Hundschampo – bäst i test
Råd & Rön har testat 20 hundschampon. Flera av dem innehåller allergena parfymer och konserveringsmedel. Dessutom har hälften av testets hundschampon fel pH-värde för hundar. Men hundschampot som utses till Bäst i test är säkert för din hund.
Om testet
Vi har testat...
- Om hundschampona innehåller allergena parfymer
- Om schampona innehåller allergena konserveringsämnen.
- Vilket pH-värde hundschampona har.
- Om märkningen på hundschampot är korrekt
- Hundschampots miljöpåverkan.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Experten: Friska hundar behöver inte bada ofta
- …och mycket mer!
Publicerad
Hundschampon som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av hundschampo
Hunden härstammar som bekant från vargen, detta vilda rovdjur så skräckinjagande att människor förr inte ens vågade uttala dess rätta namn. I stället viskade man om gråben och tasse, så kallade noanamn som används för företeelser så tabubelagda att de inte får benämnas.
I dag schamponeras deras ättlingar med produkter som luktar persika och jasmin.
Utbudet av hundschampo är enormt och till testet har vi valt ut 20 vanliga sorter. Tittar man på produkterna är det tydligt att de är framtagna för att kittla konsumtionslusten hos husse och matte. Här finns allt från skojiga flaskor med hundben som kork och tuber med vitsiga namn som Hair of the dog (betyder återställare på engelska), till mer stilrena flaskor med sparsmakad formgivning. Många skriver att schampot innehåller ”naturliga” ingredienser som ”tillför näring och fukt till både hud och päls” och att de är för ”kliande, irriterad och känslig” hud. Men vår granskning visar att innehållet ofta inte är så naturligt och fördelaktigt för hunden.
Vi har testat vad schampona innehåller, i vilka halter och vilken information du som konsument får. Hundschampo räknas inte som en kosmetisk produkt som människoschampo gör och regleras därför inte av kosmetikaförordningen. I stället räknas det som en kemisk produkt och där är lagstiftningen inte lika hård, vilket innebär att vissa ämnen som inte är tillåtna att använda i kosmetika finns i hundschampon. Detta trots att även husse och matte som schamponerar hunden utsätts för ämnena.
Våra analyser visar att 16 av 20 testade schampon innehåller minst ett allergiframkallande parfymämne. Med allergiframkallande menar vi för människor, eftersom det saknas studier vet vi inte hur de påverkar djur. Men i djurprodukter är de onödiga, det är inte hunden som vill dofta persika.
Tre hundschampo innehåller så höga halter av allergiframkallande parfymer att de får lägsta möjliga betyg för detta. Schampot med flest allergiframkallande parfymämnen innehåller ämnet lilial som är förbjudet att använda i kosmetika. Även det schampot får därför bottenbetyg för förekomsten av allergiframkallande parfymer.
Vi har även analyserat efter allergiframkallande konserveringsmedel. Vi har letat efter fem så kallade isotiazolinoner, som ofta fått ersätta det ifrågasatta konserveringsmedlet parabener när tillverkarna velat byta ut det. Isotiazolinoner kan alltså finnas i produkter som är ”fria från parabener”, men tyvärr är de starkt allergiframkallande, även i låga nivåer.
Allergi mot dessa ämnen har ökat de senaste åren, på grund av att användningen har blivit vanligare i många olika hushållsprodukter som till exempel målarfärg. Nu är tre av dem förbjudna och två är enbart godkända i produkter som sköljs av. Vi hittade isotiazolinoner i nio hundschampon. Värst är hundschampot som innehåller över 15 milligram per kilo. Det är den högsta tillåtna halten enligt kosmetikaförordningen och schampot får därför en etta i betyg för mängden allergena konserveringsmedel.
– Dessa ämnen har man plockat bort ur de flesta kosmetiska produkter i dag, säger Anna Edberg, som är projektledare för testet.
Hundars hud har annat pH än människors och därför ska man alltid använda speciella hundprodukter, inte ens det mildaste bebisschampo fungerar för hundar. pH-värdet ska ligga runt 7,5, är schampot surare kan det göra hundens hud känslig och orsaka irritationer.
Vi har både granskat om tillverkarna anger något pH-värde och mätt produkternas verkliga värde. Många ligger för lågt och ett fåtal har ett för högt värde. Ett hundschampo har ett pH på bara 5,4, trots att det står pH-balanserat på förpackningen.
För hundschampo finns inga krav på att det ska finnas en fullständig ingredienslista. Det är bara speciellt riskklassade ämnen som måste anges på förpackningen om de överstiger en viss koncentration, tillsammans med en varningstext och varningssymbol.
Tre hundschampon saknar både information om vilka allergena konserveringsmedel de innehåller och varningssymboler. Flera av de andra sorterna brister också i informationen. Tillverkarna bryter inte nödvändigtvis mot några regler, eftersom de inte måste ange ämnena på förpackningen under en viss koncentration, men vi anser att det är schystare mot husse och hund att skriva ut och varna för om en produkt innehåller starkt allergena konserveringsmedel.
– Det är omöjligt för husse eller matte att välja en produkt som inte riskerar att orsaka problem om det inte finns tillräcklig information på förpackningen, säger Anna Edberg.
Det finns inte heller några generella regler kring att allergena parfymämnen ska märkas ut.
– Det är svårt att kontrollera vad de här produkterna innehåller. Det finns få märkningsregler och de regler som finns lever de inte alltid upp till, säger Anna Edberg.
Vi har även bedömt förpackningens miljöpåverkan. Två hundschampon saknar information om vad förpackningen består av, medan en sort har en onödig ytterförpackning.
Vi har även studerat den ingredienslista som finns och hittat en del andra problematiska ämnen:
- Polyquaternium-10, en syntetisk polymer som kan vara farlig för miljön.
- BHA, ett misstänkt hormonstörande konserveringsmedel.
- Ett allergent växtextrakt.
- Ett misstänkt hormonstörande ämne.
- Ett allergent konserveringsmedel och ett ämne som är miljöfarligt.
Flera produkter innehåller tea tree-olja, som på förpackningarna anges kunna lindra hudirritationer. Men ämnet kan vara giftigt i outspädd form för hundar.
Vi vet inte i vilka mängder de förekommer i hundprodukterna, och förmodligen är det inte i farliga halter, men även om tea tree olja kan ha vissa positiva egenskaper är det kanske inte så lyckat att ha ett ämne som säljs in som att det ska kunna lindra hudirritationer när det i själva verket både kan orsaka irritationer och vara giftigt för hunden.
Sammantaget är det inte lätt att hitta ett hundschampo utan allergena ämnen och som har rätt pH-värde. Bäst i test är en produkt som med sina 960 kronor per liter är en av de dyrare produkterna. Men för den som vill tvätta sin hund giftfritt är det ett bättre alternativ att välja en dyr, bra produkt och inte tvätta hunden så ofta i stället.