Hoppa till innehållet

Kapa och fäll med batteri

Rätt motorsåg med batteri ger dig ordentlig kraft i trädgården. Men de låter minst lika illa som en bensinsåg. Och de ska användas med samma försiktighet.

motorsåg som sågar stock på sågbock

Motorsågar som drivs av bensin eller el har sedan ett par år fått stark konkurrens från sågar med batteri. Den batteridrivna motorsågen, eller kedjesågen som den egentligen heter, passar bra för mindre krävande uppgifter som inte behöver utföras så ofta – fällning av mindre träd på tomten, enklare rivningsjobb, trädbeskärning, kapa ved till braskaminen och liknande. Vi har nu (augusti 2021) uppdaterat vårt test med sex nya modeller. Övriga i tabellen har testats tidigare, men säljs fortfarande.

Sammanlagt har vi testat 19 motorsågar som alla går på batteri. Bäst i test blev Meec Kedjesåg Multiseries 40V från Jula. Den har dessutom ett mycket bra pris, 2 999 kronor, så den blev utnämnd till både Bäst i test och Bra köp. Det är inte ofta en produkt kan knipa åt sig båda utnämningarna! Meecsågen fick toppbetyget 9 på alla sågtesterna: såga av grenar, kapa ved till kaminen och såga itu slipers. På trädfällning var den nästan lika bra, med 8 i betyg.

Motorsågskörkort

Arbetsmiljöverket kräver att den som använder motorsåg i sitt yrkesarbete ska ha motorsågskörkort. Även om du jobbar i din egen skog eller hjälper någon annan i skogen, till exempel som medlem i en samfällighet, kan du behöva det. Om du låter någon arbeta i din skog utan motorsågskörkort kan det bli böter på upp till 10 000 kronor. Hur du skaffar motorsågskörkort kan du läsa mer om på www.sakerskog.se.

Motorsågarna i testet skiljer sig mycket åt. Spänningen varierar mellan 18 och 60 volt, laddtiderna mellan 36 minuter och 4 timmar, sågbetygen mellan 3 – 9 och fällbetygen mellan 1 – 8. Vikten varierar också, mellan 2,7 kilo för Bosch Universal chain 18 till 6 kilo för Ego CS 1800E. Svärdslängden är 30 eller 35 cm för de flesta, men lilla Boschsågen har bara 20 centimeter svärd och den stora Ego 45 centimeter.

Boschsågens storlek begränsar användningsområdet påtagligt. Den är långsammast på att såga såväl 5 som 10 centimeters grenar, och testets 20 centimeter grova stam klarar den inte alls. Men du ska inte såga stycken som är tjockare än 13,5 centimeter, enligt manualen.

Batteritiden ligger på runt tio minuter för de flesta sågarna. Det kan låta lite, men tio minuter effektiv sågtid räcker för att trimma många träd och rensa mycket sly av grövre modell. Ska du däremot kapa ett rejält lass ved gör du nog bäst i att investera i ett extra batteri.

Sågarna är testade med den typ av batteri som rekommenderas. Batterierna har olika spänning och olika kapacitet, som framgår av tabellen. Men modellerna kan köpas med flera olika sorters kit, och batterier kan även helt saknas i kittet.

Alla sågar i testet ingår i en verktygsserie från respektive tillverkare. Batterierna kan alltså användas till flera andra verktyg. Black and Deckers, Egos, Husqvarnas, Oregons och Stihls sågar ingår i varsin serie med andra trädgårdsverktyg, till exempel gräsklippare och lövblåsar. Sågarna från Bosch, ­Dewalt, Makita och Ryobi ingår i ­serier med alla typer av gör det själv-verktyg – från borrskruvdragare till sticksågar och bygglampor.

Var uppmärksam när du köper sågen och dubbelkolla om batteri följer med eller ej. Tyvärr kan det ibland länkas fel från prisjämförelsesajterna, däribland Prisjakt som vi använder. Testvinnaren från Jula säljs vid testpubliceringen inklusive ett 5 Ah-batteri för 2999 kronor, därför får den utmärkelsen Bra köp.

Om du tror att batteridrift innebär lägre ljudnivå tror du tyvärr fel. Alla testets modeller låter riktigt illa – fullt i klass med bensindrivna motorsågar, men i en annorlunda frekvens. Ljudtrycket är nästan identiskt sågarna emellan, men vår testpanel konstaterar att vissa ger ifrån sig ett ettrigare ljud än andra. Testvinnaren från Meec har tyvärr den högsta ljudnivån, 101 dB(A)

Kedjan håller skärpan bra på de flesta av sågarna, men i testets bottenskikt får du räkna med att ta fram filen ofta. Vår testpanel tycker att nästan alla kedjor är bökiga att slipa. Framför allt beror det på att svärden är korta, vilket gör det svårt att få bra grepp. Oregonsågen CS 300 med det näst längsta svärdet, 41 cm, fick högst betyg i deltestet kedjeslipning medan Boschsågens minisvärd på 20 cm var svårast att slipa.

Alla modeller utom Toro 51845T har ett reglage för att spänna kedjan – du behöver alltså inte något verktyg. På Torosågen krävs ett verktyg för att lossa skruvar vid kedjan och sedan dra åt dem igen när du justerat spänningen.

Livsviktigt med skydd

Motorsågen är förmodligen det farligaste ­redskapet du har. Eftersom vi inte vill förleda dig att tro att det finns ”säkra” motor­sågar ger vi inga betyg för ­säkerhet. Det behövs bara ett enda litet misstag för att tillfoga sig själv allvarliga skador.
De här skydden ska du definitivt ha när du använder motorsåg:

  • Skyddsbyxor med långa fibrer som blixtsnabbt snor in sig och stoppar kedjan om svärdet träffar byxan.
  • Ögonskydd och hörselskydd. Fäller du träd behöver du hjälm och många hjälmar har visir och hörselkåpor.
  • Skyddshandskar och skyddsstövlar med ståltåhätta och sågskydd på fotens ovansida.
  • Ha mobil och första förband lätt tillgängliga i fickan.

Se upp för farliga kast

Motorsågens kedja går medurs. Man brukar tala om dragande kedja på svärdets undersida och skjutande kedja på svärdets ovansida. Instick med sågen i en trädstam görs med dragande kedja, nedre delen av svärdspetsen. Instick med svärdspetsens övre del, den så kallade kast­sektorn, gör att svärdspetsen vill klättra uppåt och sågen slungas bakåt/uppåt mot dig av kraften från den roterande kedjan.