Hoppa till innehållet

Tänk på det här när du bokar kurs

Du som köper en kurs skyddas inte på samma sätt som den som köper andra saker. Därför är det extra viktigt att läsa på ordentligt i förväg.

Publicerad

Ingår färgen i kursavgiften? Läs på noga innan du väljer vilken kurs du ska gå.

 Läs på först

Vad är det kursen erbjuder? Har läraren någon formell utbildning? Vilka krav ställs på dig som kursdeltagare? Hur ser villkoren ut om du ångrar dig, vill hoppa av under kursens gång eller blir sjuk? Kursverksamhet omfattas inte av konsumenttjänstlagen, så den regleras enbart av vad som står i avtalet. Därför är det viktigt att du läser på ordentligt exakt vad det är du betalar för.
Om du kan, kolla om det går att se vad tidigare deltagare har sagt om kursen, till exempel på nätet eller om du kan få referenser. Undersök också vem det är som anordnar kursen, att det är en seriös aktör.

 Extra avgifter och försäkringar

Tillkommer extra materialkostnader, till exempel lera till drejkursen eller färg till målerikursen? Är det en kurs som handlar om fysisk aktivitet – finns det ansvarsförsäkring? Går du en dykkurs kanske din egen försäkring inte gäller, eftersom den kan ha undantag för vissa fysiska aktiviteter.

 ”Anmälan är bindande”

Många kurser skriver att anmälan är bindande. Men om du har bokat kursen på internet eller telefon gäller Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokal. Den ger dig rätt till 14 dagars rätt att ångra dig, utan att du behöver betala någon straffavgift. Har du hunnit börja kursen under ångerfristen kan du få betala för de gånger du gått, om kursarrangören har informerat om detta. Om du inte har fått information om ångerrätten har du rätt att ångra kursen i upp till ett år efter att anmälan gjorts. Det gäller även om du har startat kursen eller har gått hela kursen. Ångerrätten gäller dock inte om du har bokat kursen på plats.

Kan man reklamera en kurs?

Ja, men det är svårt att klaga på kvaliteten. Enklast är det att reklamera om företaget inte har levererat det de har avtalat om, till exempel att läraren inte dök upp, att du blev lovad tio kurstillfällen men bara fick fem eller att du inte fick utlovat kursmaterial. Att klaga på att läraren var dålig eller att du inte har lärt dig något är svårt. Du måste ha bevis för det du klagar på. Därför kan det vara lättare att gå samman med andra missnöjda kursdeltagare. Om du vill klaga, vänd dig då först till företaget som driver kursen för att ge dem möjlighet att rätta till felet. I andra hand kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, Arn.

 

När har man rätt att avbryta?

Det regleras av vad som står i avtalet. Att du ska få bryta kursen för att du är sjuk och inte kan genomföra den är inte självklart. Står det att du är skyldig att betala även om du inte kan fullfölja kursen, så gäller det. Det gäller även om du har brutit benet på buggkursen. Står det inget i avtalet kan du titta på vad som hade gällt om konsumenttjänstlagen reglerat tjänsten, vilket kan ge dig möjlighet att avbryta kursen eller skjuta upp den. Du kan dock få betala den ekonomiska skada ditt avhopp kan ha orsakat företaget. Skäl till att få avbryta ska vara starka, att du flyttar är till exempel inte skäl, eftersom du styr över det själv.

 

Samma regler för ideell förening

Samma regler gäller för kurser som hålls av ideella föreningar eller organisationer, under förutsättning att de räknas som näringsidkare. Näringsidkare är man när man gör något som genererar intäkter, vilket inte behöver betyda att de genererar vinst. Det räcker med att man tjänar pengar på det och att kursen hålls med viss regelbundenhet. Det här avgörs från fall till fall. 

 

Upptäck världen online

Du behöver inte begränsa dig till Sveriges kurser – online finns kurser från hela världen att välja mellan. Vad sägs om att gå en kurs i medical neuroscience från Duke University, eller en kurs i contemporary British fiction på anrika Oxford? Helt gratis, dessutom. Sök på Coursera, eller på individuella universitets hemsidor. Var beredd på att du kommer att behöva lägga en del tid på kurserna.