Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Spotlight led – bäst i test

 

Har du inte gjort det redan är det dags att byta dina reflektorlampor (spotlights) från halogen till led.  Vi har testat 13 modeller som kan dimras. 

I vårt test av led-spotlights har vi bland mycket annat mätt:

 • Ljusflöde.
 • Färgåtergivning.
 • Färgtempratur.
 • Energiförbrukning.
 • Spridningsvinkel.
 • Avvikelse från specifikationen på förpackningen.
 • Jämnhet mellan exemplar

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av led-lampor med E14- och E27-sockel.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Lampor som ingår i testet

Tillverkare Modell Pris Sockel
Andersson (Netonnet) LDB 2.0 49 kr GU10
Anslut (Jula) Reflektorlampa LED 40 kr GU10
Biltema 463433 40 kr GU10
ICA Home LED 345 lm 40 kr GU10
Ikea Ledare Led 400 lm 303.046.51 39 kr GU10
Ledsavers (Kjell & CO) Dimbar LED-lampa 64247 60 kr GU10
Logik (Elgiganten) Premium series Dimmable Led 50 kr GU10
Osram Led Superstar 100 kr GU10
Philips Dimmable LED 79 kr GU10
Star Trading Spotlight LED Natural white 85 kr GU10
Verbatim 320 lm dimmable 185 kr GU10
V-light (Clas Ohlson) 36-6290 129 kr GU10
Voltolux (Bauhaus) 23135954 70 kr GU10

Utdrag ur testet av led-lampor

Sedan ett år tillbaka klarar inte de gamla halogenlamporna för spotlight­armaturer energikraven för att få tillverkas eller importeras till EU. Det betyder att det är dags att byta ut även dem till mer energi­snåla led-varianter. Vi har testat reflektorlampor med bajonettfäste av typen GU10.

Lamporna i testet ger mellan 322 och 497 ­lumen i våra mätningar. Det betyder att de ­unge­fär ersätter en 50-wattslampa med ­glödtråd, men till en tiondel av energiförbrukningen. Den lägre energiförbrukningen betyder också att lamporna alstrar mindre värme, vilket kan vara en fördel om till exempel spottar har byggts in i ett tak.

Alla lamporna i testet kan användas tillsammans med en dimmer, men det gäller att det är rätt typ av dimmer för just den lampa som du väljer. Har du tidigare använt halogenlampor är det inte säkert att din dimmer fungerar med led-lampor. En felaktig dimmer kan till exempel betyda att lampan inte kan dimras hela vägen eller att ljuset flimrar. Den kan också skada elektroniken i lamporna och förkorta deras livslängd. Det finns ­tyvärr ingen enhetlig standard för hur ­led-lampor ska dimras, vill du vara säker på att lamporna du köper fungerar med just din dimmer måste du antingen prova eller följa de rekommendationer respektive tillverkare har om vilken dimmer som fungerar.

Lamporna med GU10-sockel är generellt sett inte riktigt lika energisnåla som led-lampor med E27-sockel, men de är ändå betydligt mer energisnåla än en halogenlampa. Precis som när det gäller andra led-lampor har GU10 sjunkit mycket i pris och det gör det lättare att räkna hem ett byte också ekonomiskt. Skillnaden i pris mellan lampor från olika tillverkare är fortfarande stor, men priset avspeglas inte i vårt testresultat. Tvärtom är det den billigaste lampan som får högst samlat betyg och därför utses till Bäst i test.

Lampor med GU10-sockel har blivit ­populära och används ofta flera tillsammans, till exempel infällda i ett tak för att lysa upp ett rum. Att de används i grupp gör det extra viktigt att det går att lita på att lampan möter specifikationerna som tryckts på paketet. Vi har testat fem exemplar av varje lampmodell och betygsatt hur väl de stämmer överens med specifikationen på förpackningen och hur stor variationen är mellan enskilda lampor av samma modell när det gäller ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning.

Störst problem har tillverkarna att få lampans ljusstyrka att stämma överens med den som ­anges på paketet, och det drar ner betyget för flera av modellerna i testet. När det gäller att få alla lampor i samma serie lika är det färgtemperatur och färgåtergivning som är svårast. Lamporna från tre butikskedjor har störst skillnad i färgåtergivningen, men skillnaden är så liten att den inte märks för en vanlig användare även om den fångas upp av labbets mätutrustning. Samma sak gäller för färgtemperaturen från tre andra lampor.

När det gäller färgåtergivningen är det ingen av lamporna som når upp till samma nivå som en traditionell halogenlampa. Främst är det rött som är en utmaning för led-lamporna. Det betyder till exempel att dina färska jordgubbar ­kanske inte ser riktigt lika aptitliga ut i skenet från en led-lampa. Färgåtergivningen anges i Ra, och ett högre Ra-värde återger färger bättre.

 

Uthållighetstest

Tillverkarna anger att deras led-lampor ska hålla mellan 15 000 och 50 000 timmar. Sedan några år tillbaka testar vi inte längre detta eftersom det tar så lång tid att lamporna hinner försvinna från marknaden och för att alla lampor klarade våra test utan att gå sönder. Våra franska kollegor har dock gjort stickprovstest på 16 modeller. Av dem var det bara 2 modeller där inte alla de testade exemplaren klarade 3 000 timmar i rumstemperatur. När temperaturen kring lamporna höjdes till 45 grader var det ytterligare 1 modell där inte alla de testade lamporna klarade 3 000 timmar.

 

Vi har också mätt hur energieffektiva ­lamporna är. Mest ljus per krona får du med ­lampa från en enskild tillverkare. Tyvärr är den inte riktigt så bra som tillverkaren själv har angett, vilket drar ner betyget. De lampor från tillverkaren som vi har testat når inte upp till energimärkningen på paketet. Samma sak ­gäller lamporna från tyvå andra producenter som även de hamnar en energi­klass under den som är ­angiven på paketet.