Hoppa till innehållet

"Välj seriösa miljömärkningar"

Diskmedel, tvättmedel och toalettrengöringsprodukter innehåller ofta skadliga kemikalier, trots att de negativa effekterna är kända. Som tur är finns det bra alternativ.

Publicerad

Sheri Eklund är projektledare på Sveriges konsumenter och har tillsammans med andra konsumentorganisationer i Norden gjort en stor genomgång av olika hushållskemikalier.

Under det senaste året har Råd & Röns ägare Sveriges Konsumenter, tillsammans med andra konsumentorganisationer i Norden, gjort en stor genomgång av innehållet i diskmedel, tvättmedel och toalettrengöring och testat hur bra de är. När projektet nu sammanfattas tycker Sveriges Konsumenters projektledare Sheri Eklund att det är anmärkningsvärt att många tillverkare använder skadliga kemikalier, trots att deras negativa effekter är väl kända.

– Det kan handla om hormonstörande och reproduktionsstörande kemikalier, eller allergiframkallande. Trots att det finns bättre alternativ används de ofta, säger Sheri Eklund.

Ett exempel på det är hormon- och reproduktionsstörande ämnen i tvättmedel. I handdiskmedlen fanns också flera allergiframkallande ämnen, trots att det är produkter som är i nära kontakt med användarnas händer.

Eftersom man jämförde produkter mellan länder kunde man även se skillnader där. Ett exempel är tvättmedlet Via av Unilever, som finns med ett annat namn men liknande förpackning i Finland och Danmark.

I Sverige är produkten miljömärkt, men i Danmark och Finland innehåller tvättmedlen en miljöfarlig tensid, LAS. Vårt test visade dock att produkten som säljs i Sverige är bättre på att ta bort fläckar.

– Så de kan göra en bra produkt, men säljer sämre varianter på andra marknader, säger Sheri Eklund.

Miljömärkning är alltså inte ett hinder för att göra en produkt som verkligen fungerar.

– Produkter med miljömärkning är i många fall bättre än dem utan. Jag har verkligen insett värdet av miljömärkning under det här projektet, säger Sheri Eklund.

Ett undantag är toalettrengöring, där de som inte var miljömärkta var bättre på att ta bort kalk. Men testet visade att vissa produkter inte hade någon som helst effekt, det hade gått lika bra att bara använda toalettborste och vatten. Eftersom det finns krav på att produkter med miljömärkning ska vara lika bra eller bättre än jämförbara produkter anser Sheri Eklund att kriterierna måste ses över. Men hon tycker ändå att det är bättre att välja miljömärkt.

– Som konsument är det bra att välja seriösa miljömärkningar, som Svanen, EU-blomman, Bra miljöval eller Astma- och allergiförbundets märke och inte låta sig luras av ogrundade miljöpåståenden, säger Sheri Eklund.