Hoppa till innehållet
Skönare fritid Trädgård & odling

7 smarta tips när du lägger kabel för robotgräsklipparen – och så lagar du en trasig kabel

Begränsningskabeln bestämmer var robotgräsklipparen får klippa. För att roboten inte ska fastna är det viktigt att tänka efter innan du börjar fästa kabeln i trädgården. Här är sju tips för en smidig kabeldragning. Dessutom förklarar vi hur du gör för att hitta dolda brott på kabeln.

Publicerad
Uppdaterad

robotklippare som klipper nära trädgårdsgång av marksten

Dra kabeln så nära markstenen i din trädgård att roboten kan köra upp på den med ena hjulet. Då klipps allt gräs vid kanten.

En kabel för alla

Du måste inte köpa tillverkarens dyra kabel. Det går bra att använda tredjeparts begränsningskabel från fritidskedjor som till exempel Clas Ohlson.

Skarva lätt

Om du vill förlänga slingan eller om den råkar gå av, är det säkrast att använda speciella skarvkopplingar. De har gel som skydd för skarvningen och kostar ungefär en tjugolapp styck. Du kan köpa dem i alla butiker som säljer robotgräsklippare. Ett förebyggande tips är att skriva en kom ihåg-lapp med de ställen i trädgården där du skarvat kabeln. Kabelbrott under jorden beror ofta på fel i skarvar. Lappen tar du fram om du måste felsöka och laga kabeln.

Klippta kanter

Det kan vara klurigt att lägga kabeln på exakt avstånd från ett hinder. Lägger du den för nära kan robotgräsklipparen köra fast, lägger du den för långt ifrån får du en liten oklippt gräsremsa. Ur den aspekten är det smart att avgränsa rabatter med marksten. Då kan du låta robotens ena hjul köra på markstenen och får på så sätt större marginal när du lägger slingan.

Snåla inte med märlorna

Klipp gräset riktigt kort med en trimmer där kabeln ska ligga och ha kort avstånd mellan märlorna. Då är risken minimal att kabeln slackar och att robotgräsklipparen klipper av den.

Hitta hem

När batteriet börjar ta slut stänger roboten av klippfunktionen och letar upp begränsningskabeln. Men hemgången kan ta sin tid om den råkar befinna sig långt från basstationen och därför måste följa kabeln runt hela trädgården. Det sliter också onödigt mycket på gräset i kanterna. För att undvika det har vissa tillverkare en speciell guidekabel som dras från boet genom trädgården. När robotgräsklipparen vill hem letar den i stället upp guidekabeln och följer sedan dess kortare väg hem. 

Begraver sig själv

Du behöver inte oroa dig för att ha ett långt, fult plastsnöre i trädgården. Begränsningskabeln sjunker ner genom gräset förvånansvärt snabbt, efter ett par månader syns den inte alls.

Avgränsa hinder

Träd, buskar, rabatter och andra hinder i gräsmattan kan göra kabelläggningen knepig. Hinder som är raka och stadiga, som uppvuxna träd och kraftiga stolpar, ska inte vara några problem för robotgräsklipparen, den bumpar in i sådana hinder och byter riktning utan att ta skada. Men har träden rötter ovan mark är det risk att roboten fastnar på dem. Då måste du dra begränsningskabeln från trädgårdens kant in runt trädet. Avgränsningskabeln mot hindren läggs tätt i dubbla spår (se ruta) enligt tillverkarens specificering, ofta med bara någon centimeters mellanrum. Det smala avståndet gör att roboten förstår att den ska köra rakt över kabeln och inte byta riktning. Har du flera hinder nära mitten av gräsmattan går det alltså åt mycket extra kabel och många märlor.

Olika tillverkare anger olika minimihöjd på de fasta objekt som deras robotgräsklippare kan bumpa mot. Om du till exempel har pallkragar bör de vara minst ett par decimeter höga, annars kan roboten rulla upp med framhjulet. Mjuka hinder som rabatter och buskar måste alltid avgränsas med kabel.

Laga med radio

Om kabeln går av vägrar roboten att klippa. Olika klippare varnar på olika sätt att kabeln är av, till exempel kan en lampa på basstationen börja blinka. Om du inte kan se kabelbrottet med blotta ögat måste du felsöka slingan. Ett knep är att använda en gammal radio med AM-mottagare:

  • Lossa först ena änden av kabeln från basstationen.
  • Håll  sedan radions antenn nära kabeln vid basstationen.
  • Ratta runt på AM-bandet tills du hör en tydlig pulserande signal.
  • Gå längs med kabelslingan med antennen nära marken. 
  • När det pulserande ljudet upphör har du hittat platsen för kabelbrottet.

Om kabeln inte gått av helt utan bara är skadad, är det lite knepigare. Då måste du lyssna efter att signalen plötsligt tappar i styrka. Eftersom kabeln kan ligga på lite olika djup och du inte alltid har radioantennen precis där kabeln ligger, kan det krävas ett par rundor innan du "hör" var brottet är.