Resebarnvagnar - bäst i test
Vi har testat resebarnvagnar som fälls ihop antingen som ett paraply eller som ett dragspel. Vagnarna blir riktigt små när den fälls ihop. Vissa blir så små att de kan tas med som handbagage på flyget. Men se upp för modellerna som kan skada ditt barn. I vårt test har över hälften av barnvagnarna säkerhetsbrister.
Om testet

Vi har testat...
- Om vagnen är säker.
- Hur bekvämt barnet sitter.
- Om resebarnvagnen innehåller oönskade kemikalier.
- Hur enkel vagnen är att köra.
- Hur lätt barnvagnen är att fälla ihop och ta med.
- Hur bra vagnen fungerar i kollektivtrafiken.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Utdrag ur testet av resebarnvagnar
Råd & Rön har testat sex resebarnvagnar som blir extra små när de fälls ihop och som passar för dig som ska ut och resa. Traditionellt sett är det de så kallade paraplyvagnarna som har varit förstaval för vagnar som blir riktigt små som hopfällda. På senare år har de dock fått konkurrens av en typ av vagnar som fälls ihop mer som ett dragspel. I vårt test har vi tre vagnar av vardera sorten.
Att konstruera en resevagn som är lätt, hopfällbar och säker är svårt. Över hälften av vagnarna i testet är konstruerade så att barnet riskerar att skada sig. Farligast är två resevagnar i testet som båda får betyget 1 i säkerhetstestet.
På den ena resebarnvagnen är det suffletten som kan vara farlig. När den fälls ihop kan barnets finger komma i kläm och i värsta fall brytas. Den andra resevagnen har i stället problem med hållbarheten. Under vårt långtidstest bröts både hjul och hjulfäste på ett av framhjulen loss.
Även resevagnen från en annan tillverkare fick problem med hjulen under långtidstestet. Ett av hjulfästena på det ena framhjulet blev instabilt och däcket lossnade på det andra framhjulet.
I en resevagn är det låsmekanismen som ska hindra vagnen från att fällas ihop av misstag som är problemet. Den är placerad så att ett barn kan komma åt den om han eller hon klättrar upp i vagnen. Det har vi gett ett avdrag i säkerhetsbetyget för.
Vi har också låtit labbet titta på om det finns oönskade kemikalier i resevagnarna. Här är resultaten mer positiva och vi har till skillnad från i tidigare barnvagnstester inte hittat oönskade ämnen som flamskyddsmedel, ftalater eller farliga klorparaffiner i de delar av vagnen som barnet kommer i kontakt med.
I en av resebarnvagnarna hittar vi dock förhöjda halter av polyaromatiska kolväten, PAH, i vagnens handtag. PAH är en grupp ämnen som är misstänkt cancerframkallande och de förekommer bland annat som orenheter vid plasttillverkning.
Fördelen med dragspelsvarianten jämfört med paraplyvagnen är att den blir mer kompakt när den fälls ihop. Några blir så små att de kan tas som handbagage på flyget. Av dragspelsvagnarna i vårt test klarar sig en inom gränserna för handbagage på de flesta flygbolag. Två andra är något större hopfällda, men klarar ändå gränserna för att tas med i kabinen hos de flygbolag som har lite mer generösa regler för handbagage.
Paraplyvagnarna måste däremot checkas in vid flygning. På vissa flygplatser måste det göras som specialbagage innan säkerhetskontrollen medan andra tillåter att vagnen tas med hela vägen fram till gate innan den lastas i lastutrymmet.
För att få reda på hur bra vagnarna är att använda har vi låtit en panel om fem föräldrar och tre experter testa vagnarna. Testet har panelen fått manövrera vagnarna längs en bana med olika typer av underlag och hinder som till exempel en gatukant. Panelen har också till exempel testat att fälla ihop vagnen, lasta den i en bil och provat hur bra den fungerar i olika vardagliga situationer, som på bussen eller att bära upp för trappor.
För att göra resebarnvagnarna så smidiga som möjligt hopfällda har tillverkarna tvingats till kompromisser när det gäller både hur enkel vagnen är att köra och komforten för barnet. Trots det får resevagnarna höga betyg för sina köregenskaper. Undantaget är testets minsta resevagn som är svår att köra på grus och annat ojämnt underlag.