Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Mobiler, smarta klockor & surfplattor

Så får du batteriet att hålla längre

Ju fler funktioner våra smarta telefoner laddas med, desto mer batteri drar de. Det finns dock sätt att förlänga batteritiden – här är Råd & Röns bästa tips.

Publicerad

Sänk bakgrunds­belysningen

En av de största energibovarna är den stora bildskärmen. Många telefoner anpassar ljusstyrkan på bildskärmen automatiskt, efter hur ljus omgivningen är. Är det mörkt ute minskar ljusstyrkan, och tvärtom. Men det går även att dra ner ljusstyrkan manuellt. Iphone har en genväg till ljusregleringen – dra upp det lilla strecket som finns längst ner på skärmen, och reglera ljuset där. Har du en väldigt färgglad bakgrundsbild? Den drar också mer batteri än en bild i lite dovare ton.

Stäng av vibrator­signalen

Att ha vibratorsignal i stället för telefonsignal är bra när man vill vara diskret och inte störa. Men energin som krävs för att få helavibratorsignal telefonen att vibrera drar enormt på batteriet. Stäng av funk­tionen, eller dra ner styrkan om det är möjligt. Du kan även välja att stänga av ­vibrationen vid vissa notifikationer, till exempel när du får ett meddelande från Facebook eller ett mejl.

Stäng av onödiga ­funktioner

Bluetooth och andra funktioner som står på utan att användas drar onödig energi. Stäng av dem när de inte används. Platstjänster drar mycket energi. Stäng av dem genom att gå till bluetooth”inställningar”, sedan till ”integritetsskydd”, och välj där ”platstjänster”. Om skärmen hela tiden aktiveras av att du får notiser från en viss app kan du stänga av den appens pushnotiser. Gå till ”inställningar” och sedan ”notiser”. Tryck på appen och avaktivera ”tillåt notiser”. Att vara uppkopplad mot wifi, till exempel hemma eller på kontoret, drar inte mycket ström. Men om du är ute på stan, utom räckhåll för sparade nätverk, kommer telefonen hela tiden att söka efter nätverk att ansluta till. Så stäng av wifi när du är långt ifrån kända nätverk.

Aktivera strömsparläge

På vissa nyare telefoner kan du aktivera strömsparläge om batteriet börjar ta slut. Det gör du genom att gå till ”inställningar” och sedan ”batteri”. När strömsparläget är aktiverat kan du fortfarande ringa och ta emot samtal, skicka och ta emot meddelanden och mejl, samt gå ut på nätet, men skärmens ljusstyrka minskar, appar slutar att ladda ner innehåll i bakgrunden, och onödiga funktioner stängs av.

Identifiera batteritjuvarna

Vissa telefoner, som till exempel Samsungs och Sonys senare ­modeller och ­Iphones med IOS 9, har ett verktyg som gör att du kan identifiera vilka appar som drar mest. Med hjälp av verktygetbatteritjuvar kan du avgöra vilka appar som du bör stänga av helt, eller kanske dra ner på användningen av, för att spara batteri. Gå till ”inställningar” och sedan till ”batteri” så kan du se vilka batteritjuvarna är på din telefon. På Iphone står det ”bakgrundsaktivitet” på de appar som drar batteri när de körs i bakgrunden. Dem kan du stänga av genom att gå till ”inställningar”, vidare till ”­allmänt”, och sedan till ”bakgrundsuppdateringen”. Det reglaget ska du dra till av.

Ladda lagom

Enligt gammal batterikunskap förlänger man livslängden på ett batteri genom att ladda det helt fullt, och sedan låta det ladda urladda lagom helt. Men det stämmer inte med dagens mobilbatterier. Det är bättre att ladda ofta än att låta det ladda ur helt varje gång. Det är inte heller bra att fortsätta ladda batteriet när det har blivit fulladdat. Så ladda lagom.

Stänga av appar som inte används?

Att stänga av appar som inte används har länge varit ett säkert tips för att spara batteri. Men nu för tiden går de flesta appar som inte används automatiskt ner i sparläge, och det krävs mer energi att starta upp en app som har stängts av helt. Det kan appardock ­finnas appar som inte beter sig som de ska, som av någon anledning drar mer ström. Då kan det löna sig att stänga ner dem. Appen kan fungera bättre nästa gång den öppnas. Tycker du att telefonen plötsligt börjar dra mer batteri än vanligt kan du kolla apparnas strömförbrukning under inställningar. För Windowstelefoner rekommenderas det fort­farande att man ska stänga av appar som inte används.

Korta autolåstiden

Slocknar din telefon när den inte används? Den tid det tar innan den stänger ner sig själv bör vara så kort som möjligt. Du ändrar autolåstiden genom att gå till ”inställningar”, vidare till ”allmänt” och sedan till ”autolås”.