Hoppa till innehållet
Granskning Hushållskemikalier

Så usla är alternativa tvättmedel – knappt bättre än vatten

Med bikarbonat, probiotika och tvättremsor ska du kunna tvätta kläder utan att skada miljön. Men Råd & Röns test visar att tvätten inte blir ren.

Publicerad

De marknadsförs som bättre alternativ för miljön, men vårt test visar att det hade fungerat lika bra att tvätta utan något medel alls. 

I webbutiker som vänder sig till miljö- och hälsomedvetna konsumenter säljs tvättmedel som marknadsförs med stora ord som ”miljö- och hudvänligt”, ”unika bioteknologiska metoder som främjar renhet” och ”kemikaliefritt!”. Men ett tvättmedel som inte tvättar rent är inte alls bra för miljön.

När vi i höstas testade tvättnötter och tvättägg visade de sig inte ha större effekt på smutstvätten än vanligt vatten. Nu fortsätter vi syna de alternativa tvättmedlen. För att se om de klarar fläckarna har vi kört dem genom samma tuffa testprogram som vanliga tvättmedel och resultaten är alltså fullt jämförbara. Vi har dessutom jämfört resultatet med hur bra maskinen tvättar utan något medel alls och med hur bra resultatet blir med den sort som är bäst i vårt test av traditionella tvättmedel, Änglamark kulörtvätt.