Hoppa till innehållet

Listan som stoppar svinnet

Nästan hälften av all mat som kastas slängs i onödan. Men en låda och en lista kan göra skillnad. Det menar forskare på KTH.

Publicerad

Åsa Svenfelt, som är forskare på avdelningen Strategiska hållbarhetsstudier vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, säger att mat som kastas i onödan är ett stort miljöproblem.

– Matproduktionen har en stor miljöpåverkan och ändå slängs mycket mat bort som skulle ha kunnat ätas upp, säger hon.

Minska matens miljöpåverkan

Kan man minska svinnet minskar också matens miljöpåverkan. Tillsammans med kollegor har Åsa Svenfelt, på Livsmedelsverkets uppdrag, gått ­igenom resultaten från de senaste årens internationella forskning om åtgärder mot matsvinn. Studierna handlar om vad samhället, butiker och restauranger kan göra för att hjälpa konsumenten. Som ett lyckat exempel ­nämner Åsa Svenfelt en restaurang med matbuffé som bytte till mindre ­tallrikar. Det resulterade i att folk tog mindre mat och slängde färre rester. Men mycket av svinnet sker i hemmet.

"Ät mig"

– För mat­svinn i hemmet handlar åtgärderna som studerats mycket om planering av inköp och hur man förvarar frukt och grönsaker så att man verkligen äter upp det man köper, säger Åsa Svenfelt.
Att göra inköpslistor och planera sina måltider är ett bra steg på vägen. En annan metod som prövats med framgång är en låda i kylen för mat med kort bäst-före-datum. Lådan, som märktes med texten ”Ät mig”, testades i ett antal familjer på Irland, och tillsammans med information om matsvinnets kostnader minskade lådan svinnet med 28 procent under de veckor som testet pågick.

Stora möjligheter

– Jag tror att det finns stora möjligheter att minska ­matsvinnet, och många ­åtgärder som vi identifierat skulle kunna testas i Sverige. Det handlar både om åtgärder som underlättar att ha bättre koll på vad man har hemma och den teknik som konsumenterna använder, till exempel kylskåp.