Hoppa till innehållet
Granskning Hushållskemikalier

Därför blir du lurad av värdelösa tvättnötter

Billig och hållbar tvätt som ger helt fläckfria kläder. Låter det för bra för att vara sant? Det är det också, visar Råd & Röns test av tvättnötter och tvättägg.

Publicerad

Vare sig tvättnötterna eller tvättäggen fungerar bättre än vanligt vatten.

Tvättägget från Ecoegg lovar inget mindre än att revolutionera ditt liv. Eller åtminstone din tvättstuga. Enligt reklamen tvättar du ”billigt och miljövänligt utan mikroplast, enzymer, optiska vitmedel och fosfater”. Samma med tvättnötterna, frukterna från Sapindusträdet, där man i marknadsföringen trycker på att de försörjer lokala bönder i Indien.

Eftersom både ägget och nötterna kan återanvändas beskrivs de som billiga och hållbara. Inga onödiga transporter, stora paket med tvättmedel att släpa hem från affären, inga giftiga kemikalier ut i vattendragen. Släng bara in ägget eller nötterna i maskinen med din smutsiga tvätt och låt dem tumla runt med ”pellets som gör att smutsen släpper taget om dina kläder” respektive ”naturens egenproducerade tvättmedel”.

Men kommer tvätten ut så ren som reklamen säger? Tyvärr inte alls. När Råd & Rön testar äggen och nötterna på samma sätt som vi testar vanliga tvättmedel visar det sig att de inte har någon effekt över huvud taget på fläckarna – det blir lika rent om du tvättar med enbart vatten.

Saponiner - vad är det?

Saponiner bygger på kemiska substanser från växtriket. De skummar när de löses i vatten och har på grund av detta använts som tvål och tvättmedel. De förekommer i växters frukter som försvarsmekanism och kan därför vara giftiga för fiskar och andra djur. Saponiner har till exempel använts av urinvånarkulturer för fiske och som pilgift.

I testet har vi följt de instruktioner som kommer med respektive produkt och tvättat ned smutsade testlappar i 40 grader. Vi har testat nötterna och äggen för sig och jämfört med en tvätt där vi inte har använt något tvättmedel alls. Därefter har vi mätt den standardiserade smutsen på testlapparna i en spektrofotometer och räknat ut hur mycket som har försvunnit.

– Det här är riktigt svåra fläckar. Det är inte meningen att allt ska försvinna i testet, för att vi ska kunna mäta skillnaderna på tvättresultaten, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Fläckarna delas upp i fettfläckar, fläckar som bleks bort och fläckar som tas bort med enzymer. När vi jämför tvättresultaten ser vi att fläckarna förvisso delvis försvinner med tvättägg och -nötter, men inte mer än från tvätten som bara tvättas med vatten.  

– Det är det varma vattnet och tvättmaskinens bearbetning som gör att fläckarna försvinner, säger Ronny Karlsson.

Något förvånande är resultatet till och med något sämre med tvättnötter än med enbart vatten.

– Det kan bero på att tvättnötterna har fått fläcken att ändra färg, säger Ronny Karlsson.

Att tvättmaskinen och vattnet gör det mesta jobbet och att de flesta inte tvättar särskilt smutsiga kläder kan vara en anledning till att många användare upplever det som att tvättnötterna och -äggen fungerar, vilket många skriver om i sociala medier och på återförsäljarnas hemsidor. 

– Är kläderna inte särskilt fläckiga är vattnet bra på att fräscha upp och tvätten blir absolut renare än när den stoppades in, säger Ronny Karlsson.

Så vad är då problemet om en massa människor väljer de här alternativen och är nöjda med resultatet? Ju mindre kemikalier i vattendragen desto bättre. Men är det verkligen så? För det första verkar det som om det i åtminstone tvättäggen finns en del kemikalier – enligt ingredienslistan innehåller det tensider, som är just de ämnen som löddrar och gör tvätten ren i vanligt tvättmedel, samt i vissa fall parfym. Dessutom går det åt en hel del resurser för att tillverka och transportera de här produkterna.

Även om tvättnötterna påstås bidra till miljön och ge arbetstillfällen måste de liksom tvättäggen transporteras runt halva jordklotet för att komma hit. Sedan ska de förpackas i en liten tygpåse och papperspåse respektive pappkartong. Till det kommer den sista resurs krävande transporten ut till kund. Och allt detta utan att konsumenten får någon effekt av det – hen hade lika gärna kunna använt bara vatten. Och eftersom kläderna blir förstörda då fläckarna inte går bort leder det till ytterligare resursslöseri. 

– De här produkterna är miljöpåverkande utan att konsumenten får något resultat. De har ingen som helst tvätteffekt och är 100 procent miljöförstöring, säger Ronny Karlsson. 

Slutsats

När vi kör tvättnötter och tvättägg i samma testprogram som vanliga tvättmedel och jämför med vanligt vatten är det ingen skillnad alls. Det betyder att de här produkterna är allt annat än miljövänliga eftersom resurser har gått till produktion och transport helt i onödan.

Så uselt klarar de fläckarna

I vårt test av tvättmedel använder vi olika typer av tuffa fläckar. Så här gick det när vi ställde nötter och ägg mot enbart vanligt vatten och mot Änglamark, som blev Bäst i test i vårt test av kulörtvättmedelProcenten anger hur stor andel av fläckarna som för­svinner vid tvätt.

Fettfläckar Tvättnötter Tvättägg Vatten Änglamark
Mineralolja 38% 39% 38% 67%
Smink/Make up 27% 28% 30% 62%
Animaliskt fett 6% 10% 10% 33%
Enzymatiska
fläckar
Tvättnötter Tvättägg Vatten Änglamark
Choklad 23% 23% 23% 30%
Lera/gräs 36% 38% 39% 62%
Blod 64% 65% 63% 80%
Balsamvinäger 18% 20% 19% 53%
Blekbara
fläckar
Tvättnötter Tvättägg Vatten Änglamark
Gräs 25% 28% 29% 89%
Kaffe 56% 54% 53% 72%
Te 7% 6% 6% 39%
Blåbär 47% 43% 44% 64%
Tomatsås 42% 52% 53% 78%
Rödvin 52% 49% 49% 66%
Senap 0% 0% 0% 91%

eu.png

Produkterna är köpta i butik, precis som när du handlar, och testade i ett professionellt labb. Testet är gjort helt fristående och oberoende gentemot producenter. Testet ingår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies som drivs av Sveriges Konsumenter tillsammans med ytterligare organisationer. Projektet finansieras av Europeiska ­Unionens Konsumentprogram.