Hoppa till innehållet

Växterna överlever med lampa och dusch

Dina växter gillar inte vinterns sparsamma ljus och torra inomhusluft. Men det finns knep för att klara dem genom den mörka årstiden.

Publicerad

Ge extra ljus

Vintermörkret är besvärligt för många växter. Hjälp dem gärna med en extra blomlampa. Placera krukorna i en grupp och häng en lampa över – en vanlig led-lampa eller ett lysrör fungerar om du inte vill köpa en speciallampa. Men lampan ska inte brinna dygnet runt, växterna måste vila på natten. Sätt en timer på lampan och låt den lysa 12–14 timmar. Med extra ljus kan säsongen för blommande växter som saintpaulia förlängas över hela vintern.

Fukt i luften

Torr och varm inom­husluft är problematiskt för växterna. Är elementen riktigt varma ska du helst inte ha krukväxter på fönster­bänkarna ovanför. Kanske kan du ha mindre värme på ett element och samla växterna där? Annars ska du förse växterna med mer fukt i luften, framför allt dina gröna växter. Att köpa en luftfuktare är onödigt, och inte alltid bra för inomhusmiljön heller. Enklare är det då att duscha växterna med sprejflaska ett par gånger i veckan. Tycker du att det är svårt att komma åt kan du i stället ställa skålar med vatten bredvid växterna. Om du vill dekorera skålarna med stenar eller annat fungerar det fint. Allt eftersom vattnet dunstar fyller du bara på i skålen.

Vattna lagom

Under vinterperioden behöver de flesta växter inte vattnas så mycket, de vill hellre ha fukt i luften än i jorden. Stick ner fingret i krukan och känn om jorden är torr innan du vattnar. De flesta växter mår sämre av för mycket vatten än för lite. Vattna gärna med vatten som du har låtit stå framme i kannan över natten. Det gör att vattnet syresätts, och det gillar växterna. Dessutom är vattnet då rumstempererat och det gillar växterna också. Du kan spara på näringstillförseln, växterna behöver den här viloperioden. Börja ge näring igen frampå vårkanten.

Få bort ohyran

Genom att höja luftfuktigheten minskar du också risken för att växterna ska få ohyra (spinnkvalster eller bladlöss), som trivs i torr värme. Risken för ohyra minskar om du regelbundet dammtorkar bladen på dina gröna växter. Passa även på att titta på bladens undersidor, så att det inte sitter objudna gäster där. När växterna blir av med dammet tar de upp luftens koldioxid bättre och avger också mer syre.

Undvik drag

Även om det är kallt ute ­behöver vi förstås vädra ibland och få in lite frisk luft. Men kalldrag är inte bra för krukväxterna. Har du krukor i fönstret eller intill balkongdörren är det bra att flytta undan dem medan du har öppet. Cyklamen, som är en populär vinterblomma, tål dock kyla. Den kan du ha i trädgården eller på balkongen långt fram på hösten – den klarar temperaturer ner mot noll grader.

Övervintra pelargoner

Om du vill spara dina utomhuspelargoner till nästa sommar ska du placera dem svalt och dra ner på vattningen rejält. Bäst är att ha dem i ett förråd med fönster, i temperaturen 8–10°. Pelargon­erna vill fortfarande ha ljus, så ställ dem inte i en mörk källare. Ge dem en skvätt vatten en gång i månaden. De kan klara sig i varmare inomhustemperatur också, men då behöver de mer vatten. Pelargonerna fortsätter att växa under vintern, men blir ganska rangliga. Klipp ner dem på våren. Då är det också bra att ta nya skott. Samtidigt är det dags för omplantering och mer vatten. Vänj dem sedan gradvis vid att stå utomhus igen genom att ställa ut dem ett par timmar varje dag.