Drygt 6 000 kronor får du betala för en nylanserad mobil från Samsung, Sony, Apple eller någon av de andra storsäljarna. Men när vi ett halvår efter lanseringen undersöker priserna har de sjunkit rejält.

– Priserna på vissa modeller har sänkts med 30­–40 procent, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Det kan verkligen vara fyndläge på Androidmobiler för dig som haft is i magen.

Prisutveckling – Samsung Galaxy S6 Edge Plus

En av Samsungs senaste toppmobiler som lanserades för ett halvår sedan sjönk rejält i pris efter två månader. Sedan låg den still en dryg månad innan den klättrade uppåt igen. Men fortfarande är den 500 kronor billigare än startpriset.

– Iphone har inte gått ner lika drastiskt i pris, fortsätter Ronny Karlsson. Priserna på Apples telefoner går upp och ner, beroende på olika kampanjer. Men de håller sig oftast en bit över 5 000-kronorsstrecket. De är generellt dyrare än Androidmobiler.

LÄS MER: Vårt  stora test av mobiltelefoner

Jonas Dahlqvist, chef för mobilavdelningen på Media Markt, håller med om att man kan få en bra telefon billigt om man väntar ett halvår efter lanseringen.

– Det är alltid en hajp kring en ny ­modell, särskilt när det gäller Iphone. Men efter ett halvår gör man ett ”price­drop” och telefonen blir billigare, säger Jonas Dahlqvist.

Jonas Dahlqvist säger också att man köper mobiler på olika sätt i olika länder, och att det kan förklara pris­utvecklingen.

– Här i Sverige köper de flesta en mobil ihop med ett jonas dahlqvistabonnemang, inte kontant. Då betalar vi 200 eller 300 kronor i månaden som avbetalning på telefonen, och tänker inte på totalpriset. Därför byter nog många upp sig när det kommer en ny, avancerad mobil.

– I Spanien, som ju haft dålig ekonomi de senaste åren, är kunderna mer prismedvetna. Vi märker i våra butiker där att kunderna nästan alltid köper telefonen separat, utan abonnemang, och ofta väljer en billigare mobil.

Det finns också billigare alternativ på den svenska marknaden. Samtidigt som tillverkarna lanserar toppmodellerna brukar de också lansera något enklare mobiler, där startpriset brukar ligga runt 3 000 kronor.