Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Granskning Hushållskemikalier

Alternativa tvättmedel inget alternativ

Tvättnötter, galltvål och tvålflingor. På internet och i butiker dyker det upp alternativa tvättmedel i olika former. Gemensamt för dem är att de inte fungerar.

Publicerad

Visst skulle det vara bra med ett medel som tvättade kläderna rena utan någon som helst miljöpåverkan? Inga kemikalier, inga fosfater, ingenting som skulle försura sjöar och åar. Överallt på internet och i vissa butiker finns det olika sorters alternativa tvättmedel som påstås göra just detta, vilket lockar förhoppningsfulla och miljömedvetna konsumenter.

– En del av dem som säljer de här medlen är säkert eldsjälar och idealister som tror att de gör något bra för miljön, medan andra är väldigt kommersiella. Det är människor som utnyttjar andra människors vilja att göra gott, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Bara vatten lika bra

Råd & Rön har testat 22 alternativa tvättmedel. Vi har delat in tvättmedlen i olika grupper – tvättnötter i påse, flytande tvål, hårda tvålar, som används som tvättmedel eller som fläckborttagare, och tvålflingor.

Alla tvättmedel inom respektive grupp gav liknande resultat i testet, och därför redovisar vi inte resultaten separat för varje märke. Många av de här märkena kommer också och går.

I alla tester har vi följt instruktionerna på respektive tvättmedel, och vi har tvättat i vanliga tvättmaskiner. Resultatet har vi jämfört med hur tvätten blir med vanligt tvättmedel respektive vatten.

Råd & Rön har tidigare testat tvättnötter och -bollar och visade då att de inte fungerar alls. Artikeln blev en av våra mest kommenterade någonsin och väcker reaktioner än i dag. Några rycker ut till nötternas försvar, medan andra avfärdar dem som humbug.

Även det här testet visar att det är få av de alternativa tvättmedlen som har någon verklig effekt. Att stoppa en tvål i tvättmedelsfacket, använda flytande tvål eller tvättnötter i påse hade inte någon som helst inverkan på fläckarna.

Det fungerade lika bra att tvätta med enbart vatten. Varmt vatten och tvättmaskinens bearbetning är tillsammans ganska bra fläckborttagare.

Stor miljöpåverkan

Tvålflingorna hade bättre effekt än vatten men sämre effekt än konventionellt tvättmedel. Att gnugga med fast tvål på fläckarna fungerade dock bra.

För att mäta de olika tvättmedlens miljöpåverkan har vi mätt den mängd organiskt kol som kommer ut i tvättvattnet.

Resultatet visar att tvättnötterna släppte ut nästan lika mycket som det konventionella tvättmedlet, de flytande tvålarna släppte ut något mindre, medan tvålflingorna släppte ut långt mer än det vanliga tvättmedlet.

– När det gäller tvättnötterna blir det dubbelfel; de gör inte rent men de smutsar ändå ner. Det vanliga tvättmedlet smutsar ner en del, men man får åtminstone något för nedsmutsningen, säger Ronny Karlsson.

Att gnugga med fast tvål på en fläck hade dock ganska låg miljöeffekt, men det hade bra effekt på fläcken, så om man har ganska ren tvätt med få fläckar kan det vara ett bra alternativ.

– Oftast tvättar vi kläderna innan de är särskilt smutsiga, så att bara använda tvättmedel på själva fläckarna kan vara en miljövänlig metod, säger Ronny Karlsson.

Klicka för att förstora

Smutsen sprids ut

Lapparna med fläckar som används i testet väger inte särskilt mycket, så för att tvättmaskinerna ska kunna arbeta ordentligt lägger man också i ballast i form av vita lakan. Men efter att vi tvättat med flytande tvål och tvålflingor upptäckte vi att lakanen blivit alldeles grå.

– Fläckarna spreds liksom ut över resten av tyget. I konventionella tvättmedel finns medel som klumpar ihop smutsen och skickar ut det i vattnet, men det saknas i de här medlen, säger Ronny Karlsson.

Ballasten blev vit igen efter att vi tvättat med konventionellt tvättmedel.

Men hur kommer det sig att den flytande tvålen fungerar så dåligt som tvättmedel?

– Vi vet inte varför, vi har inte analyserat flaskornas innehåll eller koncentration och vad det kan vara som gör att det inte fungerar. Vi kan bara konstatera att det inte gör det, säger Ronny Karlsson.

De olika tvättmedlen

Tvättnötter i påse: En påstås innehålla ”doft av naturextrakt”, vad nu det är.

Flytande tvålar: Till exempel galltvål eller tvål baserad på saponiner från tvättnötter. Galltvål innehåller galla från till exempel oxe, vilket är en naturlig fettlösare. En av de flytande tvålarna påstås innehålla växttensider, vad nu det är.

Hårda tvålar: Ska antingen rivas till flingor eller läggas i ett nät som sedan läggs i tvättmedelsfacket. Har även testats som fläckborttagare då man gnuggar med tvålen direkt på fläcken. Är ofta baserade på palmolja.

Tvålflingor: Tvål som är riven till flingor. Baserade på oliv- eller palmolja.