Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Spotlight led – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 16 led-lampor med reflektor (spotlights) och sockel GU10. 6 av lamporna kan dimras.

I vårt test av led-spotlights har vi bland mycket annat mätt:

 • Ljusflöde.
 • Färgåtergivning.
 • Färgtemperatur.
 • Energiförbrukning.
 • Spridningsvinkel.
 • Avvikelse från specifikationen på förpackningen.
 • Jämnhet mellan exemplar

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av led-lampor med E14- och E27-sockel.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Lampor som ingår i testet

Tillverkare Modell Styckpris Angivet ljusflöde
Airam LED GU10 Fullglass 3,8W dim 2-pack 50 kr 280 lm
Anslut Reflektorlampa 230 lm 13 kr 230 lm
Biltema Spot GU10 230 lm 23 kr 230 lm
Bright (ÖoB) 250 Lumen (3,5 W = 35 W) GU10 30 kr 250 lm
Clas Ohlson GU10 Bulbs LED 230 lm 25 kr 230 lm
Clas Ohlson Premium Classic 230 lm GU10 80 kr 230 lm
ICA LED Spotlight 230 lm 30 kr 230 lm
Ikea RYET LED 200 lm 13 kr 200 lm
Ledsavers (Kjell & CO) Dimbar LED-lampa 70 kr 450 lm
Osram LED Star GU10 2-Pack 40 kr 230 lm
Osram Led Superstar 60 kr 350 lm
Philips Dimmable LED 70 kr 350 lm
Philips LED Warm White 255 lumen 70 kr 255 lm
Rusta LED Energy saving GU10 260 lm 15 kr 260 lm
Verbatim 320 lm dimmable 149 kr 320 lm
Voltolux (Bauhaus) LED 230 lm GU10 40 kr 230 lm

Utdrag ur testet av led-lampor

Reflektorlampor i led-utförande har, precis som de med vanlig E-sockel, rasat i pris de senaste åren. Den billigaste lampan i vårt test kostar 13 kronor styck och säljs bara i trepack. Att priset är lågt är kanske extra välkommet just när det gäller reflektorlampor eftersom de ofta används flera stycken tillsammans i en armatur eller infällda i ett tak.

Ordlista för led-lampsköpare

 • Lumen Ljusflödet som strålar ut från lampan mäts i lumen. Ju högre lumental, desto mer ljus. Ljusflödet är allt ljus som strålar ut från en lampa, medan ljusstyrka är ljuset som strålar ut i en speciell riktning och det mäts i enheten candela.
 • Ra En lampas färgåtergivning anges med Ra (Rendering average). Maxvärdet 100 Ra motsvarar ljus med perfekt färg­återgivning. Lampor som säljs till konsumenter måste ha 80 Ra eller högre.
 • Kelvin En lampas ljusfärg, eller färgtemperatur, mäts i kelvingrader (K). Ju högre siffra, desto kallare sken. Dagsljus motsvarar cirka 6 000 K. Graderna på lampor för belysning ligger ofta på 2 700 K, vilket ger varmt, gulrött ljus.
 • Spridningsvinkel Vilken teknik tillverkaren använt i sin lampa påverkar hur ljuset sprids i rummet. Spridningsvinkeln anger hur stor del av en tänkt glob runt lampan som kommer att träffas av ljus.
 • Dimmer Används för att variera ljusstyrkan på lampor genom att minska eller öka spänningen. Det gäller att det är rätt typ av dimmer för just den lampa som du väljer. Har du tidigare använt till exempel halogenlampor är det inte säkert att din dimmer fungerar med led-lampor. En felaktig dimmer kan till exempel betyda att lampan inte kan dimras hela vägen eller att ljuset flimrar.

En av de billigaste lamporna får också högst samlat betyg i vårt test. En nackdel med de riktigt billiga lamporna är att de inte kan dimras och den begräsningen har tio av modellerna i vårt test. 6 av modellerna i testet kan dimras och högst samlat betyg bland dem får en led-lampa som, kostar mer än tio gånger så mycket som testets billigaste led.

Väljer du lampor som kan dimras gäller det att du har rätt typ av dimmer. Har du tidigare använt halogenlampor är det inte säkert att din dimmer fungerar med led-lampor. En felaktig dimmer kan till exempel betyda att lampan inte kan dimras hela vägen ned eller att ljuset flimrar. Den kan också skada elektroniken i lamporna och förkorta deras livslängd. Det finns ­tyvärr ingen enhetlig standard för hur ­led-lampor ska dimras, vill du vara säker på att lamporna du köper fungerar med just din dimmer måste du antingen prova eller följa de rekommendationer respektive tillverkare har om vilken dimmer som fungerar.

Vi testar lampor med reflektor på samma sätt som vi testar andra led-lampor, med den skillnaden att vi för lampor för riktat ljus också sätter betyg på ljusets spridningsvinkel. För att få ett högt betyg ska lampans uppmätta spridningsvinkel vara så nära den som uppges på förpackningen som möjligt.

Just spridningsvinkeln är bra att hålla koll på när du väljer lampa. Majoriteten av de testade lamporna har en spridningsvinkel som enligt tillverkaren ska ligga kring 36 grader. Men en av led-lamporna skiljer sig kraftigt från de andra genom att ha en angiven spridningsvinkel på 120 grader. Det är mer i klass med våra testade E-sockelmodeller än med övriga lampor i detta test. Vilken spridningsvinkel du väljer beror förstås på hur du ska använda lampan och vilken ljusbild du önskar.

Led-teknikens stora fördel jämfört med den gamla tidens halogenlampor och glödlampor är att de har lägre energiförbrukning per producerat ljus. Lamporna i det här testet är i allmänhet inte lika energieffektiva som E-sockellamporna. 

En nackdel med led-lamporna är att de återger färger sämre. Alla modeller i testet får dåliga resultat i den grenen. Särskilt när det gäller hur bra, eller dåliga, de är på att återge färgen röd. Fyra av lamporna får bara en etta i betyg. 

Lampor med GU10-sockel används ofta flera tillsammans, till exempel infällda i ett tak för att lysa upp ett rum. Att de används i grupp gör det extra viktigt att det går att lita på att lampan möter specifikationerna som tryckts på paketet. Vi har testat fem exemplar av varje lampmodell och betygsatt hur väl de stämmer överens med specifikationen på förpackningen och hur stor variationen är mellan enskilda lampor av samma modell när det gäller ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning.