Hoppa till innehållet
Läs mer

Snåriga undantag i bankkortens reseförsäkringar

Många bankkort lockar med en extra reseförsäkring om du betalar resan med kortet. Men vad är det egentligen för försäkring som följer med kortbetalningen? Råd & Rön har tittat närmare på det.

Publicerad

Med de flesta konto- och kreditkort följer en extra reseförsäkring med avbeställningsskydd om man betalar resan med kortet. Det har blivit som en extra trygghet för dem som vill slippa köpa avbeställningsskydd och extra reseförsäkringar varje gång man bokar en resa.

Men de försäkringar som följer med bankkortet skiljer sig stort beroende på vilken bank man har, och också beroende på vilken sorts kort man har. Ett kreditkort kan ge starkare skydd än ett kontokort, även om korten har utfärdats av samma bank.

Inget skydd vid sjukdom

En del bankkort har riktigt förmånliga reseförsäkringar som omfattar allt från ersättning vid sjukdomseller dödsfall, resestartskydd och ersättning för missat anslutningsflyg till ersättning för outnyttjade aktiviteter och försenat bagage. Andra kort ger inga ersättningar för läkaroch läkemedelskostnader eller för kostnader i samband med sjukdom och hemtransport. Eftersom en hemtransport med ambulansflyg kan kosta hundratusentals kronor visar detta att kortförsäkringen aldrig kan bli en ersättning för den vanliga hemförsäkringen, utan endast ett komplement.

Enligt Gunnar Olsson på Konsumenternas försäkringsbyrå är det främst avbeställningsskyddet man vill åt.

– Det ingår inte automatiskt i hemförsäkringen. Man kan teckna en extra tilläggsförsäkring till hemförsäkringen så får man avbeställningsskydd, eller så kan man betala med bankkortet, säger han.

Svårt att jämföra

Viktigt att komma ihåg är också vilka som avbeställningsskyddet omfattar. Generellt sett gäller försäkringen för de familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress som kortinnehavaren, inklusive barn upp till 23 år. En del företag erbjuder även försäkring för mor- och farföräldrar som reser med barnbarn.

För de familjer där man har olika kort i olika banker kan det vara smart att jämföra de olika korten och se vilket som erbjuder bäst villkor, och välja att betala resan med det. Tyvärr är det inte alltid så lätt att göra den jämförelsen. Det kan vara svårt att hitta information om försäkringen, eller ens vilket försäkringsbolag som utfärdar den.

Reser du med en kompis eller med en särbo faller de oftast utanför försäkringens skydd. Några kort, däribland Swedbanks och SEBs, inkluderar även medpassagerare som inte tillhör familjen i försäkringen, under förutsättning att deras resa betalas med bankens kort och medpassageraren också har kort i samma bank.

Dela upp betalningen

En del resebyråer tillåter att man delar upp betalningen så att varje person kan betala resan på sitt kort, och på så sätt få tillgång till sitt betalkorts reseförsäkring, men detta är inte alltid möjligt. Dessutom gäller avbeställningsskyddet då fortfarande endast för dig själv, och inte om din resekamrat blir sjuk, eftersom avbeställningsskyddet bara gäller för dig och en nära anhörig.

– Om du vill att ditt avbetalningsskydd och reseförsäkring ska täcka liknande fall måste du kontakta ditt försäkringsbolag för att teckna en extra försäkring där du anger vem ditt resesällskap är, säger Gunnar Olsson.

Kolla skyddet inför resan

  • Hemförsäkring. Har du hemförsäkring har du ofta reseförsäkring i den. Har du inte någon hemförsäkring bör du köpa reseförsäkring.
  • Avbeställningsskydd. Bra att ha om du inte har extra reseförsäkringstillägg i din hemförsäkring. Betalar du med kontokort följer oftast ett avbetalningsskydd med den försäkring som kommer med kortet, men den gäller bara för kortinnehavaren.
  • + 45 dagar. Ska du resa längre än så måste du ha en extra reseförsäkring. Resa med polare.
  • Vill du kunna avbryta resan eller få ersättning om din vän blir sjuk måste du ha en speciell reseförsäkring. Prata med ditt försäkringsbolag.
  • Riskfyllda aktiviteter. Hemförsäkring täcker inte alla aktiviteter du gör. Kolla upp vad den täcker innan du ger dig ut och dyker, surfar eller hoppar fallskärm.

När resan inte gick som tänkt …

De tvingades resa utan vännerna

Lisa och Jörgen ska åka tillsammans med Britta och Sven till Alperna. Sven betalar resan med sitt kort, och Lisa, Jörgen och Britta betalar in pengarna på hans konto. Före avresan får Sven en hjärtinfarkt och kan inte resa. Han och Britta, som han bor ihop med, får då pengarna tillbaka tack vare avbeställningsskyddet på Svens kontokort. Lisa och Jörgen, som inte är mantalsskrivna på samma adress som Sven, får inte det.

En vän räknas inte som anhörig

Stina och Lotta ska åka på semester till Thailand tillsammans, där de ska resa runt som backpackers. De köper båda var sin resa med sina respektive kort. Kort före resan halkar Stina på en isfläck och bryter benet och kan inte åka. Hon har ett avbeställningsskydd tack vare att hon köpte resan med kortet, och får pengarna tillbaka. Lotta, däremot, får åka utan vännen eller stanna hemma utan att få några pengar tillbaka, eftersom hon inte räknas som nära anhörig till Stina.

Utflyttad son fick inte ersättning

Agneta och Bosse vill bjuda sina vuxna barn på solsemester. De betalar med Agnetas kort, men kort före avresa blir hon svårt sjuk och kan inte åka. Avbeställningsskyddet gäller för Agneta, Bosse och ett av deras barn, Karin, som fortfarande bor hemma. Mikael, som har flyttat hemifrån och är folkbokförd på en annan adress, täcks inte, och hans resa återbetalas därför inte heller.

TEXT ANNIKA BERGE