Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Värmeljus och kuvert – så återvinner du dem

Efter vår artikel om återvinning hörde många läsare av sig med funderingar om hur man sorterar rätt. Här är det vi har fått mest frågor om.

Publicerad

Hållarna till värmeljusen ska inte lämnas på återvinningsstationen.

Värmeljus

Sedan 2015 räknas värme­ljus inte som förpackningar och ska därför inte sorteras som metall på återvinningsstationen med konservburkar och plåtlock. Ta dem till kommunens återvinningscentral och lägg dem med annat metallskrot. Se till att ta bort ­vekeshållaren i ­botten av ­aluminiumkoppen. Om den sitter kvar sorteras hela ­koppen som stål och då ­brinner aluminiumet upp i stålbadet. Utan vekeshållaren sorteras den som aluminium och kan återvinnas.

Kuvert och post it-lappar

Dessa faller inte under producent­ansvaret och ingår inte i förpacknings­insamlingen. Lägg kuvert och post it-lappar i hushållssoporna. De ska inte läggas i pappers­insamlingen eftersom klister och plast från fönsterkuvert förstör pappersmassan.

Yoghurtförpackningar

Förpackningar som består av flera materialslag, till exempel papper och plast, ska separeras och sorteras som respektive material, om det går att dela på förpackningen på ett enkelt sätt. Får du inte isär dem ska du sortera enligt det vikt­mässigt dominerande ­materialslaget, i detta fall ­papper. Om du inte tar bort plastöverdelen från ­yoghurtförpackningen ­kommer den att sorteras ut i återvinnings­processen och energi­återvinnas, alltså eldas upp.

Böcker

Inbunda böcker ska sorteras som restavfall. Pocketböcker och andra böcker som har mjuka pärmar ska sorteras som tidning.

Textilier

Går kläderna inte att laga tar flera kläd- och textil­butiker emot dem. Vissa ger dig presentcheckar som du kan handla för i butiken mot dina uttjänta textilier. Om det inte finns särskild in­samling för textil där du bor ska det sorteras som restavfall, alltså slängas i hushålls­soporna eller som brännbart på återvinningscentralen. Vissa återvinnings­centraler har särskilda be­hållare för textil.