Menskoppar – bäst i test
Råd & Rön har testat 6 menskoppar och utvärderat hur bra mensskyddet fungerar och om det innehåller några gifter.
Om testet

Vi har testat...
- Hur bekväma kopparna är att använda.
- Om de läcker.
- Hur bra de fungerar under fysisk aktivitet.
- Hur enkla de är att sätta in.
- Hur enkla de är att ta ur.
- Om de är enkla att rengöra.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Menskoppar som ingår i testet
Utdrag ur testet av menskoppar
Intresset för menskoppar har ökat de senaste åren. Råd & Rön har testat hur bra det trendiga mensskyddet fungerar och om det innehåller några gifter.
Menskoppar är små behållare som bärs inne i kroppen, som en tampong. Men till skillnad från tamponger, som suger upp blodet, samlar menskoppen upp det. Menskoppen är också återanvändningsbar, man behöver bara skölja av den vid tömning och steriliserar den genom kokning en gång i månaden. Fördelarna är därför stora – man spar pengar i långa loppet och menskoppen genererar inga sopor. Eftersom den inte absorberar vätska som en tampong gör anses risken för infektion vara mindre och den kan därför användas under längre tid. En stor fördel inför sommaren är också att det är lättare att bada med menskoppen, eftersom den inte behöver bytas efter badet som en tampong.
Råd & Rön har testat sex menskoppar. Alla utom en är tillverkade i medicinskt silikon. Det låter bra, men det finns inte finns några lagar eller kontroller som reglerar vad medicinskt silikon är.
...
En panel av kvinnor som tidigare inte har använt menskoppar har fått testa dem under tre menscykler. För att få rätt storlek har vi följt tillverkarnas riktlinjer. Några av deltagarna var ändå missnöjda med storlekarna, vilket indikerar att informationen kan bli tydligare. Paneldeltagarna har rapporterat vad de tycker om menskopparna efter varje cykel, och resultatet visar att de blev mer positiva med tiden.
– De hade lite problem i början, men resultatet blev bättre och bättre. Det tar ett tag att vänja sig vid menskopparna, till exempel hur de ska sitta. Till slut sa i stort sett alla att de tänkte fortsätta att använda dem, säger Anna Edberg.